Política

Biden i Xi pacten que la competició EUA-Xina no derivi en un “conflicte”

El president nord-americà parla per telèfon amb el seu homòleg xinès per segon cop des que és a la Casa Blanca

La tensió entre els dos països creix

El president dels Estats Units, Joe Biden, va parlar dijous per telèfon amb el seu homòleg xinès, Xi Jinping, i tots dos van reconèixer la seva responsabilitat a l’hora de garantir que la “competició” entre els seus respectius països “no derivi en un conflicte”.

La conversa va ser la segona que mantenen els líders de totes dues potències des que Biden va arribar a la Casa Blanca el gener passat, després de la llarga xerrada telefònica que van compartir al febrer, i coincideix amb fortes tensions en la relació entre els dos països.

“Els dos líders van tenir una discussió àmplia i estratègica en la qual van conversar sobre temes en els quals els nostres interessos convergeixen i sobre àrees en les quals els nostres interessos, valors i perspectives divergeixen”, va assenyalar la Casa Blanca en un comunicat. Tots dos “van acordar relacionar-se de manera oberta i directa sobre tots aquests temes”, hi afegeix el comunicat.

La decisió de trucar a Xi la va prendre Biden i ho va fer motivat per la seva “exasperació” per la presumpta reticència de responsables xinesos de menor rang a mantenir converses serioses amb el seu govern, segons van explicar fonts del govern nord-americà.

La Casa Blanca no va oferir detalls sobre els temes concrets que van abordar tots dos líders, però en altres ocasions el govern de Biden ha identificat la crisi climàtica i la prevenció de tensions a la península coreana com dos temes en els quals totes dues potències tenen interessos en comú.

La llista de desacords és molt més llarga i, lluny de contenir-se, la tensió bilateral ha augmentat des de l’arribada al poder de Biden, que ha convertit la relació amb Pequín en el pilar central de la seva política exterior i comercial. En els últims mesos, la relació s’ha ressentit per l’acusació dels Estats Units que la Xina va estar darrere del ciberatac global contra Microsoft al març, cosa que Pequín ha negat rotundament. Els EUA, a més, han advertit les empreses nord-americanes que no negociïn amb entitats que operin a Hong Kong o a la regió nord-occidental xinesa de Xianjiang, on Washington acusa Pequín de cometre greus abusos contra els uigurs i altres minories ètniques.

En la conversa, Xi va dir a Biden que si Pequín i Washington s’enfronten “tots dos països i el món patiran”, segons el Ministeri d’Afers Estrangers xinès. Biden i Xi no s’han reunit en persona, tot i que la Casa Blanca no descarta que ho facin durant la cimera del G20 de finals d’octubre a Roma.

Conversa amb Merkel

El president xinès, Xi Jinping, va parlar per telèfon amb la cancellera alemanya, Angela Merkel, hores després d’haver mantingut una conversa amb el president nord-americà, Joe Biden. Durant la trucada, Xi va instar Merkel a fomentar a la Unió Europea una política “correcta” cap a la Xina. El líder xinès va expressar la seva esperança que l’acord d’inversions al qual van arribar la UE i la Xina el desembre passat sigui ratificat aviat.

Segons el Global Times, Xi hauria demanat a Merkel que promogui el multilateralisme en les relacions internacionals i la protecció del lliure comerç. Tots dos líders també van conversar sobre la situació a l’Afganistan, aspecte sobre el qual Xi espera que Alemanya i la Xina puguin col·laborar. Segons l’agència oficial de notícies Xinhua, Xi creu que les relacions entre la Xina i Alemanya poden progressar si millora “la confiança mútua”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Guerra a Gaza

Un oasi de pau contra l’odi

Neve Shalom
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans
política

El govern va renovar al febrer les condicions per al Hard Rock

barcelona
estat espanyol

Europa reacciona a la “bomba a Espanya” de la possible dimissió de Sánchez

barcelona
ESTAT ESPANYOL

Rovira empatitza amb Sánchez i li recorda que ella és a l’exili

BARCELONA
estat espanyol

Puigdemont anima Sánchez a presentar una qüestió de confiança

barcelona
estat espanyol

Feijóo acusa Sánchez de desistiment de funcions i de victimitzar-se

barcelona
estat espanyol

Yolanda Díaz dona suport a Sánchez i crida a “defensar la democràcia”

barcelona
estat espanyol

Rufián: “Malgrat tot, avui només es pot donar suport a Pedro Sánchez”

barcelona