Política

Camps, Orobitg i Torrentà, nous diputats d’ERC

La fins ara delegada del govern en la Catalunya Central, Alba Camps; el tercer tinent d’alcalde de Lloret de Mar, Jordi Orobitg, i l’alcaldessa d’Ordis (a la foto), Anna Torrentà, seran els nous diputats d’ERC al Parlament en substitució d’Ester Capella, Anna Caula i Sergi Sabrià. Segons va indicar ahir ERC en un comunicat, els nous diputats recolliran l’acta en els pròxims dies i substitueixen tres parlamentaris d’aquest partit que ara ocupen càrrecs en el nou govern.

Una desena més d’excàrrecs no declaren per l’1-O

Redacció

Una desena d’ex-alts càrrecs del govern processats per l’organització de l’1-O es van negar ahir a declarar davant la magistrada del jutjat d’instrucció 13 de Barcelona. L’Audiència de Barcelona va ordenar a la magistrada tornar-los a prendre declaració per si eren coneixedors de tres resolucions del Tribunal Constitucional que ordenava aturar qualsevol iniciativa vers la independència i sobre les quals no se’ls havia preguntat. Estaven citats a declarar la presidenta en funcions de la CCMA, Núria Llorach; el director de TV3, Vicent Sanchis, o Ignasi Genovès, entre d’altres. Dilluns que ve estan citats a declarar la resta, fins arribar a la trentena, després que la setmana passada ja ho van fer els primers encausats.

Buch presidirà Infraestructures i Xavier Trias, l’ICS

redacció

El Consell Executiu d’ahir va acordar el nomenament de l’exconseller d’Interior Miquel Buch com a nou president de l’empresa pública Infraestructures.cat, l’antiga GISA. Graduat en FP de la branca administrativa i amb un postgrau en lideratge i govern local per la UAB, Buch va ser alcalde de Premià de Mar durant deu anys, des del febrer del 2007 al desembre del 2017, i va presidir l’Associació Catalana de Municipis i Comarques entre els anys 2011 i 2018. El seu antecessor en el càrrec a Infraestructures.cat, Joan Jaume Oms, teniu un sou anual de 115.514,32 euros, segons consta en el portal de Transparència de la Generalitat. L’anunci es va conèixer l’endemà que es fes públic que la fiscalia demana per a Buch sis anys de presó pel cas de l’escorta de Puigdemont. El govern també va nomenar l’exalcalde de Barcelona Xavier Trias nou president del consell d’administració de l’ICS, en substitució d’Adrià Comella. Trias es va llicenciar en medicina i cirurgia per la UB i va exercir com a pediatre al Vall d’Hebron entre 1974 i 1981. Va ser director general de l’ICS entre els anys 1984 i el 1988, any en què va ser nomenat conseller de Sanitat fins l’any 1996.

L’Advocacia de l’Estat no acusa Jordi Pujol

M. piulachs

L’Advocacia de l’Estat no acusa l’expresident de la Generalitat Jordi Pujol de cap delicte, ni tampoc acusa la família Pujol Ferrusola d’associació il·lícita, com sí que ha fet la fiscalia, que demana nou anys de presó per a l’excap del govern català. En concret, l’advocada de l’Estat Rosa María Seoane limita l’escrit d’acusació al primogènit, Jordi Pujol Ferrusola, per a qui demana 25 anys de presó per falsedat documental, cinc delictes contra Hisenda, blanqueig de capitals i frustració de l’execució, i la fiscalia, per la seva banda, demana per a ell 29 anys de presó. També acusa dels mateixos delictes la seva exdona Mercè Gironès, per a qui sol·licita 17 any i mig de presó pels mateixos delictes, i a Josep Pujol Ferrusola, 4 anys i sis mesos de presó. Cap més germà. A banda, demana dos anys de presó per a una desena d’empresaris per un delicte de falsedat documental mercantil per concertar obres amb Pujol Ferrusola. I, que el primogènit torni uns 7,7 milions a Hisenda per l’IRPF dels exercicis del 2007 al 2012.

En l’inici de l’escrit, l’advocada de l’Estat exposa que en la investigació realitzada “s’ha posat de manifest que al llarg dels anys els membres de la família Pujol van obtenir grans quantitats de diners valent-se del càrrec de Jordi Pujol, que va va ser president de la Generalitat del 1980 al 2003, i que es va distribuir a la família, ocultant-la a Hisenda”. Amb tot, no els acusa perquè sosté que només ha de defensar els interessos d’Hisenda.

Gordillo, Sanchis i Llorach,

al Parlament el 2020


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona
política

Illa se solidaritza amb Sánchez i fa una crida a la “resistència col·lectiva”

sabadell
haití

Dimiteix el primer ministre i es constitueix el Consell de Transició

barcelona

ERC diu que és l’única que treballa per la llibertat de Catalunya i la millora de la gent

girona

Vergés: “Amb el lideratge de Puigdemont recuperarem el bon govern”

girona
estats units

Més universitaris detinguts a Los Angeles en protestes propalestines

barcelona
POLíTICA

L’extrema dreta rebenta un debat electoral a Barcelona

barcelona