Política

Josep Rius, segona renúncia de l’entorn Puigdemont per formar part del nou Govern

Segueix així els passos d’Elsa Artadi, que dimecres passat va anunciar que renunciava a ser la vicepresidenta i consellera d’Economia i Hisenda

Josep Rius, estret col·laborador de l’expresident Carles Puigdemont, renuncia a formar part del nou Govern que presidirà Pere Aragonès, segons ha avançat La Vanguardia i han confirmat a Efe fonts de JxCat coneixedores de la decisió.

Rius, que apuntava a conseller d’Acció Exterior i Transparència i podia quedar-se amb la vicepresidència del Govern que correspon a JxCat, segueix així els passos d’Elsa Artadi, un altre perfil vinculat a Puigdemont, que dimecres passat va anunciar que renunciava a ser la vicepresidenta i consellera d’Economia i Hisenda de l’executiu.

Després de guanyar-se la confiança de Puigdemont com a ‘lampista’ discret, amb mínimes aparicions mediàtiques, Rius va fer un pas al davant en les eleccions del 14-F i ara és diputat en el Parlament, però no donarà el salt al Govern, com es donava per fet a JxCat.

El pas enrere de Rius, que va ser cap de gabinet de Puigdemont en la legislatura del referèndum unilateral de l’1-O i que ha estat un dels membres de l’equip negociador que ha forjat l’acord de coalició amb ERC, allunya el cercle de confiança de Puigdemont del nou Govern d’Aragonès i, alhora, agreuja l’agitació interna a JxCat, en les files de la qual hi ha malestar amb el secretari general del partit, Jordi Sànchez, per com ha conduït les negociacions.

Hores després que ahir divendres Aragonès fos investit president al Parlament, amb els vots d’ERC, JxCat i la CUP, Puigdemont va trencar el seu silenci de les últimes setmanes i va difondre una carta repleta de retrets velats a Esquerra, per la “falsedat i immoralitat” dels que l’acusaven a ell de voler “tutelar” al nou president català a través del Consell per la República.

El to de la carta deixava entreveure que Puigdemont s’ha sentit dolgut al llarg d’aquest procés negociador, en el qual el propi Aragonès va advertir, en el seu primer discurs d’investidura, que no admetria “tuteles” a la seva presidència.

Però el malestar intern en JxCat no es focalitza únicament en ERC i Aragonès, sinó que també hi ha veus crítiques amb el paper jugat per Jordi Sànchez, pres a la presó de Lledoners (Bages), que ha liderat l’equip negociador del seu partit.

Les crítiques a Sànchez són transversals, des de diversos sectors del partit, i coincideixen a lamentar el secretisme intern i l’estil personalista que ha imprès en la negociació per formar un govern de coalició, segons diverses fonts de Junts.

Aquesta agitació interna va culminar dimecres passat amb una primera sorpresa majúscula: Elsa Artadi, que apareixia en totes les travesses per ser la nova número dos del Govern, va traslladar a Jordi Sànchez la seva renúncia a formar part del nou executiu.

La raó esgrimida oficialment va ser que Artadi ha preferit mantenir-se al capdavant del grup municipal de JxCat a l’Ajuntament de Barcelona -on va ser cinquena força política en les eleccions de 2019- i aspirar a ser alcaldessa el 2023, mentre segueix exercint les seves funcions com a vicepresidenta i portaveu del partit.

No obstant això, el pas a un costat fet per Artadi té, segons diverses fonts del partit, una altra lectura en clau interna.

Igual que Rius, Artadi va formar part de l’equip de JxCat comandat per Sànchez que després del 14-F es va asseure a explorar un acord amb ERC.

El punt culminant d’aquest procés va ser el cap de setmana passat, quan Sànchez es va reunir en secret amb Aragonès -el dissabte en una masia de Prats de Lluçanès (Lluçanès) i el diumenge en una altra masia, a Alella (Maresme)-, uns contactes que van servir per tancar l’acord, però dels quals el secretari general de JxCat solament va informar inicialment a Puigdemont.

Veus a JxCat consultades es desmarcaven a més, fa ja dues setmanes, del compromís assumit per Sànchez de cedir vots per investir Aragonès si ERC preferís governar en solitari.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estat espanyol

Europa reacciona a la “bomba a Espanya” de la possible dimissió de Sánchez

barcelona
ESTAT ESPANYOL

Rovira empatitza amb Sánchez i li recorda que ella és a l’exili

BARCELONA
estat espanyol

Puigdemont anima Sánchez a presentar una qüestió de confiança

barcelona
estat espanyol

Feijóo acusa Sánchez de desistiment de funcions i de victimitzar-se

barcelona
estat espanyol

Yolanda Díaz dona suport a Sánchez i crida a “defensar la democràcia”

barcelona
estat espanyol

Rufián: “Malgrat tot, avui només es pot donar suport a Pedro Sánchez”

barcelona
Estat Espanyol

Podem fa costat a Sánchez i denuncia una persecució

barcelona

Sánchez es planteja renunciar després de l'acusació contra la seva dona

Barcelona
Política

Mor Joan Casas Montaña, exalcalde de Cornellà del Terri