Política

El Japó reforma la seva llei de referèndum nacional

La nova normativa facilitarà el vot ciutadà en permetre establir col·legis electorals en llocs com ara estacions de transport i centres comercials

La mesura aplana el camí cap a una revisió de la Constitució

La Dieta Nacional del Japó, la cambra alta de consellers, va aprovar ahir un projecte de llei que modifica alguns dels procediments per a la celebració de referèndums nacionals, en un pas definitiu cap a la possibilitat d’una revisió de la Constitució per dotar de més competències les seves forces armades i el govern en cas d’una emergència com la de la Covid-19. El Parlament japonès va donar el vistiplau al projecte legislatiu després de tres anys de debat entre la coalició governant del primer ministre, Yoshihide Suga, i l’oposició. La revisió de la llei del referèndum nacional facilitarà el vot ciutadà permetent la seva emissió en llocs tan poc freqüents com ara estacions de tren i centres comercials, segons detalls recollits per la cadena pública NHK.

“És bo que hàgim pogut arribar a un acord amb l’entesa de molts partits”, va dir el responsable del comitè d’afers parlamentaris del governant Partit Liberal Democràtic (PLD), Hiroshi Moriyama, que va destacar la importància de “polir les discussions del contingut concret de la reforma constitucional”. El PLD va proposar la reforma de la llei del referèndum a mitjan 2018 sota el govern de l’aleshores primer ministre, Shinzo Abe, amb la mirada posada a fer realitat el seu controvertit desig de reformar la Constitució pacifista nipona per modificar el paper de les forces d’autodefensa (exèrcit).

La Constitució de postguerra imposada pels nord-americans al final de la Segona Guerra Mundial, i que va entrar en vigor el 1947, mai no ha estat reformada i des de diferents sectors del país s’ha demanat mantenir o reformar l’article 9 de la carta magna, que consagra el caràcter pacifista del Japó. Aquest article prohibeix al país exercir qualsevol acció militar si no és atacat, quelcom que li ha impedit tenir un pes estratègic a escala internacional. Segons la llei vigent, qualsevol proposta de revisió constitucional ha de ser aprovada en primer lloc per una majoria de dos terços, tant a la Dieta Nacional com a la Cambra de Representants, abans que es pugui sotmetre a un referèndum nacional. Tot i que la Constitució preveu la seva reforma, no existia una normativa clara per fer el referèndum, cosa que feia pràcticament impossible la modificació.

La revisió de la llei de referèndum es produeix en un moment en què s’han incrementat les peticions d’introduir una clàusula d’emergència per donar poders amplis al Consell de Ministres i limitar els drets dels ciutadans en circumstàncies com ara la pandèmia de la Covid-19.

L’actual legislació japonesa no permet cap tipus de confinament sota cap circumstància a diferència de la majoria de països. Així, el Japó no ha decretat el confinament de la població ni una sola vegada tot i les diverses declaracions de l’estat d’emergència perquè no té mecanismes legals per fer-ho, per la qual cosa basa l’aplicació de les mesures en la col·laboració ciutadana i de les empreses.

LA DATA

1947
Any en què entra en vigor
la Constitució japonesa imposada pels Estats Units al final de la Segona Guerra Mundial


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Elisabeth Megias
Alcaldessa de Tordera (Junts)

“Volem fer canvis estructurals i de pes dins de l’Ajuntament”

Tordera
Nil Papiol
Alcalde d’Hostalric (Sumem per Hostalric)

“Els ingressos per turisme han pujat un 28% en tres anys”

Hostalric
política

La CE tindrà en compte l’aval de la Comissió de Venècia a l’amnistia

madrid
Les Preses

Desmenteixen l’autoria de Les Preses 2020-2030

Les Preses
Kenya

El cap de l’Exèrcit mor en un accident d’helicòpter

Barcelona
país basc

L’Audiencia Nacional tramita una denúncia contra Otegi

barcelona
escòcia

Acusen el marit de Nicola Sturgeon de malversació de fons

barcelona
Pròxim Orient

Els EUA veten l’admissió de Palestina com a membre de ple dret de l’ONU

Barcelona
Estats Units

Descartat un segon jurat del judici contra Trump a Nova York

Barcelona