Política

Turull presenta el recurs a Estrasburg i espera “gaudir dels èxits a la justícia europea”

Els advocats asseguren que l’Estat ha vulnerat els drets de l’exconseller a un judici just

L’exconseller de Presidència Jordi Turull ha presentat aquest dijous al matí el recurs davant el Tribunal Europeu de Drets Humans per la condemna del Tribunal Suprem a 12 anys de presó pel referèndum de l’1-O. Els seus advocats Jordi Pina i Francesc Homs han assegurat en una trobada amb la premsa a Estrasburg que l’estat espanyol ha vulnerat els drets de l’exconseller a un judici just, especialment el dret a un jutge natural i imparcial. Acompanyats del líder de JxCat i eurodiputat Carles Puigdemont, tots dos han ensenyat el recurs que s’ha enviat al TEDH juntament amb 1789 pàgines de documentació sobre el procediment als tribunals espanyols. “Esperem que ara nosaltres també puguem gaudir dels èxits a la justícia europea”, ha dit Pina.

Turull és el segon pres independentista que porta a Estrasburg la sentència de l’1-O. Just un dia abans la defensa del president d’Òmnium Cultural Jordi Cuixart va registrar el seu recurs al TEDH.

“Després d’una llarga travessa pel desert de la justícia espanyola, per fi ens retrobem a Europa”, ha dit Pina dirigint-se a Carles Puigdemont que els ha rebut a les portes de la seu del Parlament Europeu a Estrasburg. Al seu torn, l’advocat Francesc Homs ha assegurat que el recurs de Turull i dels presos “exigeix una resolució urgent” del TEDH.

Denúncia de drets vulnerats

El recurs de Turull presentat aquest dijous al TEDH al·lega que Espanya ha vulnerat el dret a un jutge imparcial i el dret a ser jutjat per un tribunal establert per la llei, és a dir que qüestiona la competència del Suprem.

Pina ha destacat aquestes dues vulneracions, que s’emmarquen en el dret a un judici just, com dos “dels greuges més importants” que s’han comès en el cas de Turull. En aquest sentit, la defensa de l’exconseller ha adjuntat a la demanda l’opinió del Grup de Treball sobre les Detencions Arbitràries de l’ONU sobre els presos i les declaracions del portaveu del PP al Senat, Ignacio Cosidó, on assegurava que el partit controla la sala segona del Suprem “des del darrere”.

D’altra banda, Turull també denuncia al TEDH que s’ha vulnerat el seu dret a la presumpció d’innocència i el dret a la llibertat d’expressió i de reunió pacífica. “La manca mínima de precisió en la definició de la conducta sediciosa i la greu pena imposada produeixen un efecte clarament desincentivador en l’exercici de dos drets fonamentals més: la llibertat d’expressió i de reunió pacífica”, afirma el text del recurs.

La defensa de Turull creu que els dos vots discrepants dels magistrats del Tribunal Constitucional i l’informe aprovat al Comitè d’Afers Legals i Drets Humans del Consell d’Europa sobre els presos ajudaran en el procediment a Estrasburg.

Trobada amb Puigdemont

El líder de JxCat ha volgut mostrar el suport a Turull rebent els seus advocats a Estrasburg. “Entrem en una nova etapa que ens permet retrobar-nos a Europa, on el terreny de joc és neutral”, ha afirmat Puigdemont. L’eurodiputat creu que ara s’obre “un període d’esperança per la restitució dels drets vulnerats en aquests tres anys i mig de persecució”.

Reacció de Turull

“Comença un camí d’esperança”. L’exconseller Jordi Turull ha fet arribar un missatge des de la presó de Lledoners que s’ha publicat al seu compte de Twitter aquest dijous, després d’haver presentat el recurs a Estrasburg contra la condemna de l’1-O. Turull ha agraït la feina dels seus advocats, Francesc Homs i Jordi Pina, i la de l’expresident Carles Puigdemont. “Esperem poder gaudir també dels èxits de la justícia europea. Ens veiem a Europa!”, conclou el missatge.

El cas de Turull

L’exconseller de Presidència durant el Govern de Carles Puigdemont va ser condemnat el 14 d’octubre del 2019 a 12 anys de presó pels delictes de sedició i malversació. El Tribunal Suprem diu que Turull “va intervenir activament en l’actuació sediciosa concertada” i va participar en diverses reunions que van definir l’estratègia a seguir. La sentència també recorda que les campanyes publicitàries del referèndum depenien del Departament de la Presidència.

