Política

La Fiscalia del Suprem diu que Joan Carles de Borbó va acumular una fortuna il·lícita amb comissions

Segons El Mundo, la comissió rogatòria apunta a possibles delictes de blanqueig, suborn i tràfic d’influències

La Fiscalia del Tribunal Suprem sosté que Joan Carles de Borbó va acumular la seva fortuna de manera il·lícita mitjançant el cobrament de “comissions i altres prestacions de caràcter similar en virtut de la seva intermediació en negocis empresarials internacionals”, segons explica aquest divendres el diari El Mundo, que ha tingut accés a la comissió rogatòria que el tinent fiscal del Tribunal Suprem, Juan Ignacio Campos, ha enviat a la justícia suïssa. El document apunta a possibles delictes de “blanqueig de capitals, contra hisenda pública, suborn i tràfic d’influències”. És la primera vegada que la Fiscalia es pronuncia sobre l’origen de la fortuna del rei emèrit.

Així consta a la petició que Campos va enviar el passat 24 de febrer a l’Oficina Federal de Justícia de Suïssa perquè les autoritats suïsses li remetessin informació de tots els comptes que la Fundació Zagatka –propietat del cosí del rei emèrit Álvaro de Orleans- té a aquest país. Zagatka ha pagat les despeses del rei emèrit en els últims anys mitjançant comptes oberts a entitats com Credit Suisse o Lombard Odier.

A la documentació, la Fiscalia espanyola recorda que té obertes diligències per una possible “ocultació, transformació, transmissió, conversió i/o possessió de fons” per part del rei emèrit, i que intenta determinar “la procedència” dels diners que no ha declarat a Hisenda, així com la seva participació en els moviments dels fons.

La Fiscalia recorda que la Unitat d’Intel·ligència Financera d’Espanya (Sepblac) va alertar que l’empresari mexicà Allen Sanginés-Krause va fer sis transferències entre 2017 i 2018 a Nicolás Murga Mendoza, que aleshores era ajudant del rei emèrit, i “part de les quantitats rebudes van ser transferides a comptes de titularitat de membres de la Família Reial”.

El Ministeri Públic també recorda que la fundació Zagatka tenia com a beneficiaris els tres fills del rei emèrit, Felip, Elena i Cristina, malgrat que aquests ho van deixar de ser després de la modificació del reglament de la Fundació de l’any 2018.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA
BESCANÓ

La CUP defensa que la central hidroelèctrica de Vilanna passi a ser pública

BESCANÓ
guerra a europa

Almenys nou morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Un ministre israelià insinua que l’atac a l’Iran ha estat “dèbil”

barcelona