Política

Elena deixa clar que l’ordre públic no és el problema

El conseller d’Interior explica al Parlament els plans de la conselleria

Promet una policia més transparent, mediadora i amb més pes de la dona

Una comissió parlamentaria debatrà el model

Quatre números valen més que tota una compareixença d’un conseller. Joan Ignasi Elena, màxim responsable del Departament d’Interior, va explicar ahir al Parlament que en el balanç policial dels Mossos d’Esquadra corresponent al 2020 els casos de desordres públics i atemptat a l’autoritat van significar només el 0,01%, mentre que la violència masclista va suposar el 6%. “Cal fixar prioritats”, va reblar.

Més clar, l’aigua. El conseller d’Interior va comparèixer al Parlament i va respondre al debat polític de màxima actualitat i que reclama un nou model policial, comprometent-se a participar de ple en el contrast d’idees polítiques que ara hi haurà, però mostrant-se més preocupat per altres temes que afecten el seu departament i la policia, com ara la falta d’agents o la necessària feminització de les estructures dirigents del cos; “dels 28 alts comandaments dels Mossos només tres són dones”, va denunciar el conseller.

La compareixença d’Elena era molt esperada per saber fins a quin punt el govern de Pere Aragonès ha pres nota de la pressió exercida per la CUP en relació amb les unitats dedicades a l’ordre públic, la Brimo i l’Arro, i la seva manera de funcionar en manifestacions i desnonaments. El conseller va voler deixar clar d’entrada que “el model de Generalitat republicana” que defensa implica una gestió al capdavant d’Interior que es marcarà l’objectiu de “garantir drets i llibertats” i ser “exigents amb l’ús de la força”.

L’exigència exposada per Elena no se sap fins on arribarà, però en cap cas comportarà la dissolució d’aquestes unitats tal com demanen els cupaires. El conseller també va explicar que la Generalitat continuarà acusant en aquells casos en què un mosso quedi lesionat en el transcurs d’una manifestació. “Tots els servidors públics han de ser defensats”, va dir.

El compromís d’Elena és també el de la màxima “transparència” de la policia i per aquest motiu va anunciar la creació d’una nova àrea dins el cos dedicada a l’avaluació, inspecció i correcció.

En relació amb la participació policial en els desnonaments, el conseller va explicar que els Mossos ja actuen preventivament detectant casos de risc, que ho continuaran fent i que incrementaran la pràctica de la mediació.

El conseller va cloure la seva exposició sobre el tema de l’ordre públic recordant que la coneguda com a llei mordassa condiciona molt l’actuació policial, i dirigint-se als diputats socialistes, els va demanar que la deroguin a Madrid aprofitant les majories del Congrés dels Diputats.

Una de les grans preocupacions exposades per Elena és la previsible falta d’agents de seguretat ciutadana quan l’any 2030 hi hagi una “superpoblació en la segona activitat”. És per això que va afirmar que cal incrementar el sostre de plantilla amb el compromís de convocar 750 places noves de Mossos d’Esquadra cada any.

En l’àmbit general, el conseller va exposar la necessitat de reformar el marc normatiu posant al dia les lleis de l’àmbit de seguretat. “Estem amb ells, al seu costat, per això cal actuar”, va dir Elena.

LA FRASE

En el nostre model de Generalitat republicana serem exigents amb l’ús de la força
Joan Ignasi Elena
conseller d’interior

Els transatlàntics viren a poc a poc

Xavier Pellicer, portaveu de la CUP a la comissió d’Interior, va deixar clar que l’objectiu del seu partit és “desbrimotitzar l’espai públic”, en relació amb la seva petició de desmantellar la Brimo. La CUP vol “un gir de 180 graus, un canvi de paradigma, deixar d’anar contra els febles per anar contra els forts”. La rèplica als plantejaments de la CUP va venir amb més contundència del diputat de Junts per Catalunya Jaume Alonso-Cuevillas, quan va citar l’exconseller d’Interior Miquel Sàmper, que parlava del departament com un transatlàntic. “El que passa és que els transatlàntics no poden virar de cop i volta, fent 180 graus, ho han de fer a poc a poc”, va dir Cuevillas, donant a entendre que hi haurà poques novetats als Mossos.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

índia

Arrenca el procés electoral més gran i més llarg del món

barcelona

Israel llança un atac limitat de represàlia contra l’Iran

barcelona
Elisabeth Megias
Alcaldessa de Tordera (Junts)

“Volem fer canvis estructurals i de pes dins de l’Ajuntament”

Tordera
Nil Papiol
Alcalde d’Hostalric (Sumem per Hostalric)

“Els ingressos per turisme han pujat un 28% en tres anys”

Hostalric
política

La CE tindrà en compte l’aval de la Comissió de Venècia a l’amnistia

madrid
Les Preses

Desmenteixen l’autoria de Les Preses 2020-2030

Les Preses
Kenya

El cap de l’Exèrcit mor en un accident d’helicòpter

Barcelona
país basc

L’Audiencia Nacional espanyola tramita una denúncia contra Otegi

barcelona
escòcia

Acusen el marit de Nicola Sturgeon de malversació de fons

barcelona