Política

L’assistència a un acte amb el rei suscita un tens estira-i-arronsa al govern

Aragonès i Puigneró es resisteixen a assistir al sopar del Cercle d’Economia i finalment hi anirà Vilagrà

El president coincidirà amb el rei en un acte previ

La incomoditat que genera cadascuna de les visites que Felip VI fa a Catalunya va provocar ahir un maldecap protocol·lari i polític al govern català, que, més enllà de les moltes interpretacions que es puguin fer, revela que les costures internes en la coalició entre ERC i JxCat no semblen ara mateix gaire sòlides. L’incident en qüestió, que va ser públic i gairebé retransmès en directe, es va produir a l’hora de determinar quina havia de ser la representació institucional de la Generalitat, si és que n’hi havia d’haver, en el sopar inaugural de la reunió anual del Cercle d’Economia que es farà aquest vespre a l’Hotel W –el Vela– de Barcelona. Durant la roda de premsa posterior al Consell Executiu d’ahir, es va informar que el president, Pere Aragonès (ERC), assistiria a aquestes jornades però no a l’àpat, que és on ha d’anar el rei, i que en lloc seu ho faria el vicepresident, Jordi Puigneró (JxCat). Es dona el cas que el també titular del Departament de Polítiques Digitals i Infraestructures havia de participar en la mateixa compareixença posterior a la reunió del govern, però a darrera hora no ho va fer adduint motius “d’agenda”. No van ser pocs els que van interpretar aquesta baixa com un gest d’enuig pel fet de veure’s obligat a concórrer a un acte on la fotografia amb el monarca estava assegurada.

Fent bona aquella teoria que dicta que hi ha situacions que només són susceptibles d’empitjorar, una estona després d’acabar la roda de premsa es va saber que Puigneró tampoc soparia amb el rei. Es plantava. El motiu és que ja tenia compromesa la seva assistència abans a un altre acte, la inauguració de la Nit de les Telecomunicacions i la Informàtica, que comença a les 19.30 h. Al final, el nus es va desfer amb la tria de la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, per acudir a l’acte.

Quan ja s’havia desembolicat la troca, a última hora fonts de la Presidència van confirmar que Aragonès i el rei coincidiran, per motius estratègics del govern, en una trobada informal amb empresaris coreans abans del sopar.

De fet, la portaveu de l’executiu català, Patrícia Plaja, va assegurar que discussions com les d’ahir no revelen que hi hagi un canvi de plantejament respecte a l’assistència de representants del govern a actes on hi hagi Felip VI. D’entrada, no s’anirà a cap acte que organitzi la casa reial, i si el monarca va a algun d’extern on la Generalitat creu que cal ser-hi per motius estratègics, s’hi farà acte de presència. Dit tot això, on sí que es podrà veure divendres Pere Aragonès és a la cimera que mantindrà amb el president Carles Puigdemont a Waterloo. La reunió serà la primera que mantindran ambdós després de l’acord entre ERC i JxCat per formar govern, i de tota la polseguera que van arribar a generar les negociacions per consumar-lo.

LA FRASE

El que faci el rei del regne d’Espanya no condicionarà l’agenda del president en territori català
Patrícia Plaja
portaveu del govern

L’ANC protesta cremant fotografies del monarca

Com ja va succeint en tots els actes on participa Felip VI, l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) ha convocat diverses accions de protesta. Ahir al vespre es van dur a terme les primeres, la crema de fotografies amb l’imatge del rei a diverses places del país. Una de tantes va ser la que es va fer a les 20 h a la plaça Sant Jaume de Barcelona, que va ser presentada com una “royal barbecue”. Igualment, per a avui està anunciada una “rebuda” a la comitiva de Felip VI abans de la seva assistència al sopar del Cercle. La convocatòria és a les 19 h a la plaça del Mar de la Barceloneta.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Ajornada per falta d’acord la reunió de la comissió d’investigació del 17-A

barcelona
política

Espanya defensa la sentència del procés a Estrasburg

barcelona
política

Mas Guix entrega a Aragonès la proposta de finançament singular

barcelona
Reportatge

El sud global ja és aquí

Girona
Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts
guerra a gaza

La UE acorda sancionar a Hamàs i a colons israelians extremistes

barcelona