Política

El Radar

L’hora dels balanços

‘Der Spiegel’ retreu a Merkel no haver afrontat les grans crisis fins al final

Ho haurà fet més bé o més malament, però ningú no pot negar que la marxa de Merkel assenyala el final d’una era a Alemanya, la que ella va liderar des de la cancelleria batallant amb els reptes colossals que, des de la crisi financera a la sanitària, passant per la dels refugiats i la climàtica, han marcat les dues primeres dècades del segle XXI. Una prova que hauria superat amb nota si tenim en compte la seva llarga permanència en el poder, avalada pels alemanys elecció rere elecció des d’un ja llunyà 2005.

A la cancellera no se li discuteix el lideratge, però, a l’hora de fer balanç dels seus 16 anys de mandat, no totes les opinions són favorables, ni molt menys. És el cas del setmanari Der Spiegel, que, en un article titulat L’era de les oportunitats perdudes, jutja de forma severa el llegat de Merkel, a qui retreu, en general, no haver tingut el caràcter suficient per haver afrontat fins al final les diverses crisis i catàstrofes –“de les més difícils viscudes per l’Alemanya de postguerra”– que li ha tocat gestionar. Així, per exemple, si bé les mesures que va adoptar durant la crisi financera li van permetre trampejar la situació i assegurar-se la reelecció, la cancellera no hauria entrat a atacar les causes profundes del daltabaix per evitar-ne una repetició. “No va seguir cap pla a llarg termini per frenar els pitjors excessos del capitalisme. Tan aviat com el producte interior brut va tornar a repuntar, simplement va marcar la casella de repte superat”, escriu Dirk Kurbjuweit en el seu article a l’influent revista. Igualment, en la crisi de la moneda única, Merkel va evitar el col·lapse de l’eurozona, però no va promoure la solidaritat entre socis, que, segons el setmanari, hauria impedit l’actual desunió imperant a la UE. “La conclusió és que no va resoldre la crisi europea: continuarà amb nosaltres un cop haurà marxat.” Tampoc la gestió de la pandèmia i la de la crisi dels refugiats –probablement, la que més ha marcat el seu mandat– se salven de l’escrutini crític. Després d’obrir les portes a l’acollida, la líder conservadora va fer marxa enrere arrossegada per la ultradreta i va pactar amb Erdogan un mur a l’Egeu. “Un cop més, va abandonar el projecte liberal quan va considerar que el preu a pagar era massa alt.” Amb tot, Der Spiegel admet que l’era Merkel ha aportat estabilitat i que la majoria dels alemanys han pogut mantenir el benestar malgrat les crisis. “Els seus moments distintius –el suport als refugiats, al medi ambient– van ser inicialment ben acollits per aquells que tenien altres conviccions polítiques”, però la cancellera no va anar més enllà. A la seva intel·ligència –conclou– no la va acompanyar “el caràcter per portar les coses fins al final”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona
còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid
Pròxim Orient

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona