Política

Cinc anys de presó per l’activista Marcel Vivet per la manifestació contra Jusapol

L’Audiència de Barcelona dona més credibilitat als agents que a la defensa del jove

L’Audiència de Barcelona ha condemnat a cinc anys de presó l’activista independentista Marcel Vivet per desordres públics, atemptat a l’autoritat i lesions a un mosso d’Esquadra durant una manifestació el setembre del 2018 contra el sindicat Jusapol a la Via Laietana. També el condemna a pagar 600 euros de multa i 1.512 euros d’indemnització. La fiscalia li demanava cinc anys i mig de presó, mentre que la Generalitat li demanava quatre anys i nou mesos. El jove, col·laborador de Dolors Sabater quan era alcaldessa de Badalona, va assistir a la contramanifestació que va comptar amb el llançament de pols de colors als agents.

El jove va negar els fets, però diversos agents el van identificar com el manifestant que portava una bandera amb un pal de dos metres de llarg que hauria servit per colpejar un agent antiavalots al braç. No obstant això, diversos agents van dir durant el judici que era ell qui havia colpejat el seu company, i el tribunal dona plena credibilitat a aquesta incriminació.

El matí del 29 de setembre del 2018, el sindicat de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil Jusapol es volia manifestar a la plaça Sant Jaume, però plataformes independentistes van ocupar l’espai abans. Els policies espanyols es van concentrar davant la Prefectura Superior de Policia de Via Laietana i més tard van anar cap a la plaça Catalunya. Els independentistes van anar des de Sant Jaume a Via Laietana, intentant apropar-se a la manifestació policial, però un fort cordo dels Mossos d’Esquadra ho va impedir.

Marcel Vivet va quedar amb un company de l’entitat La Forja – Jovent Revolucionari de Badalona i van anar en Metro, amb una coneguda, fins a la manifestació, a la qual, asseguren, van arribar una mica tard, quan ja s’havia fet el llançament de pols de colors cap al cordó policial, a més d’altres objectes contundents. Portaven una bandera cadascú amb un pal de fusta prim i de dos metres de llarg. Es van col·locar a la primera fila dels manifestants, mantenint la distància de seguretat amb els antiavalots, i van assegurar que en cap moment van intentar superar la línia policial.

Els joves van assegurar durant el judici que en cap moment van escometre cap a la línia policial, i en canvi els agents sí que van apropar-se als manifestants i van carregar contra ells. En un moment determinat, Vivet hauria picat amb el pal dos o tres cops a un mosso que tenia davant, lesionant-lo a un canell. L’acusat i el seu company neguen haver donat cops i asseguren que només es van protegir el cos dels cops de porra dels agents. En canvi, l’agent lesionat i el seu caporal sí que van veure l’acusat donar cops amb el pal. Els dos joves van assegurar que com a molt van estar 15 minuts a primera fila i en rebre els cops de porra van marxar cap a casa.

A banda dels dos agents que diuen haver vist Vivet colpejar amb el pal de bandera, altres mossos també el van veure durant la manifestació, tot i que no durant l’agressió. A més, l’agent ferit va buscar-lo per xarxes socials i el va trobar al cap d’unes setmanes. Quan ho va comunicar als seus superiors, van contrastar la imatge a internet amb les que havien gravat i fotografiat els propis Mossos. Quan van trobar la coincidència, van buscar a la seva base de dades, on ja l’havien fitxat en una mobilització anterior.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires

El sud global ja és aquí

Girona
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts
guerra a gaza

La UE acorda sancionar a Hamàs i a colons israelians extremistes

barcelona
guerra a europa

Els 27 aproven 5.000 milions d’euros per enviar armes a Ucraïna

barcelona
política

Poble Lliure demana la dimissió de la direcció de l’ANC

barcelona
guerra a gaza

Biden i Netanyahu parlen per primer cop en més d’un mes

barcelona