Política

Nova absolució de l’exalcaldessa de Roses per l’1-0

La magistrada diu que els nous indicis no proven res que sigui delicte

El jutjat penal número 1 de Figueres ha absolt un cop més l’exalcaldessa de Roses, Montse Mindan, del delicte de desobediència pels fets de l’1-O. Es dona la circumstància que Mindan, que ja no és alcaldessa de Roses des de dimecres passat en virtut de l’aplicació d’un acord de mandat, ja havia estat absolta anteriorment pel mateixos fets. L’han absolt ara després que l’Audiència de Girona anul·lés la primera sentència, a petició de la fiscalia, que reclamava que es valoressin proves que s’havien exclòs pel fet d’haver-se practicat fora del termini d’instrucció de la causa. En concret, es reclamava que s’incorporessin unes captures de pantalla de la Guàrdia Civil, a més d’unes certificacions de l’Ajuntament. Un cop revisat de nou el cas amb les noves proves que demanava el ministeri públic, la jutgessa continua considerant que no hi ha prou proves per poder condemnar Mindan per un delicte de desobediència.

En l’argumentació, la magistrada sentencia que els fets provats amb les noves evidències no són constitutius de delicte i, per tant, no poden tenir retret penal. Així, la jutge no veu provat que Mindan facilités l’obertura de locals de titularitat municipal per utilitzar-los com a centres de votació durant el referèndum. Tampoc ha vist provat que obrís l’ajuntament o en donés la clau a algun regidor perquè s’hi poguessin fer les votacions, ni que amb “ànim de desatendre i menysprear el requeriment del Constitucional” donés suport o facilités l’obertura del col·legi Els Grecs, tot i que assenyala que hi va passar al llarg del dia.

La nova sentència també reconeix que Mindan va donar suport al referèndum d’autodeterminació a través d’un decret d’alcaldia que qualifica de “declaració política”. En aquest sentit, però, la sentència deixa clar que el decret no contenia cap disposició normativa o executiva i es va signar abans de la notificació de la providència del Tribunal Constitucional.

De la mateixa manera, com en la primera sentència absolutòria, aquesta recull que no ha quedat provat que Montse Mindan disposés l’obertura dels locals municipals perquè fossin utilitzats com a centres de votació per a la celebració del referèndum, ni que enviés una comunicació a la Generalitat, a l’Associació Catalana de Municipis (ACM) ni a l’Associació de Municipis per la Independència (AMI) confirmant els locals que hi hauria a disposició en la jornada electoral.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estat francès

França convida Rússia al 80 aniversari de Normandia, però no a Putin

barcelona
guerra a europa

Israel diu haver mort al Líban un comandant de les forces especials de Hezbol·là

barcelona
política

Junts vol reforçar la competitivitat de les empreses per la via del valor afegit

sant joan les fonts

El PP demana mesures per a la inserció laboral de persones amb alt risc d’exclusió social

GIRONA
guerra a gaza

L’Iran adverteix Israel que respondrà amb armes mai vistes

barcelona

Les Juntes Electorals tomben vuit candidatures de les eleccions del 12-M

barcelona
Bèlgica

Prohibeixen una “cimera” de la ultradreta europea a Brussel·les

Barcelona
política

La Junta Electoral de Girona proclama 15 candidatures i n’exclou una

girona
dinamarca

Dinamarca anuncia el tancament de la seva ambaixada a l’Iraq

barcelona