Política

Sánchez alinea la bilateral amb el vot als pressupostos

La comissió Estat-Generalitat reneix avui amb beques i Rodalies en el guió

Vilagrà i la ministra Rodríguez examinen la sintonia

Puigneró: “Amb l’Estat hem de cobrar al comptat, res de crèdit”

Al final de la conferència de presidents, al convent de Sant Esteve de Salamanca, la ministra de Política Territorial, Isabel Rodríguez, no va carregar contra Pere Aragonès per la seva absència i va lloar el fil obert amb la consellera de Presidència, Laura Vilagrà, amb vista a la reunió d’avui de la comissió bilateral Estat-Generalitat, inèdita des de l’agost del 2018. “He de destacar la bona voluntat de la consellera, amb qui he preparat la reunió”, va dir la ministra, que encara era l’alcaldessa de Puertollano el 29 de juny, quan Pedro Sánchez i Aragonès pactaven reactivar el fòrum. La Generalitat va a Madrid amb malfiança, però Sánchez vol alinear l’ordre del dia –el traspàs de la gestió de les beques i Rodalies, entre d’altres– amb l’imperatiu d’aprovar a la tardor els pressupostos del 2022 amb el vot d’ERC i Junts.

La delegació catalana que avui visita el número 3 de la Castellana (Ministeri de Política Territorial) la lideren el vicepresident i conseller de Polítiques Digitals i Territori, Jordi Puigneró, i la consellera Vilagrà. La delegació estatal estarà presidida per Rodríguez com a ministra de Política Territorial, i al seu costat hi seran la flamant secretària d’estat de Transports, Isabel Pardo de Vera; la secretària d’estat de Digitalització i mà dreta de Nadia Calviño, Carme Artigas, i el secretari d’estat de Relacions amb les Corts i mà dreta de Félix Bolaños, Rafael Simancas. Pardo de Vera era fins fa deu dies la presidenta d’Adif, així que tenia al cap el dossier ferroviari i de Rodalies abans d’assumir el rol de Víctor Francos, que ha seguit Miquel Iceta en el seu salt al Ministeri de Cultura.

Traspàs i incompliments

Rodríguez i Vilagrà han estat les grans arquitectes de la trobada, però un altre dels puntals, el vicepresident Puigneró, no oculta la malfiança. “Si analitzem com han anat les reunions bilaterals des de fa uns anys, hi ha hagut pocs avenços, per no dir cap”, va dir a Efe. En la que serà la desena reunió de la bilateral des que es va crear amb l’Estatut del 2006 –totes sota governs del PSOE, perquè Mariano Rajoy va violar l’obligació estatutària de l’article 183 del 2011 al 2018–, Puigneró recorda que el govern té “56 traspassos pendents” i avisa: “Amb l’Estat, hem de cobrar al comptat; ja no s’hi val a crèdit.”

A la maleta de la Generalitat hi ha traspassos pendents i incompliments que són llavor de malfiança. En aquest punt, Vilagrà exigeix “abandonar la poca concreció”. “Exigim acords tancats de manera definitiva”, rebla.

Amb el PSOE i mai amb el PP

L’interès del govern de Sánchez és exhibir que la bilateral sols és possible si el PSOE ocupa La Moncloa (vuit edicions del 2007 al 2011 amb José Luis Rodríguez Zapatero, i l’última, del 2018, després del 155, amb Sánchez ja investit en la moció de censura gràcies a l’independentisme) i rebatre la idea que per a Catalunya és indiferent qui és el president espanyol. El pla de la ministra de Política Territorial és que el diàleg aterri sobre el tecnicisme. “Abordarem els assumptes que estatutàriament corresponen als treballs d’aquestes reunions. Són qüestions que lamentablement van quedar aturades fa anys, i el que importa és que es reactivin i que ens posem a treballar en les qüestions que realment afecten catalans i catalanes. Parlem de transferències de beques i infraestructura ferroviària”, anota Rodríguez.

Amb un rol decisiu com a ministra de Transports, Raquel Sánchez serà la garant dels compromisos inversors per corregir el dèficit històric i complir la disposició addicional tercera de l’Estatut (dicta invertir-hi el pes del PIB: el 19%). La inversió, però, serà paper mullat si els pressupostos del 2022 no són aprovats, i Sánchez jugarà fort aquesta carta i la dels fons de la UE per forçar ERC i Junts a votar a favor d’uns comptes que li permetin esgotar la legislatura. Abans de la bilateral, al matí té lloc avui a Hisenda una reunió sectorial a disset per via telemàtica –amb la Generalitat present– per debatre l’entrega dels primers 10.500 milions dels fons.

LES FRASES

En les bilaterals, pocs acords, per no dir cap. Amb l’Estat, hem de cobrar al comptat; ja no s’hi val a crèdit
Jordi Puigneró
vicepresident i conseller de polítiques digitals i territori
He de destacar la bona voluntat de la consellera de Presidència, amb qui preparo la reunió
Isabel Rodríguez
ministra de política territorial


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires

El sud global ja és aquí

Girona
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts
guerra a gaza

La UE acorda sancionar a Hamàs i a colons israelians extremistes

barcelona
guerra a europa

Els 27 aproven 5.000 milions d’euros per enviar armes a Ucraïna

barcelona
política

Poble Lliure demana la dimissió de la direcció de l’ANC

barcelona
guerra a gaza

Biden i Netanyahu parlen per primer cop en més d’un mes

barcelona