Política

Sánchez reivindica l’esperit d’èxit col·lectiu de la Barcelona del 92

El president del govern espanyol convida el primer ministre italià a “impregnar d’identitat mediterrània els debats europeus”

Draghi aposta per “reforçar el model social europeu”

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha reivindicat aquest divendres l’esperit de la Barcelona del 1992 i ha convidat el primer ministre  d’Itàlia, Mario Draghi a encetar conjuntament “una nova etapa” per “impregnar d’identitat mediterrània els debats europeus”.

Sánchez ha fet aquestes manifestacions a l’obertura de la 18ena edició del Fòrum de Diàleg Itàlia-Espanya, organitzat per Foment del Treball, acte al qual també ha assistit el seu homòleg italià.

El cap del govern espanyol ha subratllat que els fons europeus Next Generation obren un període “d’esperança i confiança” i són una oportunitat “que no podem desaprofitar”. Draghi ha coincidit que els fons representen una “ocasió única” per superar reptes compartits per Espanya i Itàlia.

Pedro Sánchez ha recordat la figura de l’arquitecte italià Vittorio Gregotti, que va remodelar l’estadi de Montjuïc. Segons ell, es tracta d’“una obra simbòlica que ens reconnecta amb l’energia, la vitalitat i aquell esperit d’èxit col·lectiu que va demostrar Barcelona el 1992” i que, segons ell, “avui més que mai volem recuperar per a Catalunya i per al conjunt del país”.

A més, ha defensat que ara “és el moment d’impregnar d’identitat mediterrània els debats europeus i de fer onejar junts la bandera de la defensa de l’estat del benestar”. Sánchez ha afegit que cal “liderar una recuperació amb un enfocament diferent del de les altres crisis”. “La recuperació econòmica no ha de deixar ningú enrere” i “li hem de donar aquesta visió social”, ha reclamat.

Ha insistit que “és temps de no deixar ningú enrere, sobretot d’aquells que van patir les pitjors conseqüències de la pandèmia, de no oblidar-nos dels nostres joves, que acumulen una crisi rere una altra”. També ha volgut recordar la necessitat “d’atendre el repte de la migració que travessa el nostre mar” i, “en definitiva, de destacar la nostra identitat humanista, que sap integrar i mira als problemes dels humans”.

El líder socialista espanyol ha indicat que Espanya i Itàlia són “la tercera i quarta economia de la Unió Europea (UE)” i junts representem el 25% del PIB europeu. “Si alguns defineixen l’eix francoalemany com un pulmó que insufla aire a Europa, Espanya i Itàlia som el cor del projecte europeu perquè fem bategar el continent al ritme d’iniciatives que parteixen de les enormes similituds dels nostres països”, ha assegurat.

Segons Sánchez, ara “s’obre un període d’esperança i confiança”, un “nou escenari estratègic” amb reptes que “van des del clima”, la influència de les noves tecnologies a les nostres vides, l’economia global”. A parer seu, “ha arribat el moment d’impulsar la gran transformació gràcies als fons de la Unió Europea” i “aprofitar aquesta oportunitat tots, també el sector privat”. “La recuperació només sortirà bé si ho fem units, si sumem entre tots”, ha sentenciat.

En aquest sentit ha afirmat que els dos països mediterranis han d’explorar possibles aliances en projectes sobre l’Hidrogen net, a més de la transformació digital i el desenvolupament industrial. “Crec que tots som conscients que la UE es juga el seu futur amb la correcta execució d’aquests fons europeus”, i “si Espanya i Itàlia executem els nostres pans de forma eficient i equitativa no només haurem transformat les nostres economies sinó que obrirem una nova etapa a la UE on serem més protagonistes que en l’actualitat”, ha conclòs.


Draghi: “Compartim la mateixa visió de futur”
El primer ministre italià ha remarcat que Itàlia i Espanya “comparteixin la mateixa visió de futur” i s’ha mostrat convençut que els plans de recuperació dels dos països tenen, “amb alguna diferència”, una “identitat i visió de futur” similar.

Draghi ha fet referència a l’atur juvenil –un problema que afecta els dos països- o a la transició ecològica. “Desitgem una col·laboració profunda amb la Comissió Europea” i “reforçar el model social europeu”, ha expressat. “Junts som més forts”, ha conclòs.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona