Política

El Congrés rep 200.000 firmes a favor de l’amnistia

Òmnium i Amnistia i Llibertat porten a Madrid el clam per forçar la llei

Evidencien el fracàs del PP, amb 300.000 en contra a l’Estat

ERC, Junts, el PDeCAT i la CUP insisteixen que la solució no és l’indult

L’amnistia que els lletrats del Congrés ajuden a aturar fent de guàrdia de corps jurídica del PSOE, el PP i Vox a la mesa truca de nou a la porta. A quarts d’una de la tarda i amb Pedro Sánchez anunciant indults al Liceu, la reixa del pati de la Carrera de San Jerónimo era oberta pels policies que vigilen el Congrés per facilitar que un operari amb un gat portés al registre les deu caixes amb més de 200.000 firmes per exigir la llei d’amnistia i amb missatges com ara “Pels sis exiliats”, “Per les més de 198 persones processades per causes derivades de l’1-O”, “Pels 70 càrrecs públics del govern, Generalitat, alcaldes i regidors processats”, “Per les 57 persones investigades pel Tribunal de Comptes” i “Pels 25 bombers processats”. “Mentre el president espanyol és a Barcelona en un acte electoralista i mercadejant amb el dolor i el patiment de les víctimes de la repressió, apostem per l’amnistia”, va dir el vicepresident d’Òmnium, Marcel Mauri.

Els encarregats de rebre davant els lleons Daoíz i Velarde les firmes per exigir l’amnistia que el Congrés veta per inconstitucional van ser Mauri i Xavier Antich (Òmnium) i Susanna Pagès (Amnistia i Llibertat) amb Gabriel Rufián i Marta Vilalta (ERC), Míriam Nogueras i Josep Pagès (Junts), Ferran Bel (PDeCAT) i Mireia Vehí i Albert Botran (CUP). Les més de 200.000 firmes només a Catalunya i en uns mesos de restriccions sanitàries evidencien encara més el fracàs del PP amb la seva campanya de firmes contra els indults –ja avortada per no engrandir la frustració– amb meses petitòries arreu de l’Estat i que ha assolit només 300.000 signatures. I això que, quan el 2006 es tractava de firmar contra l’Estatut, el PP en va recollir 4 milions en dos mesos.

Desfer la causa general

Per Susanna Pagès (Amnistia i Llibertat), la imatge d’ahir amb les caixes plenes de signatures que obligaven a obrir la reixa del Congrés és “un pas més per l’amnistia, perquè el conflicte polític entre Catalunya i l’Estat torni a la política, d’on no hauria d’haver sortit”. “Fins que no acabi la causa general contra els més de 3.000 represaliats independentistes, continuarem lluitant per l’amnistia. Amb l’exercici avui del dret de petició, volem forçar el debat parlamentari sobre l’amnistia!”, va dir.

ERC, Junts, el PDeCAT i la CUP ja van veure com la seva proposició de llei de l’amnistia registrada el 17 de març va ser censurada per la mesa del Congrés, on el PSOE, el PP i Vox van fer pinya fins i tot per evitar el simple debat, i es temen el pitjor, però recorden que la solució és aquesta i no l’indult. “Els indults ajudaran a millorar el patiment dels presos polítics, però no acaba aquí. La repressió continuarà i encara que es produeixin els indults haurem de treballar cap a la independència i el dret d’autodeterminació”, va dir la portaveu d’ERC, Marta Vilalta. “És obvi que els indults són conseqüència de les pressions internacionals i avui es vota al Consell d’Europa l’alliberament dels presos i aparcar les ordres d’extradició i la fi de la repressió contra 3.000 persones per unes idees que aquí no agraden. L’amnistia és la solució a la repressió”, advertia Míriam Nogueras (Junts). Per Mireia Vehí (CUP), “una fotografia unitària de l’independentisme diu que el que fa falta és amnistia” i “el PSOE es pensa que els indults poden ser el principi de la pacificació de l’independentisme, però no”. Ferran Bel (PDeCAT) instava la mesa a no censurar el debat: “Estic segur que en algun moment serà possible aquesta llei d’amnistia, que és de justícia.”

LES FRASES

Mentre Sánchez mercadeja amb el dolor de les víctimes de la repressió, apostem per l’amnistia
Marcel Mauri
vicepresident d’òmnium
200.000 firmes per la fi de la repressió. Fins que la causa a més de 3.000 represaliats no acabi, seguim lluitant
Susanna Pagès
portaveu amnistia i llibertat
Els indults ajudaran a millorar el patiment dels presos polítics, però no acaba aquí. La repressió continuarà
Marta Vilalta
portaveu d’erc
La solució: l’amnistia. És obvi que els indults són la conseqüència de les pressions internacionals
Míriam Nogueras
portaveu de junts al congrés
Estic segur que en algun moment serà possible al Congrés aquesta llei d’amnistia, que és de justícia
Ferran Bel
portaveu del pdecat al Congrés
El PSOE es pensa que els indults poden ser l’inici de la pacificació de l’independentisme, però no
Mireia Vehí
portaveu de la cup al congrés


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estat francès

Els diputats francesos aproven una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES
nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona
còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid