Política

ESTATS UNITS

Biden condemna a Tulsa la pitjor massacre racista al país

Joe Biden es va comprometre ahir a liquidar les “arrels del racisme sistèmic” als EUA, amb motiu del centenari de la massacre de Tulsa (Oklahoma), on es va traslladar per a l’ocasió. Entre el 31 de maig i l’1 de juny del 1921, va tenir lloc la matança racista més gran de la història recent dels EUA, quan una turba de blancs va incendiar i saquejar completament Greenwood, un dels barris afroamericans més benestants de l’època. Més de 1.200 habitatges van ser arrasats, saquejats i cremats amb la connivència de les autoritats locals, en una tragèdia de la qual encara avui s’ignora el nombre exacte de morts, tot i que els historiadors calculen que en van ser almenys 300. Biden va recordar en un text previ a la visita que famílies i menors van ser assassinats a sang freda i que unes 10.000 persones van quedar sense sostre. A això, s’hi va afegir que, en els anys posteriors, es van aplicar polítiques que “van fer impossible una recuperació”. El president va fer referència a ordenances locals i mesures adoptades pel govern federal que van impedir que els veïns negres demanessin préstecs per refer-se de la situació, i a la construcció d’una autopista que va dividir aquesta comunitat. En conseqüència, “l’atac contra les famílies negres i la riquesa negra a Greenwood va continuar durant generacions”, va destacar. Per això, Biden considera que el govern dels EUA ha de reconèixer i fer-se càrrec del paper que va tenir en el passat en arrabassar la riquesa i les oportunitats a les comunitats negres. En aquest sentit, va manifestar el compromís de la seva administració a l’hora de reconèixer aquesta responsabilitat i d’abordar les desigualtats racials amb “inversions històriques” en la seguretat econòmica de les famílies i programes amb fons per a petits negocis en zones deprimides, entre d’altres.

Biden és el primer mandatari en actiu que es trasllada a Tulsa en aquesta data especial, i ho fa després de l’onada de protestes per la injustícia racial que han viscut els EUA en el darrer any, desfermades per la mort de l’afroamericà George Floyd a mans d’un policia blanc a Minneapolis (Minnesota).

D’altra banda, abans de viatjar a Tulsa, el líder demòcrata va remarcar que els EUA “seran sempre una nació d’immigrants” que “han enriquit i enfortit” el país, i va criticar la seva “massa freqüent demonització”. Biden va emetre ahir una proclamació presidencial per celebrar el mes de l’Herència Nacional Immigrant, amb què torna a demanar al Congrés que aprovi la seva reforma migratòria per regularitzar 11 milions d’indocumentats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

regne unit

El Parlament britànic aprova el pla per deportar migrants a Ruanda

barcelona
política

Zapatero: “Hauria estat tremendament negatiu veure Puigdemont a la presó”

barcelona
alemanya

Detenen l'assistent d’un eurodiputat d’AfD sospitós d’espiar per a la Xina

barcelona
Jon O. Urain
Editor de política de ‘Berria’

“EH Bildu ja és una alternativa de govern al País Basc”

Barcelona
Carles Puigdemont
Candidat de Junts + Puigdemont x Catalunya

“Si hi ha una majoria simple però sòlida hem d’intentar governar”

Perpinyà
Eugeni Pibernat i Roig
Portaveu de Tots per Begur i Esclanyà (TxBE) i cap de l’oposició local

“Sense nous permisos d’obres no hi ha marge per invertir”

Begur
estats units

Desenes de detinguts en la Universitat Yale contra la guerra a Gaza

barcelona
guerra a gaza

Detinguts dos palestins a Jerusalem per atropellament

barcelona
unió europea

Brussel·les amenaça de suspendre TikTok Lite a Espanya i França

barcelona