Política

Creix la pressió contra el règim de Lukaixenko

L’ONU tem per Protassévitx, que ha reaparegut en un vídeo amb senyals de violència, i l’OTAN n’exigeix la llibertat “immediata”

El Kremlin acusa la Unió Europea d’haver-se precipitat imposant l’aïllament aeri als bielorussos

L’ONU va expressar ahir el seu temor per la seguretat del periodista Roman Protassévitx, detingut diumenge a Minsk després que les autoritats bielorusses desviessin el vol de Ryanair amb destinació a Vílnius (Lituània) en què viatjava i l’obliguessin a aterrar, i va denunciar que l’aparició del dissident, l’endemà, a la televisió estatal no és gens tranquil·litzadora perquè se li veuen ferides a la cara.

El més probable és que aquesta aparició –en què Protassévitx admet la seva “culpabilitat” per haver organitzat “disturbis massius a Minsk”– sigui forçada, segons l’Oficina de les Nacions Unides per als Drets Humans, que dirigeix l’alta comissionada Michelle Bachelet.

“La informació obtinguda sota coacció no pot ser utilitzada en cap procés legal. Són confessions prohibides per la Convenció contra la Tortura”, va recordar el portaveu de l’Oficina, Rupert Colville. L’ONU també està preocupada pel destí de la companya de Protassévitx, que viatjava amb ell i també va ser detinguda de forma arbitrària. Colville va acusar també les autoritats de Bielorússia de violació dels drets humans dels passatgers de l’avió desviat per caces, en haver-los posat en perill. El Consell de Seguretat discutirà avui la crisi a porta tancada.

La líder de l’oposició bielorussa a l’exili, Svetlana Tikhanóvskaia, va assegurar que Protassévitx, estret col·laborador i que, com ella, s’ha establert a Lituània fugint de la repressió, “és sotmès a tortures” i que així ho va manifestar en una conversa telefònica al conseller de Seguretat Nacional dels EUA, Jake Sullivan. El règim del president de Bielorússia, Aleksandr Lukaixenko, ha capturat el periodista “com a ostatge, igual que els 421 presos polítics i que els milers de persones que encara no han estat declarades presos de consciència, però que estan a la presó”. “L’han agafat com a ostatge, igual que a nou milions de bielorussos”, va subratllar al seu canal de Telegram Tikhanóvskaia, que va acusar el règim de Lukaixenko de “terrorisme d’Estat”. En el vídeo del periodista difós per la televisió estatal bielorussa, se’l pot sentir negant tenir “problemes de salut” i assegurant que el tracte rebut de les forces de seguretat és “correcte”. Protassévitx hi assegura també que “col·labora amb la investigació”. “No són les seves paraules. Està espantat i molt nerviós. Crec que l’han colpejat. Té maquillatge al cantó esquerre [de la cara] i el nas possiblement trencat”, va denunciar el pare del periodista.

La detenció de Protassévitx va originar un xoc diplomàtic entre Bielorússia i la Unió Europea (UE), que dilluns va ordenar tancar l’espai aeri a Belavia, la companyia d’aquesta exrepública soviètica. Els Vint-i-set també prohibeixen a totes les aerolínies sobrevolar el país, mentre preparen una nova tanda de sancions contra Lukaixenko.

Hamas nega cap avís

El secretari general de l’OTAN, Jens Stoltenberg, va insistir ahir en la necessitat d’una investigació internacional urgent del “segrest estatal” del vol de Ryanair. “L’aterratge forçós d’un avió de passatgers va ser perillós i inacceptable”, va indicar Stoltenberg en una compareixença de premsa al costat de la primera ministra d’Estònia, Kaja Kallas.

Stoltenberg va demanar que Protassévitx i la seva companya siguin alliberats “immediatament”, just abans que el Consell de l’Atlàntic Nord, el principal òrgan de presa de decisions de l’OTAN, fes una reunió d’ambaixadors per abordar aquesta crisi.

Per la seva banda, Bielorússia va convidar ahir els reguladors internacionals d’aviació civil, la UE i els EUA a investigar l’incident. Minsk manté que va ser el pilot del Boeing 737-800 de Ryanair qui “va prendre la decisió d’aterrar [...], sense cap mena de pressió”, i va insistir en l’amenaça de bomba a bord rebuda de Hamas, tot i el desmentiment categòric que va fer públic ahir l’organització palestina. El servei de premsa de la presidència bielorussa va confirmar diumenge que va ser Lukaixenko, considerat l’últim dictador d’Europa, qui va donar l’ordre que l’avió fes “mitja volta” i fos “escortat” per un caça MiG-29.

Finalment, Rússia va lamentar ahir la decisió de la UE de recomanar a totes les companyies d’aviació amb seu al seu territori evitar l’espai aeri bielorús i va assegurar que això afectarà la butxaca dels passatgers. El portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov, va acusar els Vint-i-set d’haver actuat precipitadament en imposar les sancions contra el règim de Lukaixenko. “Van preferir adoptar una decisió ràpida, sense estudiar-la.”

A Minsk, les autoritats aeronàutiques de Bielorússia van minimitzar ahir les pèrdues derivades del cessament de vols sobre aquest país anunciat per diverses línies aèries. Lukaixenko té previst comparèixer avui davant del Parlament bielorús, on s’espera que defensi la seva actuació i critiqui les represàlies europees.

LES FRASES

La informació obtinguda sota coacció no pot ser utilitzada en cap procés legal
Rupert Colville
PORTAVEU DE L’OFICINA DE L’ONU PER ALS DRETS HUMANS
L’han agafat [a Protassévitx] com a ostatge, igual que a nou milions de bielorussos
Svetlana Tikhanóvskaia
LÍDER DE L’OPOSICIÓ BIELORUSSA A L’EXILI

Set anys de presó per protestar

Redacció

La justícia bielorussa va condemnar ahir set activistes opositors a penes d’entre quatre i set anys de presó per haver organitzat suposadament “disturbis massius” durant les protestes antigovernamentals posteriors a les fraudulentes eleccions presidencials d’agost del 2020, que van tornar a donar la victòria a Lukaixenko. La fiscalia general de Bielorússia va informar que un tribunal regional els havia declarat culpables de preparació per participar en disturbis massius amb violència, pogroms, incendis, danys a la propietat i resistència armada als agents, entre altres càrrecs. El judici contra els set activistes, reconeguts com a presos polítics per l’ONG de drets humans bielorussa Vesná, va començar el 12 de maig a porta tancada.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA
BESCANÓ

La CUP defensa que la central hidroelèctrica de Vilanna passi a ser pública

BESCANÓ
guerra a europa

Almenys vuit morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Un ministre israelià insinua que l’atac a l’Iran ha estat “dèbil”

barcelona
política

Puigdemont no donarà suport als comptes espanyols si Sánchez no compleix amb Catalunya

barcelona
Política

El Parlament dona suport als encausats de Tsunami

barcelona
orient mitjà

L’Iran minimitza l’atac a Esfahan i no dona senyals de resposta

barcelona
Política

ERC formalitza la proposta d’un cara a cara entre Aragonès i Puigdemont

barcelona
política

Els homes joves són els més espanyolistes, segons una enquesta d’Òmnium

barcelona