Política

El govern espanyol ajorna l’aprovació de la llei audiovisual

El text s’havia d’aprovar al Consell de Ministres d’avui però a última hora ha saltat de l’ordre del dia després de la polèmica suscitada pel contingut de l’esborrany

L’executiu de la Generalitat espera que la Moncloa introdueixi modificacions a la seva proposta inicial i inclogui “quotes clares” per al català

El govern estatal ha ajornat l’aprovació de la llei audiovisual i ha reobert les negociacions amb l’executiu català i el grup parlamentari d’ERC després de la polèmica que ha suscitat el fet que l’esborrany no preveiés un percentatge obligatori per a la producció en català.

Fonts de la Moncloa han confirmat que la norma s’havia d’aprovar al Consell de Ministres d’aquest dimarts, però que a última hora ha saltat de l’ordre del dia, previsiblement a l’espera d’un acord que eviti un nou xoc entre els dos executius.

En aquest sentit, la consellera de Presidència, Laura Vilagrà, ha afirmat que el seu govern parla de manera “constant” amb membres del govern espanyol sobre aquesta qüestió des de fa “setmanes” i els contactes s’han intensificat en les últimes hores. “Demà continuarem les converses”, ha reblat.

La consellera “espera” que el govern espanyol introdueixi modificacions en la seva proposta inicial de la Llei Audiovisual i que aquesta inclogui “quotes clares” per al català. “Ens ho juguem tot amb el català als pròxims anys”, ha advertit.

Vilagrà ha fet aquestes manifestacions als mitjans abans de presidir l’acte institucional de la Diada a Madrid. “Hem volgut ser aquí la Diada a Madrid per deixar clara la nostra prioritat màxima en defensa del català”, ha dit.


Després de la reunió del Consell Executiu, la portaveu del govern, Patrícia Plaja, ha garantit que l’executiu treballarà per modificar l’esborrany de la Llei de l’Audiovisual per protegir el català.

Plaja ha afirmat que el redactat actual, segons el qual no s’inclourien quotes específiques en les plataformes de vídeo a demanda per al català, “oblida i maltracta la realitat lingüística” perquè “deixa fora el català”. Amb tot, l’executiu recorda que l’esborrany no està tancat i per això treballaran perquè sigui modificat amb les seves reclamacions. El govern exigeix a l’executiu espanyol que el català “sigui més que un enunciat”.

La portaveu ha explicat que, en paral·lel, el govern de la Generalitat treballa en la modificació de la llei de la Comunicació Audiovisual de Catalunya, del 2005. L’executiu vol impulsar un ’hub’ de l’audiovisual que “sigui referent al sud d’Europa en la incorporació de tecnologia a mb el desplegament del Projecte Catalunya Media City i els seus programes funcionals”, segons consta al pla de govern presentat aquest dimarts.


ERC i la CUP criden a fer “front comú” 
La portaveu parlamentària d’ERC, Marta Vilalta, ha proposat aquest dimarts que tots els partits que defensen el català facin “front comú” d’oposició al projecte. En roda de premsa, la republicana ha assegurat que l’esborrany de la llei és un “atac” cap el català i que aquest s’ha de “protegir”.

Vilalta ha promès que ERC “batallarà a tot arreu” per frenar una iniciativa que, a parer seu, té una visió “centralista” i “uniformadora de l’Estat únic”. En aquest sentit, ha apostat per pressionar per introduir canvis a la llei i que s’acceptin les modificacions que els grups plantegin per protegir el català. Segons ella, aquest posicionament hauria d’anar més enllà de l’independentisme i arribar als comuns i al PSC.

Preguntada per si vincularan la modificació de la llei de l’audiovisual al suport d’ERC als pressupostos generals de l’Estat, ha advertit que “Protegir la llengua catalana no és negociable”, ha avisat. “Van en mal camí si volen comptar amb algun suport en el que vingui de la legislatura”, ha afegit.

La presidenta del grup la CUP-NCG al Parlament, Dolors Sabater, també ha fet una crida a fer un front comú contra la llei de l’audiovisual que prepara la Moncloa. En una roda de premsa al Parlament, Sabater ha qualificat l’esborrany de “barbàrie” i de “gravíssima agressió” i ha demanat a totes les organitzacions polítiques del país que s’activin per oposar’s-hi.

Sabater ha denunciat la “clara voluntat d’exterminar la llengua” que creu que té la norma. Segons ella, si s’aprovés seria “un retrocés flagrant” en drets lingüístics i suposaria “una nova ofensiva de recentralització” per part de l’Estat que “atempta” contra el català i les institucions catalanes. La cupaire ha avisat que la norma és un atac al CAC perquè quedaria “relegat” i les seves funcions es traslladarien a la CNMC.

També ha criticat que mentre l’Estat “impecablement continua amb aquesta ofensiva”, el govern de Catalunya “fa molts anys que ha deixat de fer la seva feina”. Ha posat com a exemple que la llei del cinema no es compleix, per manca d’impuls o sancions per assegurar que a les cartelleres catalanes hi ha el mínim fixat de projeccions en català en horaris competitius.

En ser preguntada per si la negociació pels pressupostos generals podria ser una oportunitat per pressionar l’Estat perquè canviï la proposta de llei, Sabater ha dit que serà “una eina més”.

El sector audiovisual ha advertit de les conseqüències d’una norma que no prevegi una quota de producció en català.

El president del Consell Audiovisual de Catalunya (CAC), Roger Lopacher, ha criticat que l’avantprojecte ara aparcat no recollís cap de les al·legacions efectuades per l’entitat referides a llengua, producció audiovisual, finançament de la CCMA i competències del regulador català.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a la Franja

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona