Política

Acusen Cuomo d’haver assetjat onze dones

La fiscalia diu que el governador de Nova York va violar diverses lleis

L’acusat ho nega i rebutja dimitir del càrrec

La fiscalia de l’estat de Nova York va presentar ahir les conclusions d’una extensa investigació en què acusa el governador Andrew Cuomo d’haver assetjat sexualment com a mínim onze dones que treballaven per a ell, a qui va grapejar sense permís dins un ambient de treball “hostil i tòxic” i que, d’altra banda, hauria violat diverses lleis estatals i federals. La fiscal general de Nova York, Letitia James, va ser l’encarregada de fer l’anunci de presentació d’un informe que, en les seves paraules, mostra una “imatge clara” del “clima de por” del qual Cuomo s’hauria aprofitat per assetjar les dones, moltes de les quals molt joves.

“El que ha revelat aquesta investigació és un patró de conducta pertorbador per part del governador del gran estat de Nova York”, va resumir James, demòcrata com Cuomo.

En la investigació es van interrogar 179 persones i es van analitzar desenes de milers de proves. Una recerca que detalla tocaments inapropiats i represàlies contra una de les víctimes. “No eren incidents aïllats”, sentenciava Joon Kim, un dels investigadors independents al capdavant de l’assumpte.

L’informe determina que les justificacions del governador sobre les seves accions no són creïbles; són explicacions mancades de detalls que contrasten amb “la fortalesa” i records “específics” de les denunciants.

Cuomo no es va quedar callat i, en un missatge pregravat emès poc després, va negar-ho tot. “Mai he tocat ningú de manera inapropiada, no he fet cap acostament sexual inadequat”, va dir, simplement argumentant que ell “no és així i mai ha estat així”.

Cuomo, que havia assolit l’aura de celebritat per la gestió de la pandèmia del coronavirus tot i les altes xifres de contagis i morts de Nova York durant la primera onada, incloent-hi un escàndol sobre la gestió de les residències d’avis, veu reviure els clams que li demanen dimitir.

Congressistes estatals i federals ja n’han demanat la dimissió; en tancar aquesta edició encara no havia obert la boca sobre aquest tema el president, Joe Biden, aliat de Cuomo. Fa uns mesos va dir que, en cas que es demostrés un comportament inapropiat, hauria de dimitir immediatament i anar als tribunals.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Mas Guix entrega a Aragonès la proposta de finançament singular

barcelona

El sud global ja és aquí

Girona
Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts
guerra a gaza

La UE acorda sancionar a Hamàs i a colons israelians extremistes

barcelona
guerra a europa

Els 27 aproven 5.000 milions d’euros per enviar armes a Ucraïna

barcelona
política

Poble Lliure demana la dimissió de la direcció de l’ANC

barcelona