Política

La crisi interna dels unionistes posa en perill el govern nord-irlandès

La tensió entre els probritànics té l’origen en el ‘Brexit’

El DUP està sense líder a menys d’un any dels comicis del 2022, en què els republicans són favorits

La profunda crisi interna del Partit Democràtic Unionista (DUP) està fent trontollar el govern a Irlanda del Nord. La dimissió, l’abril passat, de la líder del partit, Arlene Foster, com a ministra principal de la regió, va deixar coix el govern. Segons la llei, l’executiu ha de ser compartit entre unionistes probritànics i republicans proirlandesos. Els dos partits que governen ara són el DUP (el que va treure més vots en les últimes eleccions) i el Sinn Féin, que ocupa el càrrec de viceministre principal.

Els unionistes van fer fora Foster després d’una conspiració liderada per Edwin Poots i Paul Givan, disconformes amb la dèbil oposició de la líder a la decisió de Johnson de traslladar la frontera nord-irlandesa al mar. Poots va ser elegit nou líder del partit i successor de Foster. I va proposar Givan com a ministre principal.

Protegir el gaèlic

Per poder-lo nomenar, havia de ser acceptat pels republicans del Sinn Féin, que li van posar com a condició que es comprometés a tramitar una llei de protecció de la llengua gaèlica durant aquesta legislatura, que acaba el maig del 2022. Aquesta era una de les velles reivindicacions dels nacionalistes irlandesos i tradicional punt de fricció entre republicans i unionistes. Després d’un estira-i-arronsa que va estar a punt de fer caure un altre cop el govern nord-irlandès, Givan va acceptar l’exigència del Sinn Féin sobre la llengua gaèlica, i el Sinn Féin va acceptar Givan com a ministre principal. Això va provocar una nova revolta interna al DUP contra Poots, que va acabar amb la seva dimissió dijous passat, el mateix dia que l’Assemblea nord-irlandesa confirmava Givan com a ministre principal, només 21 dies després d’haver estat elegit.

Els unionistes estan sense líder quan falta menys d’un any per a les eleccions regionals. Els republicans són els grans favorits en els sondejos i es podrien imposar per primer cop capgirant completament la situació a la regió.

Reunificació de l’illa

El Sinn Féin reclama un referèndum de reunificació de l’illa d’Irlanda, cada cop més acceptat. El Brexit i els controls imposats a la frontera, estipulats en l’acord, van provocar una espiral del violència entre els lleialistes unionistes.

Els grups paramilitars probritànics van deixar de reconèixer els acords de pau del 98 i van enfonsar els unionistes en una crisi que amenaça de desestabilitzar encara més la regió.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

País Basc

El candidat del PNB rep un atac amb esprai pebre en sortir d’un míting

barcelona
estats units

El jutge adverteix que no permetrà a Trump intimidar els jurats

barcelona
política

Puigdemont: “L’independentisme ha obert camí a Europa defensant drets”

barcelona

ERC reivindica la necessitat del Campus Salut per garantir una millor atenció

SALT
orient mitjà

Els EUA i la UE preparen noves sancions contra l’Iran per l’atac a Israel

barcelona
política

Borràs i Ramis, testimonis mèdics de la brutalitat de les tortures

barcelona
estat francès

Conviden Rússia al 80 aniversari de Normandia, però no a Putin

barcelona
guerra a gaza

Israel diu haver mort al Líban un comandant de les forces especials de Hezbol·là

barcelona
política

Junts vol reforçar la competitivitat de les empreses per la via del valor afegit

sant joan les fonts