Política

Illa promet fer una oposició “educada” i “constructiva” però també “contundent”

El líder del Grup Socialista demana a Aragonès que “matisi” el compromís de culminar la independència i aixequi el veto al PSC

Ofereix tota la col·laboració al govern en matèria de lluita contra el virus

El president del Grup Socialista al Parlament, Salvador Illa, ha assegurat que farà una oposició “constructiva” però també “contundent”, i ha demanat al candidat d’ERC a la presidència de la Generalitat, Pere Aragonès, que “matisi” la seva aposta per la independència i l’embat amb l’Estat.

“Vostè ha parlat de culminar la independència Això no passarà i vostè ho sap”, ha replicat Illa a Aragonès en la seva intervenció aquest dijous a la primera jornada del debat d’investidura.

El cap de files del PSC Illa ha advertit els republicans que el compromís per l’amnistia i l’autodeterminació “generaran més frustració a una part de Catalunya perquè no es produiran”. És per això que li ha recomanat que “oblidi la confrontació per a temps millors”.

Illa ha advertit que el govern que perfilen republicans i Junts “no és el que necessita Catalunya” perquè plantegen un horitzó que solament interpel·la “a la meitat de la població”. També ha retret a les dues formacions independentistes les seves discrepàncies públiques durant les negociacions posteriors a les eleccions del 14-F, que a parer seu, suggereixen que no serà un executiu “sòlid”. “Hem vist curses per descartar-se del seu govern. Es fa difícil no interpretar-ho com a una falta de confiança en la seva presidència”, ha etzibat.

L’exministre socialista ha acusat a Aragonès de contradir-se en barrejar “diàleg i confrontació”. “De veritat creu que avui Catalunya necessita confrontació i embat?”, li ha preguntat.

En aquest context, ha demanat al republicà que “aixequi el veto” que va signar contra el PSC durant la campanya electoral. “No té sentit que vulgui abanderar el diàleg amb un veto. Com es dialoga vetant el primer partit de Catalunya?”, ha apuntat.

Illa ha ofert la col·laboració del seu grup al futur president de la Generalitat en tot el que pugui ser bo per als catalans, sobretot en les polítiques relatives a la lluita contra la pandèmia. A canvi, li ha demanat que informe el seu grup de les polítiques que pensa impulsar.

També s’ha compromès a donar suport pel que fa als fons de recuperació europeus i ha recordat que els socialistes tenen “influència” a Europa. En aquest sentit, ha assegurat que “Josep Borrell estaria disposat a ajudar”, un comentari que ha aixecat alguns somriures entre la bancada independentista. “Però si vostès no volen, no hi puc fer més”, ha reblat.

Al mateix temps, l’ha avisat que no li donarà cap dia de gràcia. “No li donarem ni cent, ni cinquanta, ni deu dies de gràcia, perquè ja n’hem perdut massa de dies. Des del primer moment farem un oposició contundent i constructiva, que intentarem que sigui elegant i fins i tot divertida”.

De fet, al principi de la seva intervenció, el dirigent socialista felicitat la consellera de Salut, Alba Vergés, pel procés de vacunació. “Consellera, això està funcionant bé i vostè també en té el mèrit”, ha reconegut.

Durant la rèplica a la intervenció d’Illa, Aragonès ha criticat que el socialista sigui contrari a celebrar un plebiscit i ha afirmat que “això no és esquerra, és nacionalisme espanyol”. En la contrarèplica, Illa ha afirmat que ell no és “ni nacionalista català ni espanyol”. “Si vol posar-me alguna etiqueta, posi’m la de Tarradellista”, ha dit.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

alemanya

Detenen dos presumptes espies russos

barcelona

Junts presenta els candidats del Ripollès

ripoll
guerra a gaza

Qatar diu que està revaluant el seu paper com a mediador

barcelona
política

Illa rebutja ser investit amb els vots de Vox

barcelona
croàcia

Els conservadors tornen a guanyar les eleccions, però ho tindran difícil per governar

barcelona
societat

Manifest en suport de Puigdemont amb 250 personalitats

barcelona
Iñaki Soto
Director del diari Gara

“El model del PNB està esgotat, necessita un relleu”

Barcelona
política

Collboni no obté suport per al PAM i no es tramitarà

barcelona
Guerra a Europa

Els líders de la UE destaquen la urgència de dotar Kíiv de sistemes antiaeris

Barcelona