Política

Un comandament de la policia espanyola reconeix que va dissenyar l’actuació de l’1-O al Pau Claris, segons Irídia

El policia assegura que “no va observar cap actuació desproporcionada”

L’altre cap del grup, que es trobava a les escales de l’institut, declararà abans de finals de mes

Un dels comandaments del Cos Nacional de Policia (CNP) espanyol que va participar en l’actuació policial a l’institut Pau Claris l’1 d’octubre del 2017, Lobo 20, ha reconegut que tenia la responsabilitat de dissenyar l’actuació policial i controlar que es dugués a terme de manera correcte, segons ha explicat a l’ACN la coordinadora de litigis d’Irídia, Sònia Olivella.

Olivella ha explicat que l’agent “ha delimitat que les seves responsabilitats eren dissenyar l’actuació que s’havia de dur a terme i el desplegament del seu grup, de tots els agents que estaven per sota seu, així com no donar ordres concretes als agents, però sí controlar que l’actuació es portés a terme de forma correcta”. Aquest comandament ha assegurat que “no va observar cap actuació desproporcionada”, ha afegit Olivella.

Aquest dilluns han declarat set agents de policia com investigats per les càrregues policials del l’1 d’octubre a Barcelona pels fets de les escoles Mare Nostrum (3), Dolors Monserdà (1), Pau Claris (2) Mediterrània (1) i Infant Jesús (1). La portaveu d’Irídia ha explicat que la majoria d’agents només han respost al jutge, a la seva defensa i a la fiscalia. En canvi, no han respost preguntes de les acusacions.

L’Audiència Provincial de Barcelona va acordar la citació com a investigats dels dos comandaments de la Policia Nacional que van dirigir l’actuació policial a l’institut Pau Claris l’1 d’octubre del 2017, que el jutjat havia desestimat.

La interlocutòria afirma que els agents eren els responsables d’una actuació policial que va ser “absolutament desproporcionada”. El text indica que van actuar amb “autonomia decisòria i funcional” i que els caps del grup “no van acreditar haver donat instruccions generals per carregar amb contundència o utilitzar més força de la mínima indispensable per exercir la seva funció”.

La interlocutòria descriu les actuacions amb aquestes paraules: “Bufetades a algunes persones, llançar persones per les escales, agafar els cabells a dones i arrossegar-les, llançar al carrer bosses i efectes personals de la gent, i fins i tot un d’ells arriba a trepitjar les persones”.

L’altre dels dos caps de grup que estava previst que declarés aquest dilluns al jutjat d’instrucció 7, Gamo 40, ho farà abans de finals de mes.  Es tracta del comandament que estava a les mateixes escales del Pau Claris. El cap de grup que ha declarat avui, Lobo 20, que va actuar a Mediterrània i Pau Claris, no estava ni a les escales ni al pati, sinó en una posició entremig.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Guerra a Gaza

Un oasi de pau contra l’odi

Neve Shalom
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans
política

El govern va renovar al febrer les condicions per al Hard Rock

barcelona
estat espanyol

Europa reacciona a la “bomba a Espanya” de la possible dimissió de Sánchez

barcelona
ESTAT ESPANYOL

Rovira empatitza amb Sánchez i li recorda que ella és a l’exili

BARCELONA
estat espanyol

Puigdemont anima Sánchez a presentar una qüestió de confiança

barcelona
estat espanyol

Feijóo acusa Sánchez de desistiment de funcions i de victimitzar-se

barcelona
estat espanyol

Yolanda Díaz dona suport a Sánchez i crida a “defensar la democràcia”

barcelona
estat espanyol

Rufián: “Malgrat tot, avui només es pot donar suport a Pedro Sánchez”

barcelona