Política

El govern confia que Sánchez assisteixi a la taula de diàleg per “recomençar la negociació”

La Moncloa no aclareix la data ni quins seran els seus representants a la reunió

Asens confirma que la ministra Yolanda Díaz hi participarà

El govern de la Generalitat no contempla que el president espanyol, Pedro Sánchez, no assisteixi a la taula de diàleg de la setmana que ve, que ha de servir per “recomençar la negociació”.

“No tenim cap input que ens digui el contrari”, ha apuntat la portaveu del govern, Patrícia Plaja, durant la roda de premsa posterior al  Consell Executiu d’aquest dimarts al matí. L’executiu català confia, doncs, que Sánchez s’assegui a la trobada prevista per a finals de la setmana que ve.

 “La taula està fixada i se celebrarà tal com s’ha anunciat”, ha asseverat Plaja. La portaveu, però, no ha concretat la data de la reunió ni tampoc els noms de la delegació catalana.

Tot apunta que al president, Pere Aragonès, l’acompanyaran la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, i el conseller d’Empresa, Roger Torrent (ERC), a l’espera que Junts designi els seus representants governamentals. La delegació catalana ha de ser paritària en qüestió de gènere i també entre els dos socis de govern.


Tampoc ha aclarit la incògnita sobre l’assistència o no de Sánchez la portaveu del govern espanyol, Isabel Rodríguez, que no ha ofert detalls  ni de la data concreta de la trobada ni tampoc sobre els noms dels representants del govern espanyol que hi assistiran.

A la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, Rodríguez ha explicat que en aquests moments els dos governs continuen “intercanviant informació” i “conciliant agendes”, a més de treballar en les qüestions que hauran de formar part de l’ordre del dia.

En tot cas, ha insistit en “l’aposta ferma” del seu govern “pel diàleg, el retrobament i per bastir ponts”.



Yolanda Díaz s’hi asseurà

Agències

Qui sí que assistirà a la reunió de l’espai de diàleg és la vicepresidenta del govern Yolanda Díaz. Així ho ha confirmat aquest dimarts en declaracions a SER Catalunya el líder del grup d’Unides Podem - En Comú Podem al Congrés, Jaume Asens.

El diputat ha qualificat aquest fet d’“històric” perquè Díaz és “una vicepresidenta del govern que és gallega, que sent que el seu país és Galícia, que té una visió plurinacional i que defensa el dret a decidir de Catalunya”.

Sobre l’assistència o no a la reunió de la taula del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, el diputat dels comuns considerat que “és una qüestió secundària”. “Crec sincerament que demanar-ho públicament no és la millor manera que hi sigui”, ha afegit Asens en referència a les declaracions de dirigents d’ERC i JxCat, que han reclamat les últimes setmanes la presència de Sánchez en la reunió.

En la mateixa línia, la portaveu d’En Comú Podem al Parlament Susanna Segovia ha admès que serà “diferent” si hi ha una persona o una altra a l’espai diàleg entre els governs català i espanyol, però ha defensat que “això no té perquè afectar a la taula, ni als resultats ni al seu futur”. “El que és important és que els dos governs s’ho creguin i donin espai al diàleg”, ha argumentat.

D’altra banda, Asens ha coincidit amb l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, que en aquests moments “no es donen les condicions” per plantejar un referèndum d’autodeterminació a Catalunya.

Pels comuns, la situació a Catalunya hauria de resoldre’s en dues fases: una primera en la qual se sotmeti a consulta el que s’acordi en la taula de diàleg i una segona, “a llarg termini”, on podria plantejar-se el referèndum.  A més, ha supeditat aquest referèndum a “reconstruir els ponts que s’han trencat fins ara”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a europa

Rússia ataca diverses regions i deixa nou ferits, entre ells quatre nens, a Odessa

barcelona
politica

Aragonès recela de la crida a la unitat de Puigdemont: “No m’en refiaria gaire”

barcelona
regne unit

El Parlament britànic aprova el pla per deportar migrants a Ruanda

barcelona
política

Zapatero: “Hauria estat tremendament negatiu veure Puigdemont a la presó”

barcelona
alemanya

Detenen l'assistent d’un eurodiputat d’AfD sospitós d’espiar per a la Xina

barcelona
Jon O. Urain
Editor de política de ‘Berria’

“EH Bildu ja és una alternativa de govern al País Basc”

Barcelona
Carles Puigdemont
Candidat de Junts + Puigdemont x Catalunya

“Si hi ha una majoria simple però sòlida hem d’intentar governar”

Perpinyà
Eugeni Pibernat i Roig
Portaveu de Tots per Begur i Esclanyà (TxBE) i cap de l’oposició local

“Sense nous permisos d’obres no hi ha marge per invertir”

Begur
estats units

Desenes de detinguts en la Universitat Yale contra la guerra a Gaza

barcelona