Política

Polèmica pels triennis

El Parlament i la Sindicatura de Comptes doblen la retribució dels funcionaris amb el pagament de l’antiguitat

S’abona el 5% del sou en el lloc laboral actual, no en el meritat

El nou president de la Generalitat, Pere Aragonès, va anunciar que una de les primeres mesures que prendrà serà abaixar-se el sou un 15%, que implicarà uns 23.000 euros anuals menys del total de 153.235 euros que cobrava el seu antecessor. Amb tot, se li retreu que encara cobrarà més que el president del govern espanyol, Pedro Sánchez (85.000 euros), malgrat que les migrades polítiques de transparència a l’Estat espanyol no aclareixen altres despeses vinculades al seu càrrec.

Pel que fa a les institucions a Catalunya –encara amb excés de personal interí, segons la Unió Europea–, es defensa que els funcionaris han de tenir retribucions dignes, i els complements (específics i de qualitat) haurien de ser un mirall real de la seva responsabilitat i dedicació. Amb tot, hi ha diferències destacades entre els funcionaris de la Generalitat i els que pertanyen a organismes estatutaris de Catalunya, com ara el Parlament i la Sindicatura de Comptes, regits per l’Estatut del Règim i el Govern Interiors (ERGI). El més destacat és com s’aplica la percepció de l’antiguitat entre les plantilles de funcionaris. En concret, els funcionaris del Parlament i de la Sindicatura de Comptes cobren el 5% del seu sou (salari més el complement específic) en concepte de triennis, i a més calculat en el lloc que ocupen actualment, fet que gairebé duplica el seu sou, mentre que els funcionaris de la Generalitat cobren els triennis de cada lloc i escala meritats.

Aquest desequilibri va ser exposat per la direcció de l’Oficina Antifrau de Catalunya (OAC), quan la Sindicatura de Comptes, en un informe de l’any passat sobre la seva gestió del 2010 al 2018, li exigia unes modificacions, com l’aplicació del pagament dels triennis amb el criteri de l’ERGI. L’OAC va respondre que aquest canvi de model li implicaria augmentar la despesa de personal en mig milió d’euros anuals. Per això, el desembre passat va aprovar l’article 43 bis de les normes de règim interior (NARI) de l’Oficina, on aclareix que els funcionaris de l’ens cobraran el 5% dels triennis, com fixa el Parlament, però només els assolits en l’OAC i la resta seran en la quota de l’administració i categoria assolida. Els alts càrrecs no cobren els triennis generats en aquest lloc, mesura en discussió i ordenada per la Sindicatura de Comptes.

Els funcionaris de la Generalitat de Catalunya es regeixen per l’Estatut Bàsic de l’Empleat Públic (seguint la llei estatal) i cobren una partida fixa pels triennis. La llei 11/2020 de pressupostos generals va fixar les quantitats del sou i de cada trienni segons la categoria laboral assolida per aquest any. Així, un funcionari del grup 1 té un sou mensual de 14.572 euros i un trienni de 560 euros (3,8%) en dotze mensualitats, més dues pagues (de 749 euros i 29 euros pels triennis).

Les escales salarials dels funcionaris del Parlament i de la Sindicatura de Comptes són una mica més baixes que les de la funció pública, tot i que s’arrodoneixen a l’alça en cobrar els triennis. Així, el lletrat major pot cobrar uns 9.131 euros al mes, sumant el sou, el complement de qualitat i l’específic, i per cada trienni assolit en qualsevol administració se li suma uns 419 euros mensuals. A més, per un informe específic els lletrats poden cobrar uns 833 euros i uns 1.892 euros el secretari general. A la Sindicatura de Comptes, el funcionari nivell 30 cobra uns 5.657 euros mensuals, a banda dels triennis.

Per calcular les dues fórmules, posem l’exemple d’un funcionari que té onze triennis (vegeu el gràfic adjunt): dos com a administratiu de la Generalitat (57,70 euros al mes), vuit com a cos superior de la Generalitat (373 euros) i un com a lletrat major del Parlament (419 euros). Si s’aplica el sistema ERGI, tots a preu del trienni del Parlament, el total pujaria a uns 64.526 euros a l’any, mentre que amb el criteri de la funció pública, aplicat per l’OAC i el Síndic de Greuges, el cost dels triennis baixaria a 11.908 euros. És a dir, hi ha uns 52.618 euros de diferència.

Per comprovar el pes dels triennis, El Punt Avui ha demanat a alguns organismes estatutaris, a través de Transparència, que informessin sobre els sous i les antiguitats que paguen. El Parlament va respondre que “els triennis és un concepte retributiu vinculat a la persona que ocupa el lloc de treball, no al lloc de treball en si, i és per aquest motiu que no consta a la relació de llocs de treball”, i no s’oferia cap més detall que la norma que s’hi aplica (el 5% de la retribució, tot i que no explica amb claredat que es cobra a preu de l’últim lloc de treball) i derivava al portal de transparència, on hi ha la taula retribució.

Per la seva banda, la Sindicatura de Comptes informa dels sous i triennis que paga de forma conjunta als funcionaris de l’abril del 2020 al març passat. El pagament de triennis sempre supera la partida de sou base. Per exemple, el març passat indica que va pagar 103.732 euros de sou base i 109.256 euros en triennis. I l’OAC detalla la reforma legal feta, i sosté que “a l’Oficina és inviable que es pugui modificar la quantitat en què ja estaven reconeguts els triennis anteriors” i que si tots els triennis que té un funcionari de l’ens haguessin de ser abonats per un import del 5% de la retribució a l’Oficina, “passaria a incrementar-se un 50%”.

LA XIFRA

153.235
euros anuals
era el sou del president de la Generalitat el 2020. Aragonès va anunciar que se’l rebaixaria un 15%

LA FRASE

És inviable que a l’OAC es pugui modificar la quantitat en què ja estaven reconeguts els triennis anteriors
Antifrau
resposta consulta transparència

CÀRRECS D’ORGANISMES ESTATUTARIS DE CATALUNYA

Jaume Amat
síndic major. sindicatura de comptes
Nomenat el març del 2011 Té el mandat caducat.
Escollit pel ple de la Sindicatura i nomenat pel president de la Generalitat per tres anys. Sou: 1.070.699 euros anuals (partida total alts càrrecs)
Miguel Ángel Gimeno
director de l’oficina Antifrau de Catalunya (OAC)
Nomenat el setembre del 2016
El president de la Generalitat proposa la persona candidata, que és escollida pel ple del Parlament. Té un mandat de 9 anys no renovables. Sou: 147.990 euros anuals
Rafael Ribó
síndic de greuges
Nomenat el juliol del 2004 Té el mandat caducat
És escollit per tres cinquenes parts del Parlament i el mandat té una durada de nou anys. Sou: 129.373 euros anuals


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires

El sud global ja és aquí

Girona
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts
guerra a gaza

La UE acorda sancionar a Hamàs i a colons israelians extremistes

barcelona
guerra a europa

Els 27 aproven 5.000 milions d’euros per enviar armes a Ucraïna

barcelona
política

Poble Lliure demana la dimissió de la direcció de l’ANC

barcelona
guerra a gaza

Biden i Netanyahu parlen per primer cop en més d’un mes

barcelona