Política

La confessió de Pujol

Avui fa set anys que l’expresident de la Generalitat va fer públic que la seva família amagava diners a Andorra i sense declarar a Hisenda

La fiscalia, al final, descarta acusar-los de grup criminal però sí d’associació il·lícita, i demana nou anys de presó per al líder català

Les defenses tenen ara fins a l’1 d’octubre per presentar els seus escrits

Encara no hi ha data de judici, que es preveu per a finals del 2022 o principis del 2023 a Madrid

Avui, 25 de juliol, és un aniversari de contrició. Fa just set anys que l’expresident de la Generalitat Jordi Pujol va confessar, a través d’un comunicat, que tota la seva família tenia diners en un banc d’Andorra sense declarar a Hisenda i procedents d’una deixa, que el seu pare Florenci va donar a Marta Ferrusola i els seus set fills per si anaven mal dades. La versió oficial de la confessió del líder català va provocar un terrabastall social i polític, però alhora va blanquejar la investigació il·legal de la policia patriòtica espanyola, que va difondre una captura de pantalla del seu compte al BPA, que feia dècades tenien a Andbank (amb uns 140 milions de pessetes inicials el 1990).

La confessió de l’expresident Pujol el 2014 va fer que un jutge de Barcelona investigués tota la família, mentre l’Audiencia Nacional bussejava des de dos anys abans en els negocis del primogènit, Jordi Pujol Ferrusola, i després assumiria la causa de tota la família. Ha estat una investigació feixuga, a la recerca de diners en comptes a l’estranger, i ara s’espera que es fixi la data del judici, que es preveu a finals del 2022 o el 2023, contra dinou acusats, entre els quals deu empresaris, com ara responsables de Copisa, Grupo Isolux Corsan i GBI Serveis. No és una causa urgent, ja que cap d’ells està en presó preventiva; l’expresident Pujol, però, ja ha complert 91 anys, i la seva dona ha estat exculpada recentment, ja que li va aflorar la malaltia de l’Alzheimer.

La carta de confessió de l’expresident Pujol encapçala l’escrit d’acusació de la fiscalia, en què li demana nou anys de presó pels delictes d’associació il·lícita i de blanqueig de capitals. Hi sosté que pel seu càrrec de president de la Generalitat del 1980 al 2003, així com al capdavant de Convergència, “va teixir una xarxa de clientelisme” amb empreses afins, que pagaven a canvi d’adjudicacions. El fiscal descarta l’escandalós nom del delicte de “grup criminal”, plantejat pel jutge, perquè és un delicte que no existia en aquella època. Les penes sol·licitades per als fills van dels 8 als 29 anys de presó (vegeu el gràfic adjunt). I mentre que Podem reclama 20 anys de presó per a Pujol, l’Advocacia de l’Estat s’avé a la tesi de les defenses i descarta acusar-lo, com a la majoria dels seus fills.

El jutjat ha ampliat el termini fins a l’1 d’octubre perquè les defenses presentin els escrits. El penalista Cristóbal Martell, defensor de la família Pujol, en un escrit anterior denuncia que se’ls ha aplicat “el dret penal d’autor: pel fet de ser un Pujol”. Hi afegeix que “no s’ha d’individualitzar cap conducta” de l’expresident Pujol per acusar-lo, i rebaixa els delictes fiscals del fill gran.

91
anys té ara l’expresident
Jordi Pujol, nascut el 9 de juny del 1930.
32
operacions
sota sospita s’analitzen en la causa dels Pujol, com ara els permisos dels abocadors de Vacamorta i Tivissa.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires

El sud global ja és aquí

Girona
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts
guerra a gaza

La UE acorda sancionar a Hamàs i a colons israelians extremistes

barcelona
guerra a europa

Els 27 aproven 5.000 milions d’euros per enviar armes a Ucraïna

barcelona
política

Poble Lliure demana la dimissió de la direcció de l’ANC

barcelona
guerra a gaza

Biden i Netanyahu parlen per primer cop en més d’un mes

barcelona