Política

Aragonès marca el rumb per engegar

Pren possessió amb picades d’ullet al passat republicà i al futur “social, verd, feminista i plenament lliure”

Es compromet a “fer inevitable” l’amnistia i l’autodeterminació

El president va prometre per “la voluntat popular” de la ciutadania

“Prometo complir fidelment les obligacions del càrrec de president de la Generalitat, d’acord amb la voluntat popular de la ciutadania de Catalunya representada en el nostre Parlament.” Amb aquesta fórmula, similar a l’emprada pels seus dos predecessors, Quim Torra i Carles Puigdemont, prenia possessió ahir, poc després de dos quarts de nou del vespre, el 132è president, Pere Aragonès i Garcia. “El primer pas és impulsar amb urgència les quatre transformacions de la nova Generalitat republicana: social, verda, feminista i democràtica”, s’exigia en la seva primera intervenció. Ho podrà fer a partir d’avui, quan oficialitzarà, després que ja s’han fet tots públics, els noms del seu executiu, amb perfils marcadament tècnics i de gestió, més que no polítics.

L’acte d’ahir al vespre va ser sobri –no hi ha un protocol reglat, i queden molt a discreció del president– i es va celebrar per primera vegada al Pati dels Tarongers del Palau de la Generalitat. A través d’ell, el nou president va voler mostrar la voluntat d’impulsar grans canvis, i no hi van faltar tot d’elements simbòlics, amb referències als històrics presidents d’ERC que l’han precedit o a la voluntat de servir tots els racons del país, així com agraïments als servidors públics que han estat al peu de canó en la lluita contra la pandèmia. Per a l’ocasió es van treure les habituals catifes vermelles de Palau, perquè ningú tingui temptacions d’ocultar-hi res a sota, i el pati es va recobrir amb fibres naturals trenades, una picada d’ullet a la sostenibilitat. En l’acte hi va cantar un jove grup de l’escena catalana, Ginestà, que va interpretar el tema Estimar- te com la terra, i fins i tot en una estrofa de l’himne nacional que al final van interpretar Magalí Sare i Manel Fortià al contrabaix es van rellevar, a proposta de la cantant i amb el vistiplau del president, els segadors per segadores, i els defensors de la terra, per defensores. Tots ells, petits grans canvis que duen el segell dels nous temps i que sens dubte són aquí per quedar-se.

Les transformacions

En el seu primer discurs –en un faristol de fusta de roure, que representa la fortalesa– Aragonès va resumir el programa de govern amb què vol impulsar una profunda transformació del país “sense deixar ningú enrere”, i va refermar el compromís, ja pres divendres en el ple d’investidura, de “fer inevitable” l’amnistia i l’autodeterminació, i per una Catalunya “justa, pròspera, verda, feminista i plenament lliure”. El president va qualificar el moment de “transcendent” i la situació, de “molt complicada” en l’aspecte sanitari, social, econòmic, democràtic... “Fins i tot a nivell lingüístic. Fins i tot a nivell emocional”, reblava. “El país necessita alçar de nou el cap, i obrir una nova etapa. Amb tota la urgència. Sense més dilació”, solemnitzava aleshores. Per això feia una crida a “desbrossar el camí”, i a arromangar-se “sense por de les esgarrinxades”, per “superar els sotracs” i recuperar de nou “l’amplada que permet avançar tothom”. Aragonès va evocar com un Pere adolescent es va endinsar en la política amb el doble ideal de la justícia social i la llibertat nacional. “Dues lluites, per mi, del tot indissociables, i a les quals des d’avui seguiré servint des de la presidència”, ressaltava, abans d’acabar, com va fer divendres al Parlament, amb un “Visca Catalunya lliure!”.

Torra i Iceta

Entre la quarantena de convidats que ho van seguir in situ, asseguts en cadires de vímet, hi havia expresidents com Artur Mas, els encara consellers que hi havia fins avui, els membres de la mesa del Parlament, els líders dels grups parlamentaris –tret dels de Vox, Cs i el PP, que van fer el buit– i presos polítics que van sortir de Lledoners per ser-hi, com el president d’Òmnium, Jordi Cuixart; el secretari general de Junts, Jordi Sànchez –forjador amb Aragonès del pacte de les masies–, i el president d’ERC, Oriol Junqueras, que era la primera vegada que tornava a Palau des dels fets de l’octubre del 2017. Instants abans del discurs, en què va lloar la tasca del seu predecessor, Quim Torra, per deixar enrere el 155 i combatre la pandèmia, Aragonès havia rebut de mans d’ell el medalló, obra de l’orfebre Jaume Mercadé, que des de l’època republicana identifica els presidents de la Generalitat, recuperant així la tradició. Fa tres anys, en absència de Carles Puigdemont, la joia havia quedat sobre la taula del despatx on havia pres possessió Torra. A primera fila, a més d’ell i de la presidenta del Parlament, Laura Borràs, que va llegir la resolució que declarava Aragonès president, hi havia els seus pares, l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i el ministre de Política Territorial i Funció Pública, Miquel Iceta, per escenificar un gest de distensió, després que fa tres anys, en la presa de possessió de Torra, no hi hagués ningú del govern espanyol, llavors ocupat pel PP, per les desavinences en el format de l’acte, que va ser volgudament auster per fer notar la anormal situació política, amb el 155 ocupant la Generalitat i presos i exiliats, que de fet encara hi són avui.

