Política

En Directe

Sánchez assegura que el PSOE “mai” acceptarà un referèndum d’autodeterminació

El president del govern espanyol argumenta en el Congrés el suport als indults

  • VÍDEO: Pedro Sánchez compareix per explicar els indults
  • Sánchez argumenta en el Congrés el suport als indults EPA.

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha assegurat aquest dimecres que “no hi haurà un referèndum d’autodeterminació” a Catalunya perquè el PSOE “mai ho acceptarà”.

Si més no, així ho ha sentenciat durant la seva compareixença en el Congrés dels Diputats per explicar el suport del seu govern a la concessió dels indults als nou presos polítics.

Concretament, Sánchez ha afirmat: “No hi haurà referèndum d’autodeterminació tret que els que el defensen aconsegueixin convèncer 3/5 parts de les cambres i després els espanyols ho ratifiquin en referèndum, però el PSOE no acceptarà mai aquest tipus de derivada”.

Així doncs, una setmana després de concedir els indults als líders independentistes, Sánchez ha explicat la necessitat d’obrir una nova etapa de diàleg que permeti “la retrobada amb Catalunya”.

La llei “s’aplicarà sempre que sigui necessari”, ha dit, però també ha recordat que la via judicial “no val per ella mateixa per garantir la convivència a Catalunya”, i “els responsables polítics no hem de fer descansar als tribunals la nostra responsabilitat”.

El líder socialista ha destacat que els indults són “plenament legals i constitucionals” i constitueixen una mesura “política” que no posa en dubte la sentència del Tribunal Suprem.

A més, ha dit, és la decisió d’un govern “legítim” tan vàlida com la que va fer possible els 18.100 indults adoptats per governs de tots els colors des de 1979.

I ha admès que “no hi ha garanties” que generin l’efecte desitjat, però sí que creu que “poden facilitar el diàleg i la concòrdia en el si de la societat catalana”.

Sánchez ha volgut recordat que els indults han arribat amb l’aval dels empresaris catalans i espanyols i també de l’Església.

Ha destacat que l’Estat entra en una fase de recuperació “i tot està llest per obrir un horitzó de creixement”, i per tant cal “abordar la nova etapa amb una convivència reforçada i comptant amb totes les energies, també amb Catalunya, que representa e 25% del PIB”.

En aquest marc ha demanat a Aragonès que lideri una taula amb les formacions catalanes. Es tracta, ha dit, que “Catalunya parli amb Catalunya” perquè la meitat de catalans “deixin de ser invisibles” per al seu govern.

“És primordial el diàleg entre catalans per recomençar, perquè si tots repetim el que vam fer tornarem al lloc d’on vam sortir i ningú hi vol ser”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

regne unit

El Parlament britànic aprova el pla per deportar migrants a Ruanda

barcelona
política

Zapatero: “Hauria estat tremendament negatiu veure Puigdemont a la presó”

barcelona
alemanya

Detenen l'assistent d’un eurodiputat d’AfD sospitós d’espiar per a la Xina

barcelona
Jon O. Urain
Editor de política de ‘Berria’

“EH Bildu ja és una alternativa de govern al País Basc”

Barcelona
Carles Puigdemont
Candidat de Junts + Puigdemont x Catalunya

“Si hi ha una majoria simple però sòlida hem d’intentar governar”

Perpinyà
Eugeni Pibernat i Roig
Portaveu de Tots per Begur i Esclanyà (TxBE) i cap de l’oposició local

“Sense nous permisos d’obres no hi ha marge per invertir”

Begur
estats units

Desenes de detinguts en la Universitat Yale contra la guerra a Gaza

barcelona
guerra a gaza

Detinguts dos palestins a Jerusalem per atropellament

barcelona
unió europea

Brussel·les amenaça de suspendre TikTok Lite a Espanya i França

barcelona