Política

Nova relació Regne Unit-EUA

Johnson lloa el “cop d’aire fresc” que representa Biden després del mandat de Trump

Els dos mandataris discuteixen sobre la situació a Irlanda del Nord després del ‘Brexit’ i de la vacunació al món

Boris Johnson va qualificar ahir Joe Biden com un “cop d’aire fresc”, en la primera reunió que van mantenir tots dos mandataris des que el president dels EUA va arribar al poder, al gener. “És meravellós sentir a Joe Biden dir que hi ha tantes coses que volen conjuntament amb nosaltres sobre seguretat, sobre l’OTAN, el canvi climàtic”, va dir Johnson després de les converses bilaterals.

De fons hi havia les tensions provocades per les acusacions d’un membre de l’equip de Biden que va dir a l’excap negociador britànic, David Frost, ara secretari de Seguretat, que el seu govern estava “inflamant” la situació a Irlanda del Nord. Biden, que té arrels irlandeses, havia dit que s’havia de respectar el Protocol d’Irlanda del Nord, que és l’annex al l’acord del Brexit que protegeix la pau a la regió.

Els acords de pau de 1998, que van posar fi a trenta anys de conflicte armat a la regió entre catòlics republicans proirlandesos i protestants unionistes-lleialistes probritànics, deien que no hi podia haver una frontera entre la República d’Irlanda (territori europeu) i Irlanda del Nord (territori britànic). Per poder tancar l’acord del Brexit, Johnson va fer una important concessió que no va agradar als unionistes i que consistia a deixar parts de l’economia d’Irlanda del Nord dins de la unió duanera i del mercat únic i traslladar la frontera al mar d’Irlanda, que separa Irlanda del Nord de la resta del país.

De seguida van començar els problemes de subministrament de productes en el mercat interior britànic. La disputa ha estat batejada pels mitjans de comunicació britànics com la “guerra de les salsitxes” perquè se centra en el moviment de carns refrigerades del Regne Unit a Irlanda de Nord. Es va originar una onada de violència a la regió per part dels lleialistes que va duran més d’un mes. Fins i tot els grups paramilitars lleialistes van decidir sortir dels acords de pau. Biden també havia condicionat l’acord comercial que han de signar els EUA i el Regne Unit al fet que Johnson respecti el protocol nord-irlandès. La UE el va denunciar per no complir-lo. I mentre Biden i Johnson estaven reunits, la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, en una compareixença a l’hotel del G-7, a Carbis Bay, va dir que el Protocol d’Irlanda de Nord és “l’única solució” per evitar una frontera dura amb la República d’Irlanda, i que el protocol havia de ser implementat completament. Per la seva banda, Edwin Poots, el nou líder de Partit Unionista Democràtic (DUP), que exigeix l’eliminació del Protocol, va criticar Biden i va dir que, precisament, el Protocol és el que està provocant les tensions a la regió.

Però Biden i Johnson van intentar minimitzar els suggeriments d’una fractura. La posada en escena va ser impecable. Els dos líders van comparèixer acompanyats de les seves respectives esposes, somrients, amb el mar de fons, en un paratge de gran bellesa. Interrogat sobre si el president nord-americà li havia expressat la seva preocupació sobre la situació a Irlanda del Nord, el primer ministre britànic va dir: “No, no ho ha fet.”

I hi va afegir: “Però el que sí que puc dir és que els EUA, el Regne Unit i la Unió Europea tenim en comú que volem mantenir l’Acord de Divendres Sant de Belfast (els acords de pau de 1998) i assegurar-nos que mantenim l’equilibri del procés de pau.” I al seu costat, Biden mostrava la bona sintonia que hi havia entre ells. “Tots dos tenim alguna cosa en comú: que ens vam casar molt per sobre de les nostres possibilitats”, va comentar Biden. “No li diré que no, no li portaré la contrària ni en això ni en res més”, va afegir Johnson.

I efectivament, Johnson tampoc no li va portar la contrària, almenys públicament, en el tema de les vacunes. Un dels objectius de Biden en aquesta cimera és que els set països més rics del món es comprometin a facilitar la vacunació de tota la població del món abans que s’acabi el 2022. Johnson va dir que la cimera era l’oportunitat perfecta per aconseguir aquest objectiu. La relació de Johnson amb Biden és molt més relaxada que la que mantenia amb Donald Trump.

LES FRASES

És meravellós sentir a Biden dir que hi ha tantes coses que volen conjuntament amb nosaltres
Els EUA, el Regne Unit i la UE tenim en comú que volem mantenir l’Acord del Divendres Sant
Boris Johnson
primer ministre britànic

El club selecte dels més rics

La primera reunió dels països més rics del món es va fer el 1975 i hi van participar només sis països. Rússia s’hi va afegir el 1998 i es va crear el G-8, però en va ser exclosa el 2014 arran de l’annexió de Crimea. Els set països que es reuneixen a Carbis Bay representen la desena part de la població mundial i el 40% del PIB mundial. La Xina mai no n’ha estat membre, malgrat la seva gran economia i ser el país més poblat. Però el seu nivell de riquesa per persona és relativament baix i no és considerada una economia avançada. També hi han estat convidats la UE, l’Índia, Corea del Sud i Austràlia. El G-7 l’integren els EUA, el Canadà, el Regne Unit, Alemanya, França, Itàlia i el Japó. En la cimera hi haurà quatre punts importants a tractar: la signatura d’una nova Carta de l’Atlàntic com la que van signar Roosevelt i Churchill el 1941, en què plasmaven la seva visió del món, la vacunació global, el canvi climàtic i com afrontar les amenaces de Rússia i la Xina.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

País Basc

El candidat del PNB rep un atac amb esprai pebre en sortir d’un míting

barcelona
estats units

El jutge adverteix que no permetrà a Trump intimidar els jurats

barcelona
política

Puigdemont: “L’independentisme ha obert camí a Europa defensant drets”

barcelona

ERC reivindica la necessitat del Campus Salut per garantir una millor atenció

SALT
orient mitjà

Els EUA i la UE preparen noves sancions contra l’Iran per l’atac a Israel

barcelona
política

Borràs i Ramis, testimonis mèdics de la brutalitat de les tortures

barcelona
estat francès

Conviden Rússia al 80 aniversari de Normandia, però no a Putin

barcelona
guerra a gaza

Israel diu haver mort al Líban un comandant de les forces especials de Hezbol·là

barcelona
política

Junts vol reforçar la competitivitat de les empreses per la via del valor afegit

sant joan les fonts