Política

política

Sarkozy encoratja els andorrans a continuar treballant per la transparència fiscal per fer un país més sòlid

El president de la República Francesa i copríncep d'Andorra fa la primera visita oficial a Andorra enmig d'un allau de masses i una forta presència policial

El president de la República Francesa i copríncep d'Andorra, Nicolas Sarkozy, ha encoratjat a les autoritats andorranes a continuar treballant per la transparència fiscal en la visita oficial que ha fet aquest dijous el matí a Andorra. Sarkozy ha recordat que les mesures preses pel govern andorrà “són bones” i “defineixen' un nou model de relació amb la Unió Europea”. El copríncep francès ha recordat que la constitució aprovada l'any 1993 és “l'equilibri del país” i el que li “dona legitimitat” democràtica.

El centre d'Andorra la Vella ha quedat totalment paralitzat per la visita aquest del president francès. Carrers tallats, comerços i restaurants tancats. Tot, segons el govern, per garantir la seguretat del copríncep Sarkozy. La policia, tant andorrana com francesa, han pres els carrers d'Andorra la Vella i han registrat tant ciutadans com professionals que volien accedir a la plaça del Poble.

El copríncep francès s'ha donat un bany de masses en la seva primera visita oficial al Principat d'Andorra. Feia 13 anys que un copríncep francès no visitava les valls d'Andorra -l'any 1997 ho va fer el llavors president francès, Jaques Chirac- i Sarkozy, trencant el protocol, s'ha acostat als ciutadans andorrans per a saludar-los.

En la curta visita d'aquest dijous, el president francès ha tingut temps d'estar present en el ple del consell general, reunir-se 15 minuts amb l'altre copríncep, l'arquebisbe d'Urgell, Joan Enric Vives, i fer un discurs als ciutadans andorrans que s'han congregat a la plaça del Poble.

Sarkozy, en el seu discurs als andorrans, ha instat les autoritats i la població a obrir-se al món i ha destacat que les reformes fiscals empreses pel govern andorrà han estat “claus'”per la nova ubicació del país dins la Unió Europea. El president francès també ha dit que el país ha de seguir tenint “bones relacions” amb els seus veïns, França i Espanya, i donar un nou impuls a les relacions transfronteres.

El president francès ha refermat també el compromís de cooperació amb el govern andorrà en matèria d'educació, per tal que els estudiants andorrans puguin continuar accedint a les universitats franceses, i en infraestructures, per així millorar la comunicació entre ambdós països.

La petició de Bartumeu

D'altra banda, el cap de govern d'Andorra, Jaume Bartumeu, ha agraït la visita del copríncep francès ja que aquesta és el símbol de garantia de '“a permanència i continuïtat” d'Andorra i de la seva “independència”. Bartumeu ha remarcat que la feina del copríncep és “arbitrar i moderar” els poders públics i que així ho va fer el copríncep francès en instar el país a la reforma fiscal.

El cap de govern andorrà ha demanat a Sarkozy la seva intermediació per arribar a un acord global amb la Unió Europea tant pels estudiants andorrans com pels empresaris, pels qui ha demanat un “tracte no discriminatori” en matèria fiscal.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
estats units

Impliquen Trump en els esforços per a no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona
política

Illa se solidaritza amb Sánchez i fa una crida a la “resistència col·lectiva”

sabadell
haití

Dimiteix el primer ministre i es constitueix el Consell de Transició

barcelona

ERC diu que és l’única que treballa per la llibertat de Catalunya i la millora de la gent

girona

Vergés: “Amb el lideratge de Puigdemont recuperarem el bon govern”

girona
estats units

Més universitaris detinguts a Los Angeles en protestes propalestines

barcelona