Política

El TGUE torna a retirar la immunitat a Puigdemont, Comín i Ponsatí

El Tribunal General de la Unió Europea revoca la decisió provisional del 2 de juny

L’advocat Gonzalo Boye treu importància a la resolució recordant que les euroordres estan suspeses i que tots tres mantenen la immunitat parlamentària per assistir als plens

El Tribunal General de la Unió Europea (TGUE) ha retirat aquest divendres la immunitat parlamentària al president Carles Puigdemont i als també eurodiputats Toni Comín i Clara Ponsatí. L’havien recuperat a principis de juny quan el mateix TGUE els hi va retornar de forma cautelaríssima, però ara els hi ha retirat un altre cop perquè creu que no han “acreditat amb un grau de probabilitat suficient” que puguin ser detinguts i perquè les euroordres estan suspeses.

En una interlocutòria dictada aquest divendres, el tribunal revoca la decisió provisional que va adoptar el 2 de juny passat en què els hi va concedir la immunitat parlamentària fins que resolgués sobre els recursos que els tres eurodiputats van presentar contra la decisió del Parlament Europeu d’acceptar el suplicatori que va demanar el Tribunal Suprem.

El tribunal de primera instància de la UE amb seu a Luxemburg assegura que Puigdemont, Comín i Ponsatí mantenen la protecció parlamentària per anar als plens de l’Eurocambra a Estrasburg.

Un cop coneguda la decisió, l’advocat de Carles Puigdemont, Gonzalo Boye, ha remarcat que el TGUE ha considerat que “no són necessàries les cautelars” perquè el president, Comín i Ponsatí conserven la immunitat de l’article 9.2 i les ordres europees de detenció estan suspeses per les prejudicials plantejades pel jutge Llarena. “I, si es modifica la situació, s’avaluarien noves cautelars”, ha explicat Boye.

També s’hi ha pronunciat el president Puigdemont, que ha tret importància a la decisió del TGUE tot recordant que les euroordres estan suspeses i ha criticat durament alguns mitjans espanyol que han començat a reclamar-ne l’extradició.

Arguments del TGUE

El TGUE es nega a mantenir de forma cautelar la immunitat als tres eurodiputats de Junts perquè no han demostrat que s’exposin a un “dany seriós i irreparable”. Segons, el tribunal de primera instància de la UE, la seva defensa no ha aportat “proves suficients” per demostrar que la detenció és “previsible amb un greu suficient de probabilitat”.

En aquest sentint, el TGUE considera que l’execució de les euroordres està “suspesa” arran de les prejudicials que va enviar el jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena al Tribunal de Justícia de la UE sobre aquest cas. “No hi ha res que suggereixi que les autoritats judicials a Bèlgica o les autoritats d’algun altre estat membre puguin executar les ordres europees de detenció”, conclou el vicepresident del TGUE, Savvas Papasavvas, en l’auto de les cautelars. A més, el TGUE recorda que tots tres continuen tenint immunitat per anar als plens d’Estrasburg. “Encara són lliures de viatjar per assistir a les reunions del Parlament Europeu”, diu l’auto.

Pel que fa a la situació de Clara Ponsatí, que encara està pendent del procediment d’extradició a Escòcia, el TGUE tampoc veu cap risc que pugui ser detinguda i entregada a Espanya. “La detenció i entrega de la senyora Ponsatí per part de les autoritats britàniques sembla hipotètica”, afirma. A diferència de Bèlgica, els tribunals escocesos encara estan examinant l’euroordre i Ponsatí té una vista pendent el pròxim 26 d’agost.

De totes maneres, el TGUE obre la porta a retornar cautelarment la immunitat a Puigdemont, Comin i Ponsatí si fossin detinguts. En aquest sentit, avisa que si els detenen o alguna autoritat judicial fa el pas per executar les euroordres tots tres poden fer una nova petició de cautelars per recuperar la protecció parlamentària.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires

El sud global ja és aquí

Girona
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts
guerra a gaza

La UE acorda sancionar a Hamàs i a colons israelians extremistes

barcelona
guerra a europa

Els 27 aproven 5.000 milions d’euros per enviar armes a Ucraïna

barcelona
política

Poble Lliure demana la dimissió de la direcció de l’ANC

barcelona
guerra a gaza

Biden i Netanyahu parlen per primer cop en més d’un mes

barcelona