Política

Alsina es compromet a seguir impulsant l’acció exterior

La consellera afirma que ni l’Estatut retallat va eliminar la possibilitat que Catalunya s’expliqués al món

El departament obre una línia de treball per projectar la feina dels ajuntaments al món

Mentre el govern continua estudiant els mecanismes per pal·liar l’impacte dels 5,4 milions d’euros que el Tribunal de Comptes reclama per l’acció exterior de la Generalitat, la consellera d’aquest departament elogiava la feina feta i es comprometia a continuar impulsant-la.

“L’acció exterior és una acció completament legítima”, assegurava la consellera d’Acció Exterior i Transparència, Victòria Alsina, que ahir va comparèixer al Parlament per donar compte dels principals eixos de treball del departament. I ho va fer coneixedora del focus que s’ha instal·lat aquesta setmana en l’àmbit de l’acció exterior arran de la decisió del Tribunal de Comptes, òrgan administratiu, de considerar “il·legals” viatges i actes que van des de rodes de premsa en què es preguntava a l’expresident Mas pel procés fins a la utilització dels locals de les delegacions europees per dur a terme la votació del 9-N i l’1-O.

Alsina recordava ahir que ni l’Estatut retallat després de la sentència del Tribunal Constitucional eliminava la possibilitat de poder fer acció exterior, i, per tant, expressava la seva convicció “ferma” que la Generalitat “seguirà fent acció exterior”. I va assegurar que la faria en “benefici” de tots els ciutadans i de totes les entitats. Per Alsina, la internacionalització de les empreses, el suport a ciutadans que són fora, les relacions internacionals en dues direccions i poder explicar quina és la posició del govern en l’àmbit internacional “forma part de l’estricta normalitat democràtica d’un país”.

Alsina també es va referir al Tribunal de Comptes tan bon punt va començar la seva intervenció en comissió parlamentària. “És un òrgan que no s’entén gaire bé fora perquè no és gaire homologable”, va assenyalar. I com que es tracta d’un govern “legítim” amb “competències plenes”, la consellera afirmava que és important “explicar, sense distorsions, el que passa i que els actors internacionals es puguin fer una composició de quina és la situació després d’haver escoltat també la veu del govern català”.

Alsina, però, també va voler destacar la importància de l’acció exterior des del punt de vist econòmic. Una de les prioritats és “liderar la projecció internacional de Catalunya” ja que el retorn de cada euro invertit en acció exterior és “molt notable”, va assegurar.

Una altra de les prioritats del departament i que s’inclou com a novetat aquesta legislatura serà la relació entre el Departament d’Acció Exterior i el món local amb l’objectiu de difondre les polítiques. “No tots els ajuntaments tenen la capacitat que té l’Ajuntament de Barcelona per projectar-se a l’exterior i nosaltres els podem ajudar”, va explicar.

Un objectiu transversal de la conselleria és obrir-se i actuar de forma àmpliament transversal també amb tots els departaments de la Generalitat. Amb Salut es treballarà en el tema de la vacunació dels catalans que són fora, en països on encara no s’han pogut vacunar, i amb Universitats i Recerca es vol crear una xarxa de recuperació del talent català. Cultura, Treball i Economia també seran projectats a l’exterior a través del departament que lidera Alsina i que, amb la mirada en els catalans a l’estranger, també vol impulsar i estudiar l’aplicació del vot electrònic que solucioni el problema del vot pregat i “l’enorme injustícia” en què es troben aquests ciutadans.

És important explicar sense distorsions què passa i que ells es facin una composició de lloc escoltant el govern
La presència internacional de Catalunya no és un caprici, és irrenunciable
El retorn de cada euro que invertim en acció exterior és molt notable
Victòria Alsina
Consellera d’acció exterior i transparència

Els casals catalans i un cens de 340.000 catalans

Direcció general de la Catalunya Exterior. Aquesta és la nova direcció general que ha creat el departament per atendre uns números que la consellara Victòria Alsina va qualificar d’impressionants. Hi ha 141 comunitats catalanes reconegudes a l’exterior, el que tothom coneix com a casals catalans. “A partir d’aquí, tenim un cens de 340.000 persones, aproximadament, que viuen a l’exterior. Això és el segon municipi més gran de Catalunya, i està fora de Catalunya, i són importants per a nosaltres i per a les polítiques”, assenyalava la consellera ahir al Parlament per justificar la creació d’aquesta nova direcció. Alsina, que ha viscut deu anys als Estats Units, tenia clara des que va arribar al departament la creació precisament d’aquesta àrea, que inclou persones, els casals catalans, i les comunitats virtuals. “Si un està fora, s’adona que gran part de la comunicació té a veure, precisament, amb grups de Telegram, de WhatsApp”. “Ens hem de modernitzar i les hem d’incorporar”, va dir.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

L’hegemonia del PNB trontolla

Barcelona
Orient Mitjà

Israel respondrà a l’Iran tot i la crida a la contenció dels EUA

Beirut
Gorka Knörr
Polític basc

“Seria un greu error reeditar el pacte de govern PNB-PSE”

Barcelona
Índia

La democràcia més gran, en perill

Tòquio
Carles Ibáñez
Cap de l’oposició de l’Ajuntament de les Preses (+ Aprop les Preses)

“Les coses han de ser clares, en la variant, i arribar al consens”

Les Preses

El Consell Comarcal el Baix Empordà condemna els fets de Bellcaire

la bisbal d’empordà
guerra a gaza

Israel prepara l’evacuació de Rafah per començar la invasió

barcelona
POLÍTICA

Suport a Campmajó i al ‘segon exili’ de Tsunami, a Girona

GIRONA
política

El ple de Girona aprova incrementar el preu de les zones blava i verda

girona