Turull ha arribat a Estrasburg després d’esgotar les vies judicials a Espanya. El Tribunal Constitucional va negar a l’abril que la condemna del Suprem fos desproporcionada. També que s’hagin lesionat els drets de Turull a la defensa, a no ser discriminat per raó de llengua en el judici oral, el dret a la igualtat d’armes o el dret de prova. Igualment va rebutjar les acusacions de parcialitat dirigides a magistrats del Suprem i torna a confirmar la seva competència per encausar els fets.

Procés llarg a Estrasburg

El procediment a Estrasburg pot trigar anys a resoldre’s. La duració del procediment depèn del tipus de cas i la seva complexitat. Per exemple el recurs de l’expresidenta del Parlament Carme Forcadell per la suspensió preventiva del ple posterior a l’1-O es va desestimar en dos anys des de la seva presentació. En canvi, el recurs contra la crema de fotos del rei a Girona va trigar més: tres anys. Alguns casos es poden arribar a allargar cinc anys, però el tribunal està intentant desencallar l’acumulació de casos que arrossegava fa uns anys.

El primer pas del procediment és que el TEDH admeti a tràmit el recurs. A diferència d’altres instàncies judicials, Estrasburg no informa quan ho fa.

Un cop passat el filtre inicial els magistrats hauran de decidir si tramiten el recurs per la via urgent. El TEDH resol amb més rapidesa els temes més greus que impliquen un risc per a la vida o si l’afectat es troba empresonat, com és el cas dels presos ara mateix.

  • 11:30 Finalitza a Estrasburg la compareixença de Puigdemont, Pina i Homs per explicar el recurs de Jordi Turull al TEDH
  • 11:25 L'advocat Jordi Pina d'Estrasburg: "Esperem que el tribunal ens admeti a tràmit les demandes i a partir d'aquí jugarem un altre partit"
  • 11:24 L'advocat Jordi Pina des d'Estrasburg: "Tot just avui hem presentat la demanda"
  • 11:22 L'eurodiputat Carles Puigdemont des d'Estrasburg: "Comencem una etapa d'una gran transcendència"
  • 11:22 L'advocat Francesc Homs des d'Estrasburg: "Només a partir de la justícia europea tindrem la possibilitat de restablir el dret i la democràcia a l'estat espanyol"
  • 11:18 L'eurodiputat Carles Puigdemont des d'Estrasburg: "Tots ens ajudem perquè els arguments els mateixos. Els drets humans afecten a tothom"
  • 11:17 L'eurodiputat Carles Puigdemont des d'Estrasburg: "Avui comencem una etapa en la que ens retrobem a Europa"
  • 11:16 L'eurodiputat Carles Puigdemont des d'Estrasburg: "Tots remarem en la mateixa direcció"
  • 11:16 L'eurodiputat Carles Puigdemont des d'Estrasburg: "Ens fa entrar en una etapa nova en el procés de defensa dels nostres drets fonamentals"
  • 11:13 Jordi Pina des d'Estrasburg: "Recollim el vot particular dels dos magistrats, els vots discrepants"
  • 11:10 Jordi Pina des d'Estrasburg: "Considerem que aquest procediment no ha estat dirigit per jutges imparcials"
  • 11:08 Jordi Pina des d'Estrasburg: "Aquest judici mai s'hagués hagut de celebrar al Suprem"
  • 11:06 Jordi Pina des d'Estrasburg: "Ens hem concentrat en els greuges més importants dels tribunals espanyols"
  • 11:05 Jordi Pina des d'Estrasburg: "Europa ha donat èxits als exiliats. Esperem que ara ho faci també amb els presos"
  • 11:04 Jordi Pina des d'Estrasburg: "Després d'una llarga travessa pel desert de la justícia espanyola per fi ens trobem a Europa"
  • 11:01 Tot a punt per a la compareixença des d'Estrasburg. L'advocat Jordi Pina iniciarà les explicacions


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Elisabeth Megias
Alcaldessa de Tordera (Junts)

“Volem fer canvis estructurals i de pes dins de l’Ajuntament”

Tordera
Nil Papiol
Alcalde d’Hostalric (Sumem per Hostalric)

“Els ingressos per turisme han pujat un 28% en tres anys”

Hostalric
política

La CE tindrà en compte l’aval de la Comissió de Venècia a l’amnistia

madrid
Les Preses

Desmenteixen l’autoria de Les Preses 2020-2030

Les Preses
Kenya

El cap de l’Exèrcit mor en un accident d’helicòpter

Barcelona
país basc

L’Audiencia Nacional tramita una denúncia contra Otegi

barcelona
escòcia

Acusen el marit de Nicola Sturgeon de malversació de fons

barcelona
Pròxim Orient

Els EUA veten l’admissió de Palestina com a membre de ple dret de l’ONU

Barcelona
Estats Units

Descartat un segon jurat del judici contra Trump a Nova York

Barcelona