Política

Que les cautelars no es toquin

Puigdemont espera que l’eurocambra no s’oposi a la immunitat provisional

Els tres eurodiputats reclamen a la Unió Europea

que recordi a Espanya que té l’obligació de complir les normes

Ponsatí diu que no hi ha “plans immediats” sobre un possible retorn

Els eurodiputats de Junts Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí esperen que el Parlament Europeu no s’oposi a la immunitat provisional que els ha donat la justícia de la Unió Europea. “Retornar-nos la immunitat no lesiona cap dret del Parlament; de fet, és el contrari: en protegir els drets polítics de tres dels seus membres, surt reforçat”, van defensar ahir.

Tots tres estan pendents que, d’aquí a dues setmanes, els serveis jurídics de la cambra enviïn a Luxemburg les seves al·legacions respecte a les mesures cautelars. Llavors, el Tribunal General de la UE haurà de decidir si els continua o no protegint cautelarment mentre estudia el fons del cas. És a dir, la demanda contra l’eurocambra per “no haver garantit l’exercici dels seus drets fonamentals” com a eurodiputats.

Tot i que són unes cautelaríssimes i que el jutge encara ni tan sols ha dit si veu indicis d’irregularitats, Puigdemont va assegurar ahir que la decisió és “de gran importància” perquè marca “un precedent”. “Per primera vegada la justícia retorna a un eurodiputat la immunitat que l’eurocambra ha decidit retirar”, va dir l’expresident en una roda de premsa al Parlament Europeu per valorar la decisió del TGUE.

El seu advocat, Gonzalo Boye, també va assenyalar ahir que per primer cop Luxemburg concedeix cautelars en relació amb un suplicatori. Per la seva banda, l’eurodiputat de Junts Toni Comín va reivindicar que amb les cautelaríssimes han “pujat un esglaó” perquè el jutge ha vist que els seus arguments són “raonables i dignes de tenir en consideració”.

“S’aprecia que, en una primera impressió, els nostres arguments són raonables i que, en cas de no ser concedides les mesures cautelars, es podrien produir efectes irreparables en els nostres drets polítics”, indiquen.

En espera que l’eurocambra presenti les observacions, el TGUE ha optat per concedir cautelaríssimes als tres independentistes per “obtenir suficient informació per decidir sobre una situació legal i factual complexa”. “Les al·legacions factuals i legals dels sol·licitants, suposant que s’acabin provant, justifiquen mantenir l’statu quo fins que el vicepresident del Tribunal General examini amb més detall els arguments i resolgui de manera definitiva l’aplicació de les mesures cautelars”, deia el TGUE en una resolució molt breu.

Per això, els de Junts admeten que aquest tribunal de primera instància de la UE podria decidir que les cautelars no són necessàries i són “molt prudents” de cara a la resolució definitiva. “No estem celebrant res”, va reblar ahir Puigdemont.

Tornada ambigua

Els advocats de Junts desaconsellen a Puigdemont, Comín i Ponsatí trepitjar territori de l’Estat tot i haver recuperat temporalment la immunitat. “No hi ha garanties”, criticava ahir Gonzalo Boye. De totes maneres, els tres exiliats no han volgut descartar l’escenari d’una tornada a Catalunya gaudint de la immunitat europarlamentària.

“No tenim plans immediats sobre això”, es va limitar a dir ahir l’eurodiputada Clara Ponsatí, constatant, però, que “l’amenaça de persecució política a l’Estat espanyol no ha disminuït”.

Que l’Estat espanyol no els garanteixi que no seran detinguts, respectant la seva immunitat, és “una anomalia”, pensen a Junts. “El poder judicial espanyol s’ha convertit en un problema que la UE ja no pot ignorar mentre parla dels problemes a Hongria, a Polònia i a Eslovènia”, alerten.

Amb tot, es mostren satisfets amb la possibilitat de treballar més fàcilment desplaçant-se per la resta del territori de la Unió Europea gràcies a la immunitat provisional. “Ara viatjarem més tranquils”, va admetre Clara Ponsatí. Tots tres tenen previst anar a Estrasburg per al ple de l’eurocambra que està previst que se celebri la setmana vinent.

Taula de diàleg

Com que feia temps que el líder de JxCat no comentava l’actualitat política catalana en una roda de premsa, ahir va respondre a diverses preguntes al respecte, sobretot relacionades amb el nou govern i al diàleg amb Madrid. Preguntat per la possibilitat que el líder d’ERC, Oriol Junqueras, participi en la taula de diàleg, Puigdemont va defensar que aquesta hauria de ser “entre dos governs”.

“Que triïn amb qui volen parlar, no en farem causa”, va deixar clar el dirigent de Junts, lamentant de totes maneres que l’Estat espanyol no reconegui els eurodiputats de Junts com a “representants legítims” del Parlament Europeu. “No estem inhabilitats per fer política, excepte per Espanya”, es va queixar ahir. Puigdemont també va entrar en l’encès debat sobre els indults als presos. Segons ell, es nota que Espanya “necessita deixar de tenir presos polítics”, però no per això “deixarà d’haver-hi repressió” si finalment el govern de Pedro Sánchez fa el pas i s’atreveix a concedir el perdó.

Crida al realisme

Puigdemont va fer un discurs escèptic sobre el tarannà d’acostament que intenta mostrar el PSOE. “Qui necessita ser indultat és l’Estat espanyol”, va dir. “Qui pensi que els indults acabaran amb la repressió, s’equivoca”, va avisar. Defensa l’amnistia com a “part de la recepta” per resoldre l’afer català. “Amnistia i autodeterminació”, va afegir Comín.

Puigdemont creu que cal ser “més exigents” amb el president Pedro Sánchez sobre els indults i la reforma del delicte de sedició.

No estem celebrant res
Carles Puigdemont
eurodiputat
No hi ha garanties per a un possible retorn
Gonzalo Boye
advocat
Ara viatjarem més tranquils
Clara Ponsatí
eurodiputada


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Els Emirats Àrabs rebutgen la idea de participar en l’administració civil de Gaza

Barcelona
Perú

La fiscalia obre diligències contra Boluarte per encobrir el seu germà

Barcelona
política

Tot a punt per al 12-M: Més de 5,7 milions d’electors podran votar en 8.940 meses

barcelona
Guerra a Europa

Ucraïna assegura haver frustrat un atac terrorista a Kíiv planejat per Moscou

Barcelona
Guerra a Gaza

Israel ordena evacuar més barris de Rafah

Barcelona

Consens pels reptes i no en les receptes

Girona
Àngel González
President de la Coordinadora de Memòria Democràtica del País Valencià

“La llei que impulsen el PP i Vox no és de concòrdia, sinó de discòrdia”

BANYOLES

Desmemòria ultra

Banyoles

Jornada (a) reflexió

Banyoles