Poca expectació

A la plaça de Sant Jaume no s’hi va congregar l’independentisme, ja que només hi havia alguns curiosos i una cinquantena de manifestants a favor de Palestina, tot i que sí que desenes de persones van seguir l’acte des d’una pantalla a l’exterior de la seu d’ERC al carrer Calàbria. Aragonès va arribar a Palau caminant pel carrer del Bisbe, amb la seva esposa, Janina Juli, i la seva filla Clàudia, de dos anys. La primera parada va ser just a la porta de Palau, on va dipositar un clavell vermell a la placa Stolpersteine que homenatja els represaliats pel nazisme, situada aquí en record de Lluís Companys, l’últim president d’ERC que havia pres possessió a Catalunya, i que seria assassinat pel franquisme el 1940. L’última elecció d’un president d’ERC, això sí, havia estat la que es va fer de Josep Tarradellas a Mèxic el 1954, per part d’un grup de diputats també a l’exili.

Ja a dins l’edifici, el nou president va ser rebut pel major dels Mossos, Josep Lluís Trapero, i va fer una ullada a una mostra de vuit fotos de les vuit vegueries del país. Després de passar revista a una formació de gala dels Mossos, va saludar representants del mateix cos, de centres sanitaris –justament una visita al servei de salut mental de l’hospital Parc Taulí de Sabadell serà avui el seu primer acte oficial com a president–, educatius i de Protecció Civil. Abans de sortir-ne com a president a tots els efectes, encara va tenir temps d’aturar-se un moment davant dels bustos de Macià i Companys al Pati dels Tarongers. I és que ja ho deia el poeta J.V. Foix: “M’exalta el nou i m’enamora el vell.”

LES FRASES DEL MOLT HONORABLE PERE ARAGONÈS

Avui començaré a exercir aquest compromís, com he procurat fer sempre: amb humilitat, amb empatia i amb decisió. Escoltant tothom
Avui comença a caminar una nova Generalitat. Inconformista. Innovadora. Creativa. Republicana. Amb visió de futur
El sotrac és gran i per massa temps no ens ha deixat avançar. Per això necessitem alçar el cap, i obrir una nova etapa. Amb tota la urgència
Els convido a acompanyar-me en la construcció del camí cap a la Catalunya pròspera, justa, verda, feminista i plenament lliure que volem

Proposarà reunir la taula de diàleg abans de l’estiu

El president Aragonès, que ha rebut la felicitació aquests dies del seu homòleg espanyol, Pedro Sánchez, ha quedat amb ell de parlar passada la presa de possessió, i té la intenció de trucar-li aquesta mateixa setmana, segons va explicar al matí a RAC1, a fi de “marcar clarament” quines prioritats té: “endreçar bé” la qüestió dels fons europeus, per “encarrilar” els projectes més importants, i “que sigui conscient” d’un conflicte polític que només es pot resoldre amb l’amnistia i l’autodeterminació. Aragonès voldria que la mesa de negociació amb l’Estat es reiniciés ja abans de l’estiu, tot i que creu que “tindria tota la lògica” que hi hagués una reunió prèvia entre ell i el mateix Sánchez per tornar a posar fil a l’agulla. En tot cas, el nou president instava l’Estat que vagi preparant quina és la seva proposta, i recordava que una part important de la base electoral dels partits del govern espanyol “accepten i comprenen” les reivindicacions catalanes. “Això és el que hem de posar sobre la taula nosaltres”, subratllava, mentre descartava en tot cas acceptar un nou Estatut, i deia que qualsevol consulta que es plantegi “ha d’incorporar l’opció de la independència”.

Aragonès es proposa “enfortir“ ara la posició catalana internament, internacionalment i amb mobilitzacions si cal també, tant per anar a la negociació com per si aquesta fracassa i cal iniciar un nou embat. Per això també avançava que abans que la taula torni a engegar vol convocar l’Acord Nacional per l’Amnistia i l’Autodeterminació, i reunir el màxim d’institucions i representants de la societat civil que hi són favorables. El nou president també va explicar que va rebre, de mans del diputat de Junts Josep Rius, una carta personal de Carles Puigdemont felicitant-lo, fet que va agrair. Aragonès vol parlar ara amb tots els expresidents, “i amb ell el primer”, i espera anar-lo a veure en les properes setmanes a Bèlgica.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

Aproven una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES
nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones, tot i no respectar-los

barcelona