Política

Els comuns s’ofereixen a ERC si es trenca el govern però el PSC guarda distàncies

Socialistes i comuns defensen que Aragonès representa tot l’executiu a la taula de diàleg per retratar un Junts que consideren poc lleial al president

En Comú Podem està disposada a facilitar al president Aragonès una majoria alternativa al Parlament si es trenca l’executiu d’ERC i Junts, sense entrar a valorar si això suposa entrar al govern o garantir des de fora l’estabilitat d’un govern en minoria, una opció que Aragonès ja va assenyalar com a possibilitat durant les setmanes de llarga i incerta negociació amb Junts per tancar un acord. Una majoria alternativa, però, que només és possible amb el suport també del principal grup de la cambra, el PSC, que ahir mantenia distàncies amb ERC tot i reiterar el seu oferiment al govern Aragonès pels grans pactes nacionals i el pròxim pressupost.

La presidenta del grup parlamentari d’En Comú Podem, Jéssica Albiach, va recordar a ERC que al Parlament hi ha una “majoria alternativa” possible al govern dels republicans i Junts, i es va oferir al president, Pere Aragonès, per garantir l’estabilitat de l’executiu en cas que la mala maror d’aquestes darreres setmanes entre els dos socis independentistes acabi en un trencament.

De fet, per Albiach és una qüestió de temps que això passi, segons es pot interpretar de les seves paraules en una entrevista a Ràdio 4 i La 2: “Quan [Aragonès] assumeixi que amb aquest govern amb Junts no va enlloc, a nosaltres sempre ens trobarà, perquè ens coneix, sap qui som, sap que nosaltres mai ens posem de perfil quan es tracta de tenir un govern per a Catalunya que d’una vegada per sempre funcioni.” Albiach qualifica de “molt fort” que Junts, segons ella, tracti de “mentider” el president quan sostenen que va ser La Moncloa qui va vetar els noms de Sànchez, Turull i Nogueras a la taula de diàleg tot i que Aragonès ho nega i assumeix la responsabilitat de la decisió.

Tant En Comú Podem com el PSC reconeixen a Aragonès la representació del govern i de Catalunya a la taula de diàleg amb el govern espanyol per deixar en evidència un Junts que consideren que no li guarda “lleialtat institucional” tot i formar part del seu govern –és la resposta implícita a l’afirmació de la diputada de Junts, Elsa Artadi, que considera que Aragonès només representava ERC en la reunió de l’altre dia amb el govern espanyol–. “Li dec un respecte institucional i l’hi hauria de tenir tothom”, afirmava ahir en relació amb el president la portaveu socialista, Alícia Romero, després de la reunió del seu grup parlamentari.

Els socialistes serien indispensables per formar aquella majoria alternativa que reclama Albiach, però Romero va refredar aquesta possibilitat recordant, en primer lloc, que Aragonès va triar repetir un govern amb Junts. Com Albiach, Romero furga en les ferides d’aquestes setmanes entre ERC i Junts. Mentre que la primera acusa Junts de no tenir “cap interès” que prosperi el diàleg tot i ser “una de les principals línies estratègiques” d’Aragonès, Romero assenyala la imatge d’inestabilitat per les “discrepàncies en dos temes cabdals”, en referència a l’aeroport i el diàleg. “No veiem ningú al capdavant”, sosté la portaveu del PSC, que assenyala que els agradaria un govern “ferm” al debat de política general, en comptes d’un que sumi noves “discrepàncies”.

LES FRASES

Quan [Aragonès] assumeixi que amb Junts no va enlloc, a nosaltres sempre ens trobarà
Jéssica Albiach
presidenta del grup d’en comú podem
Aragonès va poder triar fa tres mesos [...]. Li allarguem la mà per a aquells pactes prioritaris. Aquesta és la nostra oferta
Al debat de política general ens agradaria un govern ferm, que no serveixi per sumar discrepàncies
Alícia Romero
portaveu del grup del psc


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

França aprova una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES
nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona
còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona