Política

Junqueras aposta per un referèndum pactat i avala els indults

El líder d’ERC fa autocrítica sobre la via unilateral i defensa construir una “majoria incontestable, plural i transversal”

El republicà referma que la millor opció per acabar amb la persecució judicial és l’amnistia però apunta que “qualsevol gest” en la línia de desjudicialitzar el conflicte pot “ajudar”

El líder d’ERC, Oriol Junqueras, ha apostat per un “referèndum acordat” per resoldre el conflicte amb l’Estat i ha fet autocrítica de la via unilateral per arribar a la independència. El republicà ha avalat els indults com a “gest” que pot “alleugerir el conflicte”, si bé ha insistit que la millor opció és una amnistia.

En un article publicat a La Sexta, Junqueras assegura que més de tres anys després del referèndum de l’1 d’octubre de 2017 “des d’ERC hem fet una reflexió profunda sobre les nostres fortaleses i debilitats, els errors i els encerts, per extreure’n aprenentatges”.

En aquest sentit, ha insistit que gran part de població catalana va percebre la reacció de l’Estat a la mobilització catalana com a “cada vegada menys legítima i allunyada del principis democràtics”. Al mateix temps, ha dit que la resposta de l’independentisme “tampoc va ser entesa com a plenament legítima per una part de la societat, també de la catalana”. És per això que ha volgut “estendre la mà a tots aquells que s’hagin pogut sentir exclosos, perquè el nostre objectiu ha de ser justament el de construir un futur que ens inclogui a tots”.

“La nostra voluntat és la de sempre. La independència és la millor eina per ajudar la gent d’aquest país, però les estratègies han d’adaptar-se a les circumstàncies per ser guanyadores”, ha argumentat. I la seva conclusió és que “necessitem ser més; una majoria incontestable, plural i transversal, que demostri que governa bé i per a tots, i que posi al centre de l’agenda la resolució del conflicte polític existent per vies democràtiques”.

És per això que ha defensat l’exercici del dret a l’autodeterminació com a via perquè “tota la ciutadania del nostre país, tota, pugui decidir si desitja que Catalunya sigui un estat independent en forma de república o si aposten per mantenir-se a l’Estat espanyol”.

Junqueras ha assenyalat que tres quartes el país creu que “la solució al conflicte polític existent es resoldrà votant en un referèndum” i ha advertit que ningú no pot actuar “com si aquests consensos no existissin”. El republicà ha reiterat que la millor camí per exercir l’autodeterminació és “la via del pacte i l’acord”, és a dir la “via escocesa” o d’un “referèndum acordat”. “És l’opció que genera més garanties i reconeixement internacional immediat. Perquè sabem que altres vies no són viables ni desitjables en la mesura que, de fet, ens allunyen de l’objectiu a assolir.

El republicà ha advertit que per convertir Catalunya en un Estat independent cal “construir una gran majoria” al país i “guanyar la legitimitat arreu”, perquè “la partida es juga dins i fora”. El president d’ERC ha reconegut que és una “ingenuïtat creure que el diàleg polític amb l’Estat donarà fruits tangibles de manera immediata”, però ha advertit que “creure que en podem prescindir seria una irresponsabilitat caríssima”. Segons ell, “per molt que es critiqui”, la taula de diàleg i negociació entre governs és un èxit en ella mateixa perquè obre un espai per a la potencial resolució del conflicte”. “Els conflictes polítics que s’acaben resolent ho fan, tard o d’hora, al voltant d’una taula on totes les parts exposen lliurement les seves posicions”, ha afirmat.

D’altra banda, Junqueras ha opinat que hi ha “gestos”, com els indults, que  “poden alleugerir el conflicte” i “pal·liar el dolor de la repressió i el patiment de la societat catalana”. A parer seu, qualsevol iniciativa que contribueixi a “desjudicialitzar el conflicte ajuda a recórrer aquest camí.

En qualsevol cas, ha remarcat que ERC continua “defensant sense matisos” que “l’amnistia és la nostra prioritat per acabar amb la persecució judicial”. “La qüestió no acaba ni amb els exiliats ni amb els presos i preses polítiques, sinó que cal fer-la extensiva a la resta de les 3.000 persones que pateixen causes judicials” relacionades amb el procés.

Vilalta nega un canvi d’estratègia d’ERC sobre la unilateralitat: “No renunciarem a cap via democràtica”

La portaveu republicana respon així a les interpretacions sobre l’article de Junqueras
ACN

La portaveu d’ERC, Marta Vilalta, ha reiterat que la seva formació “no renunciarà a cap via democràtica” per tal de “solucionar el conflicte”.

Així ha respost Vilalta a algunes interpretacions que s’han fet de l’article que ha publicat aquest dilluns el president del seu partit, Oriol Junqueras. En aquest, Junqueras declara que les alternatives a un referèndum acordat “no són viables ni desitjables” perquè “ens allunyen de l’objectiu que cal assolir”.

Preguntada per si ERC renuncia així a la via unilateral, Vilalta ha reafirmat que el partit no descarta cap opció “democràtica i política”. Tot i això, la portaveu ha insistit que la seva prioritat és el “diàleg i la negociació” amb l’Estat per aconseguir un referèndum.

En un article titulat “Mirant al futur”, Junqueras assegura que la via escocesa, és a dir, la celebració d’un referèndum acordat amb l’Estat, és el model a seguir. Segons ha apuntat, és l’opció que genera “més garanties i reconeixement internacional immediat”. “Perquè sabem que altres vies no són viables ni desitjables en la mesura que, de fet, ens allunyen de l’objectiu que cal assolir”, ha avisat.

Per Vilalta, l’opinió del president d’ERC no aporta “cap novetat” en el debat sobre l’estratègia independentista: “El que fa és reiterar aquesta aposta pel diàleg”, ha declarat.

D’altra banda, la portaveu d’ERC ha celebrat la conversa entre el president Aragonès i el president espanyol, Pedro Sánchez, divendres passat, en què es van emplaçar a “trobar-se aquest mes de juny i a partir d’aquí reprendre la taula de negociació”.

Junts replica a Junqueras que l’independentisme té “l’obligació” de no descartar cap via

Artadi emmarca els contactes entre Aragonès i Sánchez en la “cortesia institucional” però no en el diàleg
ACN

La vicepresidenta de Junts, Elsa Artadi, ha replicat el president d’ERC, Oriol Junqueras, que en un article d’opinió ha apostat per la via escocesa tot avisant que les altres vies no són viables ni desitjables, descartant d’aquesta manera la via unilateral.

En roda de premsa, Artadi, en canvi, ha defensat que “l’independentisme té l’obligació d’explorar-les totes i no descartar-ne cap”. De fet Artadi, ha assenyalat que la ponència política d’ERC no renuncia a la unilateralitat i s’ha referit al referèndum de l’1-O com una “acció unilateral”.

La vicepresidenta de Junts creu que els contactes entre Pere Aragonès i Pedro Sánchez s’han d’emmarcar en la “cortesia institucional i diplomàtica” però en cap cas en un diàleg ni negociació.

Artadi considera que tot l’independentisme comparteix que la via més fàcil és la via negociada, però també ha remarcat que l’estat espanyol ha reaccionat amb “unilateralitat”. En aquest sentit, ha argumentat que les vies sobretot les està marcant el govern espanyol. I ha posat d’exemple que el Quebec ha fet dos referèndums unilaterals i que la diferència amb Catalunya ha estat la reacció de l’Estat que té davant.

Així doncs, ha conclòs que l’estat espanyol és el que “limita” els camins en la resolució dels conflictes polítics. “Hi ha camins que preferim tots nosaltres i hi ha camins més dolorosos, és evident. El que no podem és anar descartant diferents camins, han de mantenir-se oberts”, ha insistit Artadi. Preguntada per si l’article de Junqueras és compatible amb l’acord entre ERC i Junts per a un govern de coalició, la vicepresidenta de JxCat ha respost que l’acord és “vàlid” de la mateixa manera que també ho és el pacte entre ERC i la CUP.

Junqueras també fa autocrítica en el seu article i admet que la resposta de Catalunya a l’1-O “tampoc va ser entesa com a plenament legítima per una part important de la societat”. Sobre aquesta qüestió, Artadi s’ha limitat a dir que és evident que hi ha part de la societat que no participar a l’1-O, però que hi ha una “majoria aclaparadora” que any rere any s’ha manifestat a favor del lliure exercici del dret a l’autodeterminació. Així doncs, segons Artadi, “hi ha moltes lliçons i realitat que envolten l’1-O i les seves conseqüències”.

Pel que fa als indults, Artadi ha esperat que arribin perquè seran benvinguts “en l’àmbit personal” tot i remarcar que no resoldran el conflicte ni la repressió en si mateixa. De fet, per a Artadi, el govern de Pedro Sánchez intentarà “maquillar” a través dels indults una vulneració de drets i intentarà indultar “la imatge i a la reputació d’Espanya”. I ha conclòs que sense les “victòries de l’exili” a Europa, avui no hi hauria el debat públic sobre la possibilitat dels indults ni tampoc la possible reforma del Codi Penal sobre la taula.

Cs atribueix a Junqueras un “to de perdonavides” per mantenir un “xantatge insaciable” amb l’Estat

Martín Blanco considera “semblant” la possible concessió dels indults amb l’intent de reformar l’Estatut el 2006
ACN

El portaveu de Cs al Parlament, Nacho Martín Blanco, ha atribuït aquest dilluns al president d’ERC, Oriol Junqueras, un “to de perdonavides” pel que diu a l’article del diari Ara, on ha fet referència als indults que es planteja el govern espanyol com a “gestos que poden alleugerir el conflicte”. “És evident que aquesta idea del senyor Junqueras forma part del xantatge. El nacionalisme és insaciable. Sempre voldrà més”, ha denunciat Martín Blanco. També ha considerat que hi ha “elements pareguts” entre la possible concessió dels indults amb l’intent de reformar l’Estatut el 2006. “El PSC, de forma tremendament irresponsable, va decidir seguir endavant amb un estatut que sabia perfectament que resultaria inconstitucional”, diu.

També ha mostrat la seva preocupació per la “pretensió” del govern espanyol de concedir els indults, perquè “reforça la imatge que no va ser un cop a la democràcia, blanqueja el que va ocórrer i perjudica enormement la imatge del sistema judicial”. En aquesta línia, ha considerat que la comparació entre Junqueras i un dels líders més emblemàtics de la lluita contra el sistema polític de l’apartheid Nelson Mandela del ministre de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana José Luis Ábalos és “ridícula”.

Per altra banda, Cs ha confirmat l’assistència del president de Societat Civil Catalana, Fernando Sánchez Costa, a la concentració d’aquest divendres davant la delegació del govern espanyol a Catalunya que ha organitzat el partit liberal, i ha cridat al “conjunt del constitucionalisme” a una concentració “cívica” per oposar-se a uns indults de “tan dubtosa legalitat”. “Quan el Tribunal Suprem ha donat arguments poderosíssims en contra la concessió, total o parcial, d’aquests indults creiem que és evident que el senyor Sánchez estaria incorrent en una arbitrarietat i no concedint els indults de forma discrecional”, assegura. De moment, però, ni PPC ni Vox els han assegurat que acudiran ni han fet crides a participar en la concentració de Cs.

Fernández Vara veu la carta de Junqueras com “un gest molt important”

El president extremeny, un dels barons crítics amb l’indult, aposta ara per buscar “el retrobament dins la Constitució”
ACN

El president extremeny, Guillermo Fernández Vara, ha valorat aquest dilluns la carta del líder d’ERC, Oriol Junqueras, com un gest “molt important”.

Vara, que va ser una de les veus internes del PSOE més crítiques amb els indults, ha apuntat en un missatge a Twitter que “la política no són només gestos, però són molt necessaris, i aquest és molt important”. “Cal sortir al retrobament dins la Constitució”, afirma en un missatge on apareix la imatge de Junqueras vinculada a una informació titulada: ‘Junqueras afirma que els indults “alleugeriran” el conflicte’.

L’expresident extremeny va ser juntament amb el castellanomanxec Emiliano García-Page un dels barons del PSOE que es van oposar frontalment als indults quan Pedro Sánchez va anunciar que abordaria la qüestió des dels principis de la “concòrdia”, el “diàleg” i el “retrobament”.

Fa dues setmanes va afirmar que “no s’ha d’indultar qui no ho vol ser perquè no respecta ni creu en les lleis” tot i que al mateix missatge ja advertia que “és evident que els problemes que té el nostre país de construcció d’un model de convivència no es resoldran mentre ningú ho vulgui”.

Ábalos veu en el missatge “d’autocrítica” de Junqueras un gest de “coratge” i una aposta pel diàleg “dins la legalitat”

El ministre de Transports recorda que el govern espanyol no aposta per un referèndum pactat
ACN

El ministre de Transports, José Luis Ábalos, veu en el “missatge d’autocrítica i de revisió” del líder d’ERC, Oriol Junqueras, un gest de “coratge” i una aposta pel diàleg “dins de la legalitat”.

En declaracions a La Sexta, Ábalos ha afirmat que la carta signada per Junqueras és “una reacció” a la política de diàleg que defensa l’executiu de Sánchez. Ha recordat que l’executiu espanyol no aposta pel referèndum pactat, la via escocesa, “però estem per abordar els problemes que té Catalunya i Espanya, que han de ser la prioritat: la sortida de la pandèmia, la reactivació econòmica i la recuperació de la convivència i la concòrdia a Catalunya i la resta d’Espanya”.

Ábalos ha destacat que el seu govern ha vist que s’havia de dotar “d’audàcia, coratge i valor per adoptar la decisió”, i “demanàvem que a Catalunya hi hagués veus de l’independentisme que una vegada van defensar la via unilateral que s’havien de dirigir als seus electors amb sinceritat pragmatisme i valor per plantejar-los la realitat”.

Ábalos ha recordat que el seu govern no aposta per un referèndum pactat, però ha recordat que en aquest diàleg “a ningú se li demana que renunciï als seus plantejaments, simplement que ho facin per la via de la legalitat”. “Ells plantejaran les seves propostes, nosaltres les nostres, i trobarem una solució dins de la legalitat”, ha dit.

Ábalos veu en el missatge “d’autocrítica” de Junqueras un gest de “coratge” i una aposta pel diàleg “dins la legalitat”



[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a gaza

L’ONU demana investigar les fosses comunes trobades en els hospitals de Gaza

barcelona
política

Vergés (Junts) reivindica la llengua catalana a la Diada de Sant Jordi

sant feliu de guíxols
unió europea

L’Eurocambra avala les noves regles fiscals que han de reduir el dèficit i el deute

barcelona
política

El TC avala Puigdemont de candidat contra el recurs de Cs

barcelona
regne unit

Sunak anuncia un augment de la despesa en defensa

barcelona
guerra a europa

Hezbol·là ataca amb drons una caserna israeliana a 15 quilòmetres de la frontera

barcelona
Unió Europea

L’Eurocambra aprova el ‘dret a reparar’ per a estendre la vida útil de béns

barcelona
estat espanyol

L’AN reobre la causa de l’espionatge a Sánchez amb Pegasus

barcelona
política

Laia Estrada critica que ERC i Junts mirin més al PSC per arribar a acords

BARCELONA