Política

Els talibans endarrereixen la formació del govern per satisfer equilibris interns

Abdul Ghani Baradar, cofundador de la milícia, es perfila com a home fort del règim

El grup diu que ha conquerit l’única província que no tenia sota control

Els talibans fa dies que, segons diversos mitjans internacionals, ho tenen tot preparat per anunciar la composició del nou govern de l’Afganistan, però l’anunci es fa esperar. Els fins fa poc insurgents no s’acaben de posar d’acord amb els noms que han de formar un executiu que respongui a moltes faccions diferents i que sigui acceptable pels pocs aliats internacionals que tenen.

Segons avançaven ahir algunes agències de notícies internacionals, l’home fort del règim serà el mul·là Abdul Ghani Baradar, cofundador de la milícia i actual cap de la direcció política del grup. Baradar comptarà amb el suport del mul·là Mohammad Yaqoob, fill del mul·là Omar, i de Sher Mohammad Abbas Stanikzai, que ocuparan les principals posicions del govern.

Els responsables governamentals treballaran en coordinació estreta amb Haibatullah Akhundzada, el líder suprem religiós, que s’ocuparà de les qüestions religioses i que la gestió de l’executiu no s’allunyi de la seva visió de l’islam, segons va explicar una font dels talibans.

Més enllà dels equilibris de poder interns, els talibans han de fer front a una greu crisi econòmica i social en un país que depenia, en bona part, d’una ajuda internacional que ara ja no té, i als rebels de la província del Panjshir, l’única que no tenen sota el seu control. Segons els talibans, però, després dels darrers combats, haurien assolit el control d’aquest territori. En tot cas, els xocs a la zona han provocat el desplaçament de 400 famílies més.

Per alleujar la crisi humanitària, Qatar va dir ahir que preveia establir “corredors humanitaris” a l’Afganistan en un termini de 48 hores perquè pugui entrar l’ajuda a través de l’aeroport de Kabul i d’altres aeròdroms.

En el terreny diplomàtic, segons els talibans, la Xina, el seu gran aliat a banda del Pakistan, els ha promès mantenir l’ambaixada de Kabul oberta i “reforçar” les relacions amb el nou règim. La Unió Europea, per la seva part, manté la posició de no reconèixer el nou règim afganès i ahir va posar com a condició per dialogar amb els talibans que aquests respectin els drets humans i evitin que l’Afganistan es converteixi en un santuari gihadista.

LA XIFRA

400
famílies
han fugit de la província del Panjshir, on els darrers dies hi ha hagut combats amb els talibans.

Nova manifestació de dones

Les dones afganeses continuen donant mostres de la seva disconformitat amb el nou règim afganès, tot i els riscos que corren. Un grup reduït, això sí, de dones afganeses es van atrevir ahir a manifestar-se a Kabul per reclamar els mateixos drets que els homes i la plena participació en la vida política del país. Tot i els perills a què s’enfrontaven, la Xarxa per a la Participació Polítca de les Dones va marxar pel carrer, al davant de l’edifici del Ministeri de Finances afganès, corejant eslògans a favor dels drets de les dones. Algunes imatges de la concentració mostraven l’enfrontament entre les manifestants i els talibans, que els deien que se n’anessin.

Tot i el reduït nombre de participants en la protesta (algunes desenes), l’acte suposa un desafiament poc usual al règim dels talibans, que arriba l’endemà que una cinquantena d’afganeses sortissin als carrers d’Herat, al nord-oest de l’Afganistan.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

Les protestes propalestines es traslladen als campus dels Estats Units

barcelona
Estats Units

Un editor de premsa groga reconeix que va afavorir Trump en la campanya de 2016

Barcelona
estat espanyol

La parella d’Ayuso va proposar al fiscal acceptar 8 mesos de presó pel frau fiscal

barcelona
guerra a gaza

L’ONU demana investigar les fosses comunes trobades en els hospitals de Gaza

barcelona
política

Vergés (Junts) reivindica la llengua catalana a la Diada de Sant Jordi

sant feliu de guíxols
unió europea

L’Eurocambra avala les noves regles fiscals que han de reduir el dèficit i el deute

barcelona
política

El TC avala Puigdemont de candidat contra el recurs de Cs

barcelona
regne unit

Sunak anuncia un augment de la despesa en defensa

barcelona
guerra a europa

Hezbol·là ataca amb drons una caserna israeliana a 15 quilòmetres de la frontera

barcelona