Política

Sturgeon busca un referèndum pactat abans del final del 2023

La ministra principal d’Escòcia aposta per l’“esperit de cooperació i no de confrontació” per acordar la consulta amb el Regne Unit

Johnson reitera que no permetrà una altra votació sobre l’autodeterminació

Nicola Sturgeon va reiterar ahir la seva voluntat de convocar un nou referèndum d’independència a Escòcia a mitja legislatura, “abans que acabi el 2023”, quan ja s’hagi superat la pandèmia. La líder del Partit Nacional Escocès (SNP) i ministra principal escocesa va fer aquestes declaracions en el discurs de la jornada final de la conferència del partit, celebrada aquest any de manera virtual per culpa de la Covid-19. I va dir que volia negociar amb el govern central a través d’un “esperit de cooperació i no de confrontació”. “Així doncs, és amb aquest esperit de cooperació que espero que els governs escocès i britànic puguin arribar a un acord, com vam fer el 2014, per permetre que els desitjos democràtics dels habitants d’Escòcia siguin escoltats i respectats”, va dir Sturgeon.

La líder nacionalista va argumentar que el punt de partida d’aquesta demanda és la sortida del Regne Unit de la Unió Europea, escollida pels britànics però no pels escocesos el 2016. Va dir que el Brexit “és un cop directe dels tories [com es coneixen els conservadors] a les fortaleses clau d’Escòcia”.

“El nostre sector de les begudes, tan important, s’ha vist afectat, les nostres brillants universitats s’han vist danyades i l’impacte sobre el nostre dia a dia està clar”, va denunciar Sturgeon. I es va preguntar com és possible que en un dels països més rics del món hi hagi escassesa d’aliments, com s’està veient als supermercats del país per la falta de mà d’obra europea i per l’increment de la burocràcia a la frontera.

Hi va afegir que “la combinació de la pandèmia i l’estricta política d’immigració [del govern central] estan provocant una escassesa de mà d’obra”, un mal a curt i mitjà termini però que creu que s’agreujarà a llarg termini. “El Brexit ens farà més pobres, any rere any, i el comerç amb la UE declinarà”, va avisar. “Westminster utilitzarà tot aquest dany que ell ha infringit com a argument per incrementar el control i ens farà més pobres i després diran que no ens podem permetre la independència –va exposar–. Ens volen fer creure que som dèbils davant les decisions desastroses que ells han pres en el nostre nom i el mal que estan fent aquestes decisions. Volen que mirem cap a dins, no cap a fora.”

Sturgeon també va explicar que la seva voluntat és tornar a entrar a la UE, que “té un mercat set cops més gran que el del Regne Unit”. Boris Johnson, com era d’esperar, no va acceptar la proposta. Un portaveu de Downing Street va afirmar que Johnson no ha canviat de posició i que no permetrà la nova consulta. Sturgeon ja ha dit en més d’una ocasió que vol celebrar un referèndum “legal”; és a dir, amb el consentiment de Londres, i descarta la “via catalana”. Però això és molt poc probable que passi, almenys mentre Boris Johnson estigui al poder. El Parlament escocès tirarà endavant els pròxims mesos la llei del referèndum amb el suport dels seus socis, els Verds. Tenen majoria al Parlament. El conflicte del dret a decidir podria acabar als tribunals.

LA FRASE

La UE té un mercat set vegades més gran que el del Regne Unit
Nicola Sturgeon
ministra principal d’escòcia

El bon exemple dels països petits

Sturgeon va dir que a Londres “estan aterrits perquè saben que la independència funciona per a països de la mida d’Escòcia”. Escòcia té 5,5 milions d’habitants, en relació amb els 56,2 milions del Regne Unit. I va enumerar altres països de mides similars del nord i l’oest d’Europa com ara Noruega [5,3 milions d’habitants], Finlàndia [5,5], Dinamarca [5,8], Àustria [8,8] o Irlanda [4,9]. Va dir que “tots aquests països són més rics que el Regne Unit, més igualitaris, tenen nivells de pobresa inferiors, una major productivitat que porta a uns millors estàndards de vida, tots es van recuperar millor de la crisi financera del 2008, tenen unes finances públiques més fortes i pensions més altes i, per descomptat, tenen els governs pels quals voten”. I va concloure que comparant totes les dades, una a una, “la independència funciona”. Segons un estudi del diari The National, Escòcia té un 96% del petroli i el gas del Regne Unit, un 63% del gas natural, un 70% del marisc, un 10% de la potència de les onades europees i un 25% de l’energia mareomotriu. I un PIB per càpita 1.050 euros superior al del Regne Unit, i estaria al capdavant dels països petits si fos independent.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

POLÍTICA

Orobitg i Viñas, representants de la Selva i el Gironès a la llista d’ERC

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona
rússia

Sis anys de presó per a una membre de Pussy Riot

barcelona
rússia

El Kremlin continua entossudit a culpar Kíiv de l’atemptat

barcelona