Política

El Tribunal Suprem obliga Barcelona a posar el bust del rei a la sala de plens

Una sentència imposa l’efígie reial en un lloc principal a l’espai de debat dels ajuntaments

L’equip de Colau va retirar l’escultura de Joan Carles I el 2014

La simbologia que és present a les sales de plens municipals s’ha de cenyir al criteri de la “necessària unitat dels interessos generals” i, d’acord amb aquest fet, l’Ajuntament de Barcelona haurà de tornar a posar el bust del rei d’Espanya en un lloc “principal”, tal com estableix la reglamentació estatal.

Aquesta és la lectura i la principal conseqüència que es desprèn de la sentència del Tribunal Suprem feta pública ahir i que resol un litigi iniciat el 2015, quan l’equip d’Ada Colau va decidir retirar el bust del rei Joan Carles que presidia la sala on es fan els plens municipals. Després, l’equip de govern va desenvolupar i fer aprovar un nou reglament en què s’explicita, en l’article 75.2, que “la representació d’elements simbòlics i institucionals presents amb caràcter permanent en el Saló de Sessions ha de respondre a la singularitat històrica i de capitalitat de Barcelona, i als principis democràtic, de neutralitat religiosa i de catalanitat”. L’aprovació correspon al ple del Consell Municipal, mitjançant un acord adoptat per una majoria de dos terços del nombre legal de membres de la corporació.

D’acord amb aquest article, el bust del rei no ha tornat a l’Ajuntament, i contra el reglament hi va presentar recurs la delegació del govern espanyol a Catalunya, adduint que la norma local anava en contra del sentit de la norma estatal, que obliga a posar la bandera espanyola i l’efígie del monarca presidint els debats dels regidors, d’acord amb un criteri de “necessària unitat dels interessos generals”. El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya va anul·lar el reglament barceloní. L’Ajuntament hi va recórrer i ara el TS ha ratificat la sentència.

A conseqüència del pronunciament judicial, la imatge del monarca Felip VI hauria de presidir ara el saló de plens de Barcelona. L’Ajuntament es va limitar a dir que els serveis jurídics estan estudiant la sentència.

La dignitat se cita a la Via Laietana

Agustí Alcoberro va ser detingut el 1975 i, acusat de terrorisme, va estar tancat cinc dies a la comissaria de Via Laietana, on va ser brutalment torturat. Alcoverro ho va explicar ahir a les persones que es van concentrar davant l’edifici policial, convocades per la Comissió de la Dignitat. La trobada d’ahir es repeteix cada primer i tercer dijous de mes, amb l’objectiu d’aconseguir que l’edifici es converteixi en un espai de memòria històrica. En l’acte, hi són presents víctimes de la repressió que, com va fer ahir Alcoverro, expliquen la seva experiència en mans de la policia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ exigeix a Israel que deixi d'impedir l'accés d'ajuda humanitària

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs