Política

Els governs vetllen armes per a la taula de negociació

No es podrà tancar abans un acord nacional per l’amnistia i l’autodeterminació, i els contactes continuaran “en paral·lel” a la mesa

La Moncloa rebutja ara reformar aquest any rebel·lió i sedició

Torna el curs polític, i els governs ja vetllen armes per a la represa de la taula de negociació en una data encara per oficialitzar a final de la setmana del 13 de setembre, probablement dijous o divendres. “Serà a partir de mitjan setmana”, esbossava ahir la portaveu del govern, Patrícia Plaja, a la sortida del primer Consell Executiu després de vacances. Tots dos executius han estat en contacte les últimes setmanes i de moment ningú ha negat, si bé tampoc ha confirmat, la participació del president espanyol, Pedro Sánchez, que el seu homòleg català, Pere Aragonès, ha reclamat. “El govern no preveu la possibilitat que no assisteixi a la trobada”, tancava ahir Plaja, que evitava especular amb els efectes d’una eventual plantada.

El que sí que hi ha encarrilat és l’ordre del dia, si bé de moment no s’ha fet públic. “Amnistia i autodeterminació són els dos temes principals, però això no vol dir que no n’hi hagi d’altres, si bé també hi ha altres espais”, reflexionava en veu alta Plaja, que confia fer en els pròxims dies una “avançada” del que s’hi tractarà. És clar que de converses “permanents”, deia, també n’hi està havent en paral·lel en l’ordre intern, entre els membres del govern, a fi de consensuar una posició comuna, tot i que dirigents externs de Junts no es cansen de declarar el seu escepticisme. La taula “preocupa i ocupa tot el govern”, subratllava la portaveu, que tanmateix deia que encara no s’ha tancat quina delegació hi enviarà, que en principi formaran exclusivament membres de l’executiu.

Tot i els contactes al llarg de l’agost, que s’han reactivat aquests dies i que s’intensificaran en els pròxim sobretot amb entitats i organitzacions socials, el govern ja assumeix que no podrà tancar un acord nacional per l’amnistia i l’autodeterminació abans de la represa del diàleg, com era la intenció inicial a fi de visualitzar una posició de força, per la qual cosa es reformularà en certa manera la seva funció perquè passi a ser més consultiva. La voluntat de fer-se “acompanyar” per la societat catalana persisteix, però Plaja reiterava que no volen “només una foto”, sinó un front més profund que vagi valorant i incidint sobre les reunions de la mesa a mesura que es produeixin. “Es tracta d’anar sumant gent en paral·lel a les trobades de la taula”, resumia. En aquest sentit, el govern dona ple suport a la mobilització de la Diada, tot i que Plaja encara no especificava si hi aniran tots els consellers i el president, ni en quin format, en espera d’un contacte que s’havia de produir entre ahir i avui entre l’ANC i el Procicat per acabar de pactar les mesures de seguretat per la Covid. “Els organitzadors han de presentar detalls de l’acte, el recorregut i la logística, i quan es coneguin el govern valorarà el seu grau de participació”, indicava.

Marxa enrere a Madrid

Mentrestant, La Moncloa també prepara el terreny per a la taula de negociació, si bé en aquest cas sense cap mena d’entusiasme ni intenció de fer cap concessió, i clarament a la defensiva. D’entrada, la seva portaveu, Isabel Rodríguez, va mantenir ahir la incertesa sobre la presència de Sánchez, limitant-se a recordar que ja va ser present en la primera, el 26 de febrer del 2020. Rodríguez, a més, lamentava que el “camí de retrobament” no hauria d’incloure “indicar horitzons per a la independència”, tal com va fer Aragonès dilluns en augurar que Catalunya ja haurà votat en un referèndum abans del 2030, data en què s’impulsa una precandidatura per als Jocs d’hivern, en els quals confia que el país participi ja amb la bandera pròpia. “Ens reunirem amb el govern català per avançar en un camí de recuperació, però les paraules d’Aragonès parlant d’independència amb l’horitzó del 2030 no són el camí del diàleg”, advertia Rodríguez.

Per acabar de llançar aigua al vi, el ministre de la Presidència, Félix Bolaños, va deixar clar en la mateixa compareixença posterior al Consell de Ministres que el govern espanyol mantindrà congelada, com a mínim aquest any, la reforma dels delictes de rebel·lió i sedició, una mesura que podria facilitar el retorn dels exiliats que encara no han estat jutjats. L’exministre de Justícia, Juan Carlos Campo, havia anunciat el novembre passat que farien la reforma abans que acabés el 2020. “Entenem que en aquests quatre mesos no era prioritari afrontar aquesta modificació del Codi Penal”, etzibava en canvi ahir Bolaños, que justificava que ara la prioritat és complir els 50 compromisos del Pla de Recuperació Econòmica amb la Comissió Europea, i deia que en el futur ja “aniran veient” què fan quan s’elaborin els plans normatius. Això va indignar fins i tot els seus socis, i en especial un dels principals impulsors de la mesura, el líder dels comuns al Congrés, Jaume Asens. “Perquè quedi clar: la reforma de la sedició és un compromís amb Europa i les organitzacions de Drets Humans”, piulava, per refermar que, tal com ja van avançar, aquesta serà “una de las primeres qüestions” que portaran a la taula de diàleg “per al seu acord i aprovació”.

Qui sí que prioritzaria la sedició i la rebel·lió, si governés, seria el líder del PP, Pablo Casado, que ahir es va comprometre en un acte per la unitat de l’Estat a l’hospital de Sant Pau de Barcelona a prohibir els indults als condemnats per aquests delictes, i crear-ne de nous de “referèndum il·legal” i “rebel·lió impròpia sense violència”. A més, vol “potenciar el bilingüisme” a l’escola.

LES FRASES

La taula preocupa i ocupa tot el govern, hi ha converses permanents entre tots els seus membres
Patrícia Plaja
portaveu del govern
Les paraules d’Aragonès parlant d’independència amb l’horitzó del 2030 no són el camí
Isabel Rodríguez
portaveu del govern espanyol

Primera trobada de govern dissabte a la Vall d’en Bas

Tal com es preveia en l’acord entre ERC i Junts per formar govern, l’executiu en ple celebrarà aquest cap de setmana una “jornada de treball” en un entorn més informal, i lluny del Palau de la Generalitat. La cita, en concret, serà dissabte al Centre de Cultura i Natura de la Vall d’en Bas, a la Garrotxa, i hi participaran tant els consellers com els secretaris generals de cada departament. L’objectiu, segons la portaveu Plaja, serà “enfocar” el curs polític i “compartir les prioritats” entre les conselleries, pel que fa sobretot a qüestions econòmiques i de la pandèmia, si bé no es descarta que s’hi parli també de la posició conjunta a la taula de diàleg. Des de quarts de nou del matí i fins al vespre està previst que cada departament expliqui les línies mestres i els punts forts previstos per al conjunt de la legislatura i, a partir d’aquí, que “en un context diferent” s’obri el debat perquè la resta hi aportin els seus punts de vista. La reunió, així, es vol que tingui un caire més estratègic, ja que a més arriba en un moment en què s’està acabant d’elaborar el pla de govern de la legislatura, que es vol tenir enllestit en les pròximes setmanes. Plaja ja avançava que la idea és que aquesta no sigui una trobada excepcional, ja que de fet el pacte de govern ja n’establia com a mínim dues cada any.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona