Política

El Kremlin nega cap connexió amb Alay i l’independentisme

El portaveu del govern, Dmitri Peskov, qualifica la informació de “mentida” i l’ambaixada diu que donen suport a la integritat territorial d’Espanya

L’executiu català nega tenir-ne coneixement oficial

“Això no és més que una mentida. Són falsedats.” Així de contundent es mostrava el portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov, quan li van preguntar per les interferències de Rússia en l’afer català que suggeria un article de The New York Times. Sobre les trobades entre Josep Lluís Alay, cap de l’oficina de l’expresident Carles Puigdemont, amb diverses autoritats russes, el portaveu del govern rus va assegurar que no saben “res sobre aquests contactes” en una roda de premsa telefònica que recollia l’agència Efe. El mateix Alay va confirmar dissabte a TV3 que eren per preparar diverses conferències i entrevistes de l’expresident català després del referèndum de l’1 d’octubre del 2017: “Parlar de com fer un estat propi no crec que sigui cap delicte.”

Peskov explicava que no sabia si “eren veraces aquestes publicacions” en què s’afirmava que Alay s’havia reunit a Moscou el 2019 amb funcionaris russos, exagents d’intel·ligència i el net d’un espia del KGB, però deixava clar que qualsevol implicació del govern rus en el procés català el rebutgen “categòricament”.

També s’hi va pronunciar ahir en una entrevista a la mateixa agència el responsable de negocis de l’ambaixada de Rússia a Madrid, Dmitri Sokolov, per refermar: “No tenim cap contacte; no existeix ni mai ha existit cap contacte amb Puigdemont ni amb el seu entorn.” Va qualificar les informacions de “mentides, falsedats i insinuacions” que “no tenen cap base”. Sokolov va asseverar que els dirigents russos, inclòs el seu president, Vladímir Putin, sempre han manifestat que Rússia “dona suport a la integritat territorial d’Espanya” i creu que els seus “problemes interns” han de ser resolts a partir de la Constitució i les lleis.

La reacció de l’executiu català va ser la mateixa que dissabte. La portaveu, Patrícia Plaja, va reiterar que el govern “no tenia coneixement” dels contactes del cap de l’oficina de l’expresident, i hi va afegir que qualsevol informació sobre les activitats de l’oficina de l’expresident la podien trobar al portal de transparència.

El mateix Puigdemont va negar divendres les noves informacions sobre el presumpte finançament il·legal de l’independentisme que es fonamentaven en un informe de la Guàrdia Civil ple de “falsedats” derivat del cas Volhov. El jutjat d’instrucció número 1 de Barcelona va ordenar al maig a la Guàrdia Civil investigar si era “una pantalla per finançament il·legal d’un partit” una conversa telefònica d’Alay amb un empresari rus resident a Catalunya sobre la venda de petroli entre Rússia i la Xina.

LA FRASE

Ho rebutgem categòricament. Això no és més que una mentida. Són falsedats
Dmitriy Peskov
PORTAVEU DEL KREMLIN

El PSC demana explicacions al Parlament

El grup PSC vol que el cap de l’oficina de l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont, Josep Lluís Alay, comparegui al Parlament per donar explicacions sobre els suposats contactes que va mantenir a Moscou amb funcionaris russos, exagents d’intel·ligència i el net d’un espia del KGB. Els socialistes van entrar dilluns la sol·licitud de compareixença perquè informi la comissió d’Acció Exterior, Transparència i Cooperació sobre els seus contactes amb “representants del govern rus i dels serveis secrets” del país.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Aragonès afirma que no abandonarà responsabilitats si no repeteix com a president

barcelona
política

Dolors Feliu no tornarà a presentar-se a les eleccions de l’ANC

barcelona

L’hegemonia del PNB trontolla

Barcelona
Orient Mitjà

Israel respondrà a l’Iran tot i la crida a la contenció dels EUA

Beirut
Gorka Knörr
Polític basc

“Seria un greu error reeditar el pacte de govern PNB-PSE”

Barcelona
Índia

La democràcia més gran, en perill

Tòquio
Carles Ibáñez
Cap de l’oposició de l’Ajuntament de les Preses (+ Aprop les Preses)

“Les coses han de ser clares, en la variant, i arribar al consens”

Les Preses

El Consell Comarcal el Baix Empordà condemna els fets de Bellcaire

la bisbal d’empordà
guerra a gaza

Israel prepara l’evacuació de Rafah per començar la invasió

barcelona