Política

El Consell d’Europa reclama l’alliberament dels presos de l’1-O i la retirada de les euroordres

L’Assemblea Parlamentària rebutja l’amnistia per als líders independentistes, però reclama la reforma del delicte de sedició per evitar penes “desproporcionades”

De tots els diputats del Consell d’Europa, a penes un 15% ha donat suport a la posició espanyola

L’Assemblea Parlamentària del Consell d’Europa ha reclamat aquest dilluns a la tarda l’alliberament dels líders independentistes empresonats per l’1-O i la retirada de les euroordres contra Carles Puigdemont i els exconsellers a Bèlgica.

Amb 70 vots a favor i 28 en contra i 12 abstencions, l’Assemblea Parlamentària de l’organització internacional que promou la democràcia, l’estat de dret i els drets humans ha donat llum verda a la resolució que demana “considerar” l’indult als presos de l’1-O i reformar el delicte de sedició per evitar penes “desproporcionades”, entre d’altres. En canvi, l’Assemblea Parlamentària del Consell d’Europa ha rebutjat una esmena que demanava l’amnistia per als líders independentistes.

El text aprovat demana reformar el delicte de sedició per evitar penes “desproporcionades”. En aquesta línia, l’Assemblea Parlamentària ha aprovat una esmena al text que demana “actualitzar i restringir la definició del delicte” de sedició per “evitar sancions desproporcionades en transgressions no violentes”. La resolució aprovada també demana a les autoritats espanyoles que “s’abstinguin d’exigir als polítics catalans presos que reneguin de les seves profundes opinions polítiques a canvi d’un règim penitenciari més favorable o una possibilitat d’indult”.

D’altra banda, el text reclama a Espanya que retiri l’acusació contra la resta de càrrecs de baix rang en la causa de l’1-O i que no sancioni els “successors dels empresonats per accions simbòliques que només expressen la seva solidaritat amb els detinguts”, en referència a l’expresident Quim Torra. Sobre aquesta qüestió, l’Assemblea Parlamentària ha rebutjat una esmena del PSOE que volia eliminar aquesta referència del text.

En la presentació de l’informe davant l’Assemblea Parlamentària, el ponent de l’informe, Boris Cilevics, ha dit que les penes contra els líders independentistes són “clarament desproporcionades” i que no mostren Espanya com una “democràcia viva”. Amb tot, Cilevics ha subratllat que el referèndum de l’1-O va ser “il·legal” i que els líders catalans van “desobeir” els tribunals.

D’altra banda, el letó ha defensat que cal reformar el delicte de sedició perquè el Tribunal Suprem ha “interpretat la violència de forma molt àmplia”. En aquest sentit, Cilevics s’ha preguntat si “pot l’exercici d’un dret fonamental convertir-se en un delicte greu simplement perquè moltes persones apliquen aquest dret a la mateixa vegada? Tinc molts dubtes al respecte”, ha dit.

Tant el president de la Generalitat, Pere Aragonès , com el vicepresident, Jordi Puigneró , s’han fet resó a les xarxes socials del resultat de la votació de l’informe al Consell d’Europa, que ha tombat àmpliament totes les reformes presentades pels partits constitucionalistes espanyols.

També el president a l’exili i eurodiputat, Carles Puigdemont , ha fet una piulada recollint el resultat de la votació.

Per la seva banda, l’exvicepresident del Parlament i exdiputat Josep Costa, ha fet un seguit de missatges a twitter on ha anat explicant què és el que anava passant al Consell d’Europa.

De tots els diputats del Consell d’Europa, a penes un 15% ha donat suport a la posició espanyola: partits governamentals turcs (però no l’oposició progressista), partits d’ultradreta dels països de l’est i partits estatals espanyols.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires

El sud global ja és aquí

Girona
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts
guerra a gaza

La UE acorda sancionar a Hamàs i a colons israelians extremistes

barcelona
guerra a europa

Els 27 aproven 5.000 milions d’euros per enviar armes a Ucraïna

barcelona
política

Poble Lliure demana la dimissió de la direcció de l’ANC

barcelona
guerra a gaza

Biden i Netanyahu parlen per primer cop en més d’un mes

barcelona