Política

L’ofensiva dels talibans arriba a tres ciutats clau

La milícia islamista intensifica els atacs per capturar Herat, Kandahar i la capital de la província de Helmand

Creix el temor d’una gran crisi humanitària

Després de l’anunciada retirada nord-americana, els talibans reforcen la seva ofensiva territorial a l’Afganistan amb intensos combats al sud i a l’oest del país per prendre tres grans ciutats de mans governamentals.

Els talibans, que ja han efectuat importants avenços en zones rurals, han aconseguit penetrar aquesta setmana en àrees de les ciutats d’Herat, Kandahar i Lashkar Gah, capital de la província de Helmand, enmig dels temors d’una crisi humanitària i dels dubtes sobre quant de temps resistiran l’assalt aquestes localitats. La milícia fonamentalista islàmica ha capturat ja més de la meitat de la superfície de l’Afganistan –concretament, 125 dels 407 districtes del país, un avenç inèdit en dues dècades de conflicte–, inclosos importants passos fronterers amb l’Iran i el Pakistan. Les autoritats afganeses van assegurar ahir haver aturat la darrera ofensiva talibana per capturar Herat, on els milicians van tornar a atacar l’oficina de l’ONU. El grup insurgent assegura, en diversos missatges a les xarxes socials, que no atacaran els civils d’Herat, i que respectaran les seves propietats. La situació és més crítica a Kandahar, amb desenes de milers de desplaçats i l’amenaça d’un desastre humanitari.

L’augment de la violència coincideix amb l’inici de la fase final de la retirada de les tropes dels EUA i l’OTAN, que Washington espera concloure aquest mateix mes. Mentrestant, els nord-americans continuen donant suport aeri a les forces armades governamentals. La situació inquieta les potències occidentals. En unes declaracions a la BBC, l’enviat especial de la Unió Europea a l’Afganistan, Tomas Niklasson, va assegurar ahir que l’escalada bèl·lica empitjorarà els pròxims dies i va manifestar el temor que els talibans “restableixin l’emirat islàmic”.

La Xina s’acosta als insurgents

Redacció

La retirada occidental de l’Afganistan propicia un acostament de la Xina al país, amb el qual comparteix uns 60 kilòmetres de frontera. El govern xinès ha qualificat els talibans de “força militar i política crucial a l’Afganistan” després de rebre’n una delegació aquesta setmana a Tianjin, i els ha demanat un paper actiu en el procés de pau. Al seu torn, els talibans han manifestat l’esperança que Pequín participi també en el procés de pau i que, en el futur, tingui “un paper més important en la reconstrucció i el desenvolupament econòmic” del país.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires

El sud global ja és aquí

Girona
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts
guerra a gaza

La UE acorda sancionar a Hamàs i a colons israelians extremistes

barcelona
guerra a europa

Els 27 aproven 5.000 milions d’euros per enviar armes a Ucraïna

barcelona
política

Poble Lliure demana la dimissió de la direcció de l’ANC

barcelona
guerra a gaza

Biden i Netanyahu parlen per primer cop en més d’un mes

barcelona