Política

Brussel·les aposta per “guanyar el cor” dels hongaresos mentre alguns líders suggereixen la sortida del país de la UE

Antonio Costa se suma a Mark Rutte i avisa Viktor Orbán que ningú està “forçat” a formar part de la UE si no comparteix els seus valors

La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, ha apostat aquest divendres per “seguir guanyant el cor” dels hongaresos, després que alguns líders hagin suggerit la sortida del país de la Unió Europea per la polèmica llei que prohibeix l’homosexualitat a les escoles.

En la roda de premsa posterior a la cimera, Von der Leyen ha remarcat el suport majoritari dels líders dels estats a la “defensa dels valors” del bloc comunitari i a la no discriminació. A més, Von der Leyen ha avisat de nou que utilitzarà “tots els instruments de l’estat de dret” per “protegir els ciutadans”. La qüestió podria acabar amb un nou procés sancionador contra Hongria.

Contràriament a Von der Leyen, el primer ministre de Portugal, António Costa, ha avisat el primer ministre hongarès, Viktor Orbán, que cap país està “forçat” a formar part de la Unió Europea si no comparteix els seus valors. Costa se suma així al primer ministre dels Paísos Baixos, Mark Rutte, que va suggerir a l’inici de la trobada que si Hongria no retirava la llei havia de sortir del club comunitari.

Al seu torn, el president del Consell Europeu, Charles Michel, ha dit que ha estat un debat “difícil” entre els líders, però “necessari”. En aquest sentit, Michel ha subratllat la “primacia” del dret europeu. “Els valors fonamentals estan al cor de la Unió Europea”, ha remarcat.

En les rodes de premsa posteriors a la cimera, el president de França, Emmanuel Macron, ha insistit que la llei hongaresa és “totalment contrària” als valors i al dret europeu. En la mateixa línia, la cancellera alemanya, Angela Merkel, ha apuntat que el respecte i la tolerància són “l’essència” de la Unió Europea.

Sobre la llei hongaresa, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha insistit que es tracta d’una “qüestió de drets humans”. Amb tot, Sánchez ha indicat que no s’ha “d’identificar governs amb societats” i s’ha mostrat convençut que molts hongaresos comparteixen els valors europeus.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

L’Audiència cita les defenses de l’Operació Judes per dilluns de Pasqua

barcelona
guerra a europa

Rússia ataca amb drons i míssils la infraestructura energètica ucraïnesa

barcelona
guerra a europa

Un avió de combat rus s’estavella prop de Sebastòpol, a Crimea

barcelona
POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona