Política

Borràs i Aragonès declinen assistir a l’acte de Pedro Sánchez al Liceu

La presidenta del Parlament retreu al president espanyol l’“actitud repressiva” de l’Estat

El president de la Generalitat manté la seva agenda amb una visita institucional a les Terres de l’Ebre

La presidenta del Parlament, Laura Borràs, ha declinat assistir a l’acte que el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, protagonitzarà el proper 21 de juny al Gran Teatre del Liceu de Barcelona i li ha retret l’“actitud repressiva” de l’Estat espanyol. De la seva banda, el president de la Generalitat manté la seva agenda inicial i el proper dilluns serà a les Terres de l’Ebre.

Borràs ha respost a la invitació de Sánchez amb una carta on argumenta que com a presidenta del Parlament és “especialment sensible a la vulneració de drets i llibertats envers els ciutadans
catalans que actualment exerceix l’estat espanyol”.

En aquest sentit, li ha recordat que el mateix dia en què està previst l’acte, ella preveu acompanyar a la Ciutat de la Justícia una desena d’ex-alts càrrecs de la Generalitat que han estat citats a declarar.

“Aquesta actitud repressiva és incompatible amb el títol de l’acte, que inclou el terme retrobament”, ha lamentat. Borràs ha manifestat que el “veritable retrobament” que desitja que es produeixi “ben aviat” és el de l’Estat espanyol “amb la via de la política i de la negociació”. “És per aquest motiu, doncs, que declino la seva invitació”, ha explicat.

Aragonès manté l’agenda per dilluns, a les Terres de l’Ebre

Agències

Tampoc serà a l’acte de Sánchez el president de la Generalitat, Pere Aragonès.

El cap del govern català, que ha rebut la invitació aquesta tarda, manté de moment la seva agenda institucional per al proper dilluns, que  passa per una visita a les Terres de l’Ebre.

Fonts de Presidència citades per l’ACN apunten que seria bo saber prèviament que dirà Sánchez a la conferència, de tal manera que, subratllen, poguessin determinar si a banda de l’acte de propaganda hi ha algun tret destacable.

En aquest sentit, consideren que si el mandatari espanyol té alguna proposta concreta per abordar el conflicte entre Catalunya i l’Estat seria lògic que la compartís amb l’executiu català, representant de la ciutadania catalana, abans de fer-la pública en un acte com el de dilluns.

Les fonts recorden que Aragonès ja tenia prevista la visita territorial a l’Ebre, i s’ha preferit mantenir-la davant les incògnites esmentades.

Ara com ara no ha transcendit si hi haurà representació del govern a l’acte que Sánchez protagonitzarà davant unes 300 persones de la societat civil, i on s’espera que defensi els indults i doni detalls sobre la seva agenda per a Catalunya.

Qui ja ha confirmat que no serà a l’acte és el seu vicepresident, Jordi Puigneró.

En un missatge a les xarxes socials, el també conseller de Polítiques Digitals i Territori ha publicat una imatge de la invitació de Sánchez i s’ha queixat que no s’hi hagi adreçat com a “vicepresident del govern de Catalunya”. “Per cert, no vindré”, ha confirmat.

“Indults sí. Propaganda”, ha manifestat.La CUP anuncia que no participarà a la reunió per preparar la comissió bilateral

barcelona

Montero celebra la presència de Giró al CPFF amb un “paper molt actiu”: “És la normalitat institucional que perseguim”

Madrid

Giró, sobre l’admissió de la denúncia contra l’aval de l’ICF: “El decret llei té una solidesa jurídica total i absoluta”

barcelona

Aragonès manté la negativa a assistir a la Conferència de Presidents malgrat la presència d’Urkullu

Menàrguens

La fiscalia investiga la concessió de l’aval de l’ICF a les fiances del TCu

barcelona

Les autonomies rebran 112.213 milions en bestretes, un 6,3% més que el 2021

madrid

La Junta de Portaveus defensa la “inviolabilitat” del Parlament i dona suport als exmembres de la Mesa citats pel TSJC

barcelona

El Parlament votarà demà el decret llei que ha permès l’aval de l’ICF per fer front al Tribunal de Comptes

barcelona

Urkullu anirà finalment a la Conferència de Presidents de divendres

vitòria