Política

El Radar

Atrapats en el canvi climàtic

L’informe dels experts de l’ONU és l’últim avís per empènyer a l’acció

La setmana ha començat amb un ganxo directe a la consciència de la humanitat en forma d’informe científic. El Grup Intergovernamental d’Experts per al Canvi Climàtic (IPCC), vinculat a les Nacions Unides, confirma les alteracions climàtiques –potencialment catastròfiques– que ha causat l’acció de l’home sobre el medi natural des de l’inici de la Revolució Industrial, fa més d’un segle i mig, fins ara. Especialment la combustió, durant l’última dècada, d’energies fòssils per a la indústria, el transport, la producció d’electricitat i l’agricultura. Els efectes de l’escalfament del planeta –hi afegeixen– són ja irreversibles i es manifesten en fenòmens extrems com ara desgels polars, l’acidificació dels oceans, inundacions i sequeres.

La realitat supera la predicció, i només cal veure l’agost dramàtic que viu el planeta –amb onades de calor i incendis forestals d’una fúria inèdita a l’Amèrica del Nord i a Sibèria, per no parlar dels focs que cremen a diversos punts de la conca mediterrània, o les inundacions del mes passat a Alemanya i a la Xina– per entendre que l’amenaça pren cos. Sense una reducció dràstica i accelerada d’emissions de gasos amb efecte d’hivernacle, sostenen els experts, no es podrà complir l’objectiu fixat el 2015 en l’Acord de París de limitar l’augment de la temperatura mitjana global a 1,5 graus centígrads respecte als nivells de l’era preindustrial.

Les alarmes ja estan enceses. Ara falta la reacció. “La ciència és inequívoca. El veredicte és clar. No hi ha més marge per maniobrar, retardar o ajornar la gestió d’una crisi que l’actual generació té la responsabilitat d’afrontar”, afirma The Guardian en un editorial. “Una transició justa cap a zero emissions netes és imperativa. Amb les vies adequades d’intervenció i subsidis, és [un objectiu] assolible. L’experiència de la pandèmia de la Covid-19 ens ha ensenyat que els reptes més aclaparadors poden ser abordats per líders polítics que reconeguin que els temps excepcionals requereixen mesures excepcionals.”

La Conferència de l’ONU sobre el Canvi Climàtic que se celebrarà el novembre que ve a Glasgow (Escòcia), la COP26, servirà de termòmetre per mesurar la determinació dels líders mundials a avançar en la lluita per revertir o pal·liar l’escalfament del planeta i adoptar mesures més contundents per descarbonitzar les societats i les economies. Aquest serà un punt clau en la discussió, tal com indica el Financial Times, que, en el seu editorial, recomana a l’amfitrió de la COP26, el primer ministre britànic Boris Johnson, “resistir la pressió política d’aquells que es mantenen escèptics sobre la gravetat del canvi climàtic malgrat les evidències, o que només veuen els costos econòmics a curt termini de la descarbonització”. No serà fàcil, però la climàtica, amb totes les seves derivades, és la gran emergència que toca afrontar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Jon O. Urain
Editor de política de ‘Berria’

“EH Bildu ja és una alternativa de govern al País Basc”

Barcelona
Carles Puigdemont
Candidat de Junts+Puigdemont per Catalunya

“Si hi ha una majoria simple però sòlida hem d’intentar governar”

Perpinyà
Eugeni Pibernat i Roig
Portaveu de Tots per Begur i Esclanyà (TxBE) i cap de l’oposició local

“Sense nous permisos d’obres no hi ha marge per invertir”

Begur
estats units

Desenes de detinguts en la Universitat Yale contra la guerra a Gaza

barcelona
guerra a gaza

Detinguts dos palestins a Jerusalem per atropellament

barcelona
unió europea

Brussel·les amenaça de suspendre TikTok Lite a Espanya i França

barcelona

Boadas defensa que la Casa Pastors sigui un centre obert a la ciutadania

girona

Xavier Garcia Albiol, ingressat per una arrítmia

Badalona
regne unit

Sunak anuncia deportacions a Ruanda en deu o dotze setmanes

barcelona