Política

El Tribunal de Comptes dirà avui si accepta els avals

Resoldrà si admet els 5,4 milions de l’ICF o dona un nou termini abans d’embargar

Aporten un milió pel 9-N

La instructora del Tribunal de Comptes (TCu) de la causa contra els 34 ex-alts càrrecs del govern per l’acció exterior decidirà avui si accepta els 5,4 milions d’euros que, de forma individual, li van aportar ahir provinents del fons creat per la Generalitat i activat a darrera hora amb l’Institut Català de Finances (ICF) com a avalador, perquè no s’han trobat bancs. Alguns dels afectats temen que el TCu refusi els diners de l’ICF, perquè són de la Generalitat, administració suposadament afectada per la gestió. Per això no descarten que, al final, hagin de posar com aval els seus pisos i el seu patrimoni. Si la delegada del TCu no accepta els diners de l’ICF iniciarà el procediment d’embargament, en el qual, com és habitual, ha de donar un nou termini —tot i que és curt, de quinze dies— perquè els presumptes responsables aportin aquestes fiances.

El diputat de Cs Carlos Carrizosa ja va anunciar ahir que demanarà a la fiscalia del Tribunal de Comptes que s’oposi a l’aval de l’ICF. La fiscalia és l’única part acusadora en aquest procediment de responsabilitat comptable. L’Advocacia de l’Estat se’n va retirar el 29 de juny passat, perquè no és part afectada. Aquell dia la delegada va acordar seguir el procediment contra 34 responsables de la despesa publica “malbaratada” i va exonerar-ne vuit.

L’expresident català Artur Mas, defensat per l’advocat Rafael Entrena, és un dels que va expressar públicament ahir que tenia seriosos dubtes que el Tribunal de Comptes acceptés l’aval públic de l’ICF. Al final, però, com l’expresident Carles Puigdemont, l’exvicepresident Oriol Junqueras, l’exsecretari general de Diplocat Albert Royo i la resta de càrrecs, va acceptar recórrer a l’aval públic, tot i tenir apunt les taxacions dels seus pisos per si cal aportar-les.

El que no va transcendir ahir és la quantitat dels avals demanats de forma individual. El TCu demana a Royo la quantitat més alta, 3,6 milions d’euros, però de forma solidària amb d’altres i en funció del temps en el càrrec. Per exemple, una de les partides més elevades és la d’activitats de sensibilització amb el Diplocat, d’1,6 milions d’euros, que s’haurien d’assumir entre nou persones, i com en aquest cas van estar-hi el mateix temps al càrrec, doncs cada una hauria de pagar uns 179.695 euros d’aquesta partida. Amb tot, s’imputa gairebé completa a cada un per si un d’ells falla.

Caixa de Solidaritat

D’altra banda, Josep Cruanyes va informar que a través de donacions la Caixa de Solidaritat va aportar ahir 1.055.000 euros al Tribunal de Comptes per pagar els interessos pendents de la causa del 9-N i així poder alliberar els embargaments parcials dels pisos de l’expresident Mas i de Francesc Homs per si els necessiten com a aval per la nova causa al TCu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Elisabeth Megias
Alcaldessa de Tordera (Junts)

“Volem fer canvis estructurals i de pes dins de l’Ajuntament”

Tordera
Nil Papiol
Alcalde d’Hostalric (Sumem per Hostalric)

“Els ingressos per turisme han pujat un 28% en tres anys”

Hostalric
política

La CE tindrà en compte l’aval de la Comissió de Venècia a l’amnistia

madrid
Les Preses

Desmenteixen l’autoria de Les Preses 2020-2030

Les Preses
Kenya

El cap de l’Exèrcit mor en un accident d’helicòpter

Barcelona
país basc

L’Audiencia Nacional tramita una denúncia contra Otegi

barcelona
escòcia

Acusen el marit de Nicola Sturgeon de malversació de fons

barcelona
Pròxim Orient

Els EUA veten l’admissió de Palestina com a membre de ple dret de l’ONU

Barcelona
Estats Units

Descartat un segon jurat del judici contra Trump a Nova York

Barcelona