Política

Alerta Solidària denuncia que una investigació paral·lela dels Mossos acusa un altre jove pels mateixos fets que a Vivet

Els advocats assenyalen que les dues acusacions són idèntiques i hi veuen una duplicitat intencionada

Demanen la revocació de la sentència

Alerta Solidària ha anunciat que els Mossos d’Esquadra van iniciar una investigació paral·lela a la de Marcel Vivet que acusa un altre jove, l’Adrià, dels mateixos fets. Segons ha explicat l’advocat d’Alerta Xavier Monge, han constatat que tots dos casos -el de l’Adrià encara no ha arribat a judici- són pràcticament idèntics. A l’Adrià també se l’acusa de desordres públics i atemptat a l’autoritat per suposadament haver colpejat al braç dret el mateix agent el mateix dia. Davant d’això, denuncien un cas intencionat de “duplicitat” i pràctica “corrupta” en les investigacions i demanen la revocació de la sentència immediata contra el Marcel, l’arxiu i absolució de l’Adrià i una “depuració” de responsabilitats al cos policial i la Generalitat.

“Sabem i és evident que els Mossos d’Esquadra, la UCIP i la BRIMO coneixien la duplicitat de les investigacions, fins al punt que són els mateixos agents que les duen a terme”, ha afirmat Monge.

De fet, creuen que és perquè coneixien aquesta duplicitat que la Generalitat va retirar-se de l’acusació contra l’Adrià poc després del judici contra el Marcel.

Dues acusacions pràcticament idèntiques

Els advocats han explicat que les dues investigacions paral·leles parteixen de la mateixa minuta policial feta per un caporal de la BRIMO sobre els fets ocorreguts el 29 de setembre del 2018 en reacció a la manifestació de Jusapol.

Segons Monge, totes dues investigacions tenen el mateix instructor i secretari de la Unitat Central d’Informació d’Ordre Públic (UCIOP) dels Mossos. A més, amb escassos dies de diferència, l’agent de la BRIMO que suposadament va rebre l’impacte, va fer en seu policial dues rodes de reconeixement diferents, una per al cas del Marcel i l’altre per al de l’Adrià.

En menys d’un mes de diferència, els dos atestats es van aportar en seu judicial per diferents vies, tot i que implicaven els mateixos agents policials i els mateixos fets i es basaven en les mateixes imatges i declaració de la víctima.

Des d’Alerta Solidària es mostren convençuts que es tracta d’una pràctica “corrupta” i descarten que es tracti de cap “error”, segons ha indicat l’advocada Eva Pous.

Pous ha alertat que si des de l’organització no haguessin creuat les dades i els casos hi hauria dues persones condemnades pels mateixos fets.

Arbitrarietat

A banda de la duplicitat en les investigacions, els advocats també han denunciat “arbitrarietat”. D’una banda, exposen que en el cas del Marcel se l’ha condemnat a 5 anys i un dia de presó -la fiscalia en demanava 5 i mig i la Generalitat 4 anys i nou mesos- mentre que en el cas de l’Adrià la fiscalia demana 8 anys.

A més, si bé en el cas del Marcel li atribuïen unes lesions lleus, aquestes han desaparegut en el cas de l’Adrià, un “misteri” segons Monge.

D’altra banda, també hi veuen arbitrarietat perquè en el cas de Vivet la Generalitat es va mantenir com acusació particular mentre que s’ha retirat del cas de l’Adrià poc després del judici a Vivet, tot i que la interlocutòria que va tancar la instrucció del cas de l’Adrià és del juliol del 2019, és a dir fa gairebé dos anys.

“Fals testimoni” del mosso víctima

Carlos Hurtado, advocat del Marcel, ha recordat que la sentència contra el seu client pivota únicament sobre la declaració feta per l’agent de la BRIMO i ha destacat que el tribunal va descartar proves gràfiques.

En aquest sentit, i vistes les dues acusacions paral·leles, Hurtado ha assenyalat que l’agent va mentir en seu judicial quan va testificar, ja que va dir que l’únic cop que havia rebut era del Marcel. “Aquí podem intuir com a mínim un delicte de fals testimoni”, ha afegit.

L’Adrià, sense data de judici

Monge ha explicat que es van adonar que hi havia dues investigacions paral·leles pels mateixos fets després del judici del Marcel, quan encara esperaven conèixer la sentència. Tot i així, van decidir reservar-se la informació fins ara, quan ho han fet públic.

Segons ha comentat, el mateix Adrià els va avisar que veia moltes coincidències entre el seu cas i el judici al Marcel. A més, revisant actuacions, Monge va començar a veure detalls que “grinyolen”. “És quan ens n’adonem, compartim les causes i veiem tota la duplicitat”, ha conclòs. Per ara, l’Adrià no té encara data de judici.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires

El sud global ja és aquí

Girona
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts
guerra a gaza

La UE acorda sancionar a Hamàs i a colons israelians extremistes

barcelona
guerra a europa

Els 27 aproven 5.000 milions d’euros per enviar armes a Ucraïna

barcelona
política

Poble Lliure demana la dimissió de la direcció de l’ANC

barcelona
guerra a gaza

Biden i Netanyahu parlen per primer cop en més d’un mes

barcelona