Política

Absolt en Guillem, el jove de la dessuadora taronja

El jutjat de menors no veu delicte en cap dels quatre joves que van ser detinguts el 18 d’octubre del 2019 a la Via Laietana

El magistrat considera que no s’han aportat proves de culpabilitat

Quatre cors menys dins d’un puny. El jutjat de menors número 5 de Barcelona ha absolt el Guillem, l’Ivan, la Sarah i en Roc, quatre joves que el 18 d’octubre del 2019 van ser detinguts a la Via Laietana per efectius de la Policía Nacional quan es manifestaven contra la sentència del Tribunal Suprem. A tots quatre, se’ls acusava d’atemptar contra la policia i el cas del Guillem és el més conegut perquè la seva detenció va ser enregistrada per diverses càmeres que van captar com un grup d’agents es tiraven damunt d’un jove vestit amb una dessuadora taronja.

Segons ha pogut saber aquest diari, el jutge del cas no ha considerat provada l’acusació contra els quatre acusats, que en el moment dels fets eren menors, i ha resolt la seva absolució. De tots quatre, l’únic cas que ha suscitat el dubte del magistrat és el de la Sarah, perquè el dia del judici els policies que van testificar la van assenyalar com una de les persones que “durant hores” –van dir– van estar llançant tot tipus d’objectes contra el cordó policial que custodiava la façana de la comissaria de Via Laietana.

En el judici no va declarar cap agent dels que van detenir en Guillem, tot i que en les imatges que hi ha del seu cas queda clar que va ser arrestat per entre quatre i cinc policies. Al Guillem, se li va atribuir el llançament de pedres i ampolles contra la policia però el dia del judici ningú va testificar en aquest sentit, ni tampoc es va aportar cap prova de la seva suposada actitud violenta.

També en el transcurs del judici, un dels agents va explicar que el dia que es van fer les detencions van rebre una forta pressió dels manifestants amb llançament de coses i crits, entre els quals, segons va dir, hi havia “l’insult clàssic de «fora les forces d’ocupació»”.

Les detencions dels quatre acusats es van produir en dos moments diferents i en dos llocs diferents de la Via Laietana. En el cas del Guillem, se’l va detenir a quarts de cinc de la tarda, al mig del carrer, quan en el transcurs d’una càrrega policial el jove va trigar a aixecar-se de terra donant temps als agents a tirar-s’hi a sobre, en unes imatges que es van fer molt conegudes. La detenció dels altres tres joves es va fer una hora abans quan la policia va entrar dins d’un bar que hi ha davant de la prefectura per treure’n uns manifestants que s’hi havien refugiat.

L’acció policial dins del bar va ser molt violenta i va generar moments d’angoixa a les persones que hi eren. La Sarah i l’Ivan expliquen que van rebre maltractaments, així com en Guillem, que va arribar a denunciar el mal tracte que li van donar els agents de policia, amb agressions físiques, insults i vexacions de tot tipus.

Per als quatre acusats, es demanava la imposició d’una pena d’un any de llibertat vigilada, i en el cas del Guillem, que no pogués acostar-se a la prefectura.

LA XIFRA

1
any
de llibertat vigilada és el que l’acusació pública demanava de condemna per als quatre acusats.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a gaza

Desenes de morts per bombardejos israelians a Síria

barcelona
societat

L’Audiència cita les defenses de l’Operació Judes per dilluns de Pasqua

barcelona
guerra a europa

Rússia ataca amb drons i míssils la infraestructura energètica ucraïnesa

barcelona
guerra a europa

Un avió de combat rus s’estavella prop de Sebastòpol, a Crimea

barcelona
POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA