Política

Ciuró insta el Suprem a fer efectiu l’indult en 24 hores

La consellera de Justícia considera que qualsevol intent del tribunal sentenciador per ajornar la llibertat serà “retenció il·legal”

Casado carrega contra empresaris, sindicats i bisbes pel perdó

La imminent decisió del govern de Pedro Sánchez d’indultar els presos polítics independentistes catalans segueix marcant l’agenda política catalana i estatal. Tots els polítics s’hi van referir ahir, tant en entrevistes radiofòniques com en consells nacionals dels partits o fins i tot en la presa de possessió de la presidenta de la Comunitat de Madrid. L’aquelarre del PP per donar escalf a Isabel Díaz Ayuso va ser l’únic fòrum contrari a l’indult.

La consellera de Justícia, Lourdes Ciuró, va avisar que si l’indult triga més de 24 hores a fer-se efectiu, els presos estaran “retinguts il·legalment”. Ciuró va avançar a Rac 1 que el seu paper com a consellera serà posar les “màximes facilitats” perquè hi hagi una “excarceració immediata”. Considera que un cop publicats al BOE els indults, s’han de dur a liquidar les penes al Suprem, que ho pot fer en qüestió d’hores. “Això es pot fer en 24 hores i si es passa d’aquest termini considerarem que estan encara més injustament retinguts, il·legalment retinguts”, advertia. La consellera de JxCat creu que en la gràcia del govern estatal als presos s’inclou la “necessitat que té el govern espanyol de mirar de blanquejar la seva imatge de democràcia consolidada davant d’Europa, perquè està en dubte”, i lamentava la propaganda que n’està fent Sánchez i el govern socialista.

En aquesta mateixa línia, la portaveu d’ERC, Marta Vilalta, lamentava ahir les especulacions i l’escenificació que en fa Sánchez. “En un moment com l’actual, amb milers d’independentistes represaliats per l’Estat espanyol i aquesta causa general contra l’independentisme vigent, no fan falta posades en escena operístiques”, ha denunciat Vilalta, en al·lusió a l’acte que protagonitzarà dilluns Pedro Sánchez al Liceu, a qui ha recordat que falten “solucions” com “l’amnistia i l’autodeterminació”, va avisar taxativa en acabar el consell nacional republicà.

Vilalta avisa

En un altre consell nacional, el del PSC, el ministre Miquel Iceta i el cap de l’oposició al Parlament, Salvador Illa, defensaven la mesura de gràcia com una mesura “d’utilitat pública” per contribuir a obrir un “temps nou” basat en el diàleg i la “concòrdia”, coincidien. Illa hi veu una victòria després de la “derrota de la via de la discòrdia, dels empitjoradors”, en referència al president del PP i a la líder de Cs, Inés Arrimadas, a qui els recriminava la seva “absència de propostes i el seu model excloent”. Els socialistes vaticinen un abans i un després en les relacions entre Catalunya i Espanya després de la conferència de Sánchez d’aquest dilluns al Liceu.

Per la seva banda, el president del PP, Pablo Casado, va aprofitar la presa de possessió de Díaz Ayuso per titllar de “còmplices” els partits i actors de la societat civil que avalen els indults, com els empresaris, els sindicats o els bisbes. Casado considera que “qui pensi que la llei és càstig, que el Tribunal Suprem és venjança i que la Constitució és revenja, és que no creu en el sistema democràtic”. Més moderat va ser el president gallec del PP, Alberto Núñez Feijoo, que va qualificar els indults de “salconduit per a Sánchez”.

Si reversibilitat vol dir imposar normes que diuen no pensar, no dir, m’hi rebel·lo. Seguiré pensant, dient i fent
Josep Rull
exconseller i pres polítiC
Els indults són d’utilitat pública per treure Catalunya de l’atzucac i desfer errors
Miquel Iceta
ministre P. territorial f. pública
Més de 24 hores entre l’indult i la liquidació del tribunal sentenciador serà retenció il·legal
Lourdes Ciuró
Consellera de justícia
No calen escenes operístiques ni especular amb l’indult quan hi ha milers de represaliats
Marta Vilalta
portaveu d’erc
President Sánchez, al Liceu faci les propostes del govern amb Podem, no només les del PSOE
Jéssica Albiach
portaveu d’ecp
Tapen els indults amb les mascaretes. Patronal, sindicats i bisbes no representen la sobirania
Pablo Casado
president del pp

L’argumentació dilluns i la gràcia dimarts, el 24 o el 29

Pedro Sánchez passarà aquest juny més hores a Catalunya, o com a mínim la tindrà més al cap, que en tots els anys que porta de president. Va acabar la setmana a les jornades econòmiques del Cercle i començarà la que ve en una conferència al Liceu on farà pública la seva proposta per a Catalunya en un discurs que es titula Retrobada, un projecte de futur per a tot Espanya. No hi serà present cap membre del govern ni força autoritats catalanes, tot i que es desconeix quantes persones de la societat civil hi han estat convidades. Divendres van arribar les invitacions als despatxos que La Moncloa va considerar convenients i ahir es va fer la convocatòria pública. L’acte servirà a Sánchez per argumentar i justificar les mesures de gràcia per als presos polítics que prendria el Consell de Ministres del dimarts 22 o l’extraordinari del dia de Sant Joan, en què s’aixecarà l’obligatorietat de dur mascareta a l’espai públic, o l’altre dimarts, el 29, a tot estirar, ja que l’endemà, el 30, ha convocat una sessió al Congrés dels Diputats per exposar als partits la decisió dels indults i els acords de la cimera europea del cap de setmana que ve. El president tornarà l’altre dilluns per inaugurar el MWC i no es descarta alguna altra presència més acompanyant el rei Felip VI, que té pendent també trobar lloc i espai per a l’entrega dels premis de la fundació Princesa de Girona.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Mas Guix entrega a Aragonès la proposta de finançament singular

barcelona

El sud global ja és aquí

Girona
Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts
guerra a gaza

La UE acorda sancionar a Hamàs i a colons israelians extremistes

barcelona
guerra a europa

Els 27 aproven 5.000 milions d’euros per enviar armes a Ucraïna

barcelona
política

Poble Lliure demana la dimissió de la direcció de l’ANC

barcelona