Política

Sánchez albira els indults en les vacances d’estiu

El president viu la paradoxa que el futur depèn d’una llei del 1870

Les eleccions a Madrid i les primàries andaluses al juny empenyen a voler esmorteir el cop a l’estiu

Sánchez els abona des del desembre del 2020 i Asens ja els volia al maig

“El procés de l’indult no pot anar més enllà de sis mesos o seria una resolució irregular. I pot passar... Tinc al cap l’indult del 15-M al Parlament de fets de fa vuit anys i encara no es resol, a vegades passa, però el termini normal és d’un any i falten sis mesos.” El pronòstic del president de Podem al Congrés, Jaume Asens, el 14 de novembre en aquest diari vencia el 14 de maig i el calendari torna a ser paper mullat. L’aleteig de la papallona murciana amb la moció de censura propiciava unes eleccions a Madrid i té més derivades, com ara agitar Andalusia, on la por que el popular Juanma Moreno avanci les eleccions per desfer-se de la tripulació de Cs –com Isabel Díaz Ayuso– ha precipitat unes primàries al PSOE el 13 de juny entre Susana Díaz i Juan Espadas. Com si tot accident servís d’excusa per a la dilació dels indults, l’afany de Pedro Sánchez de no perjudicar Espadas –el seu candidat– davant la rival Díaz introdueix un nou element de demora que empeny la concessió dels indults a l’estiu, confiant que aleshores les vacances esmorteixin el cop.

El president espanyol és conscient que l’indult als presos del procés serà un front de desgast per part del PP i Vox, i el que ell i l’estratega Iván Redondo mesuren ara és quina oportunitat ofereix el calendari a l’hora de fer digerible la gràcia. Que la decisió està assumida, Sánchez ja ho deixava clar el 29 de desembre del 2020 a La Moncloa en el balanç anual quan se li va demanar explícitament per l’indult. “Aquest govern no ha ocultat mai les intencions d’apostar pel retrobament i la reconciliació. És molt important superar episodis infaustos que avergonyeixen el conjunt del país. Quan parlem de Catalunya, ningú està lliure de culpa i tots hem comès errors”, va dir. Aquella porta oberta per Cap d’any es pot obrir de bat a bat en ple estiu aprofitant que els decibels informatius baixen. La paradoxa està servida: el futur polític depèn d’una llei del 1870 aprovada en ple Sexenni Democràtic, amb el general Serrano de regent i amb el general Prim com a president del Consell de Ministres.

Cada expedient, diferent

El ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, avisa que “cal esperar que arribin els informes del Tribunal Suprem” –un tràmit previst durant aquesta setmana–, però ja indica que la gràcia no serà la mateixa perquè “cada expedient serà diferent”. “Serenitat, cal esperar i quan el Tribunal Suprem informi es valoraran d’una en una les diferents circumstàncies que hi concorren i elevaré la proposta al Consell de Ministres; aquí hi haurà un debat, evidentment, i es veurà la posició del govern”, va dir Campo ahir en un debat de Nueva Economía Fórum.

Revisió de grau al juliol

Al ministre de Justícia no se li escapa que els presos polítics afronten en l’equador del juliol una nova revisió de grau i que, si l’indult es demora fins a l’agost, hi haurà una sortida prèvia en tercer grau. Campo, que ja ha desmentit els seus calendaris pel que fa a la reforma del Codi Penal promesa abans d’acabar el 2020, no vol ser presoner de més dates i incompliments i fa una crida a no dramatitzar el moment del desenllaç. “Són instruments que estan previstos a la llei des del 1870 i per tant cal veure’ls amb naturalitat, sigui favorable o desfavorable, parcial o total, no cal espantar-se”, raona Campo.

La ministra de Defensa, Margarita Robles, la més ben valorada pel votant del PP i Vox, fins i tot avala l’indult als presos oferint la seva experiència com a magistrada. “La figura de l’indult està prevista en la llei, i qualsevol figura en la llei no es pot demonitzar. Jo, com a magistrada, fins i tot havent condemnat, he informat favorablement a sol·licituds d’indult per raons molt diverses”, ha argumentat Robles a la COPE sabent que ho deia davant un públic hostil a la gràcia. Si bé Sánchez assumeix que viurà una tempesta inicial, confia que ERC, Junts i Òmnium no facin el joc a la dreta amb grans proclames públiques i que l’arribada de l’estiu posterior a la fatiga pandèmica i el fet de tenir 32 mesos de legislatura ajudin a fer que el temporal hagi escampat quan arribin les eleccions estatals del 2023.

Exasperació a Podem

Que els ritmes de Campo no són els desitjats per Podem i pels comuns ho ha dit en veu alta Asens i ho evidencia ara la portaveu al Congrés, Aina Vidal: “Hi estem treballant llargament i esperem que arribin com més aviat millor.” Per Vidal, l’indult és “fonamental” per desbloquejar la situació a Catalunya i En Comú Podem recorda que “ha d’anar aparellat amb la reforma del Codi Penal perquè ningú més hagi de passar per un tortuós procés penal com el viscut”. “No ens movem pels calendaris d’Asens”, etziba el portaveu d’ERC al Congrés, Gabriel Rufián. “La proposta d’ERC és netejar el taulell com es va fer aquí fa 40 anys amb assassins i feixistes, una llei d’amnistia i ara per a demòcrates”, avisa.

Si a Vox Jorge Buxadé ja avisa que convocarà marxes contra l’indult, al PP Pablo Casado hi veu la mort de la legislatura i es prepara per impugnar-los. “Si el govern concedeix un indult en contra de la fiscalia o del tribunal sentenciador, el PP els recorrerà en contra al Suprem. El primer que cal és penediment, i els que el demanen han fet tot el contrari: en la investidura d’Aragonès els senyors d’ERC i Junts van dir que ho tornarien a fer”, avisa el secretari general, Teodoro García Egea. El recurs al Suprem, però, està previst per defectes de forma.

LES FRASES

Cada expedient serà diferent. Cal veure-ho amb naturalitat, sigui favorable o no, parcial o total, no calen espants
Juan Carlos Campo
ministre de justícia
És fonamental per desbloquejar la situació a Catalunya i cal també la reforma del Codi Penal
Aina Vidal
portaveu d’en comú podem
Sent magistrada i havent condemnat, jo he informat a favor de sol·licituds d’indult per raons molt diverses
Margarita Robles
ministra de defensa
No ens movem pels calendaris d’Asens. La proposta d’ERC és netejar el taulell amb la llei d’amnistia
Gabriel Rufián
portaveu d’erc al congrés


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Aprovat automàticament el pressupost de l’Ajuntament de Barcelona

barcelona
europa de l’est

Geòrgia aprova la llei d’agents estrangers enmig de fortes protestes

barcelona
estats units

Creix la tensió en les protestes contra Israel a les universitats

barcelona
Pere Aragonès
President de la Generalitat i candidat d’ERC el 12-M

“El problema no ha estat l’estratègia els últims tres anys, sinó qui la liderava”

Barcelona

Seguretat en clau de país

Girona
estats units

L’Església Metodista autoritza que hi hagi clergues homosexuals

barcelona

Vergés (Junts): “Hem vingut a gestionar tots els temes”

olot
escòcia

L’SNP supera una moció de censura al Parlament

barcelona
política

Puigdemont reprèn la campanya entrant en el cos a cos amb els socialistes

barcelona