Política

El govern comença a caminar

Aragonès encarrega en el seu primer Consell Executiu que cada àrea identifiqui les prioritats per donar-hi resposta urgent

Vol reunir aviat l’Acord per l’Amnistia i l’Autodeterminació

Ara sí, el nou govern del 132è president de la Generalitat, Pere Aragonès, ja ha començat a caminar. Després de prendre possessió ahir al matí, els catorze nous consellers i conselleres –que són majoria–es van reunir al migdia a Palau en el seu primer Consell Executiu, que, a banda de servir per marcar pautes de funcionament –també hi va debutar el nou secretari del govern, Xavier Bernadí– i enfocar els objectius generals de la legislatura fruit del programa de govern i els acords d’investidura, ja va aprovar el nomenament dels secretaris generals –els números dos– de cada conselleria. Ahir, a més del nomenament dels mateixos consellers, el DOGC ja va publicar també una disposició amb l’anomenat “decret d’àmbits”, que detalla com queden estructurats els departaments i totes les àrees que resten adscrites a cadascun. En els pròxims dies s’espera que es vagin coneixent i nomenant la resta de càrrecs del sottogoverno i dels organismes públics que en pengen.

En una compareixença informativa després a la galeria gòtica, secundat per l’executiu en ple, Aragonès va explicar que tots els consellers acabaven de rebre el seu encàrrec “d’identificar i prioritzar” les mesures a implementar de manera immediata en els pròxims mesos. “Les múltiples crisis exigeixen una resposta urgent sense cap dilació injustificada”, va apressar. El president, això sí, ja citava entre les primeres accions a impulsar un rescat social a les persones més afectades per la crisi provocada per la pandèmia, a més d’engegar “totes les eines” per a la recuperació econòmica, així com fer passes per a la resolució del conflicte polític. En tot cas, la primera visita feta la vigília a un centre de salut mental per a infants i joves ja la destacava ell mateix com un “gest” que la prioritat serà “la reconstrucció de les vides” dels ciutadans que més han patit per la Covid.

Seguiment en persona

En qualsevol cas, després de vuit mesos com a vicepresident en funcions de president, Aragonès ha demostrat que té les interioritats de totes les àrees de govern al cap, i ja va anunciar que vol seguir de prop les polítiques que es preparin. En aquest sentit, després que en els últims dies ja hagués parlat de manera individual amb tots els consellers per exposar-los les línies mestres de la legislatura, ja va avançar que ho tornarà a fer en els pròxims dies per fer un seguiment de l’encàrrec donat i “perfilar conjuntament” totes les accions a impulsar en cada àmbit de manera prioritària. Aragonès, que va destacar “el bon clima de treball i la complicitat generada” entre els membres del govern i que confia que “anirà a més“, va reconèixer que s’ha envoltat d’un executiu de perfil tècnic, en què la majoria té “una àmplia experiència professional i en l’administració”. “La voluntat és posar les persones que poden afrontar de la millor manera els reptes econòmic i social, la transformació del país i la solució del conflicte polític”, va resumir, després de lloar l’anterior govern i de declarar-se’n “hereu”.

Conflicte polític

El president ja va avançar diversos contactes que vol obrir d’immediat per posar fil a l’agulla en la resolució del conflicte polític. D’una banda, demanarà reunions “amb la màxima agilitat i rapidesa, d’acord amb les agendes” amb tothom que n’ha de ser partícip, començant pels presidents Pedro Sánchez i Carles Puigdemont, amb qui ja ha tingut contactes però ara vol veure’s. En aquest sentit, trucarà aquests dies al president espanyol per reiterar-li que la proposta del govern “és l’amnistia i l’autodeterminació”, tot i que ahir va assegurar que no s’oposarà als indults dels presos polítics si acaben arribant. En paral·lel, també s’engegaran contactes amb totes les formacions polítiques, entitats i agents de l’àmbit sociocultural per convocar-los “al més aviat possible” a una reunió de l’Acord Nacional per l’Autodeterminació i l’Amnistia, amb què vol escenificar el suport majoritari de la societat catalana abans que es reprengui la taula de diàleg entre governs. A l’agenda del nou president també figura aquest matí mateix una altra reunió important de treball, perquè rebrà l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau.

Capella, sí, portaveu, no

Aragonès va confirmar que cap dels consellers farà de portaveu, sinó que es nomenarà una dona, en principi de perfil independent i del món de la comunicació, que “s’anunciarà en els propers dies”, a fi que la setmana vinent pugui començar a traslladar ja als mitjans tant els acords com l’opinió del govern sobre els afers d’actualitat. De fet, la intenció es muntar una oficina del portaveu amb un petit equip al voltant seu, que dependrà de Presidència.

El que sí que va avançar ahir TV3 és que la fins ara consellera de Justícia, Ester Capella, serà la nova delegada del govern a Madrid i prendrà el relleu a Gorka Knörr. El nomenament pendent dels vuit delegats i directors territorials es podria demorar a la setmana vinent.

LES FRASES

Volem una manera nova de governar que es basi en la proximitat, la transparència i la rendició de comptes com a base de la bona administració
La resolució del conflicte polític s’ha de basar en l’amnistia i l’autodeterminació (...) ha ser democràtica i l’ha de decidir la ciutadania

Sabrià, a l’Oficina del President

L’exlíder republicà al Parlament i diputat Sergi Sabrià serà el nou director de l’Oficina del President de la Generalitat, segons va avançar ahir TV3. El dirigent, un dels negociadors per a l’acord de legislatura i homes forts d’ERC com a vicesecretari de Comunicació, deixarà l’escó i passarà a desenvolupar un rol de la màxima confiança en l’entorn més directe d’Aragonès. El seu càrrec, vacant des de la inhabilitació de Torra, l’havia ocupat fins llavors l’exalcalde de Molins de Rei Joan Ramon Casals. L’ara diputat i home fort de Junts en les negociacions, Josep Rius, havia estat el de Carles Puigdemont.

Segons va avançar també Nació Digital, per sota de Sabrià, en l’estructura al voltant del president continuarà Carles Fabró com a cap de protocol, però hi canviarà el cap de gabinet, que passarà a ser Helena Ricomà, que fins ara havia fet aquesta tasca amb Ester Capella a Justícia. El cap de comunicació de l’oficina serà Marçal Sarrats, que ja ho era amb Aragonès a Vicepresidència, i abans havia estat amb Ernest Maragall a Exteriors i en la campanya de les municipals a Barcelona. David Camps, que ja ho era també a Vicepresidència, passarà a ser ara el cap de relacions institucionals del president Aragonès. Arnau Albert, amic personal des dels temps a la JERC i que ja l’ajudava a preparar discursos a Economia, en serà l’assessor de polítiques estratègiques.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Guerra a Gaza

Hamàs publica proves de vida de dos ostatges

Barcelona
política

Illa va a Madrid i posa amb safata la idea de servilisme

barcelona
política

Paneque defensa que les infraestructures ajuden l’economia

blanes
Estat espanyol

Núñez Feijóo acusa a Sánchez de “dimitir de la democràcia”

Barcelona

Badia (Comuns) proposa un Pla director d’allotjaments turístics

sant feliu de guíxols
Guerra a gaza

Hamàs estudia l’última proposta de treva d’Israel

Barcelona

Vergés considera que aquestes eleccions “van d’Illa o de Puigdemont”

palafrugell
política

La CUP veu viable moure’s amb transport públic a l’Alt Empordà

castelló d’empúries

El PP proposa una “autopista fiscal” per pagar els impostos més baixos

figueres