Política

La policia italiana reté Puigdemont a l’Alguer

L’expresident de la Generalitat havia d’assistir aquest divendres en un seguit d’actes oficials a l’Alguer

La policia italiana ha retingut aquest dijous el president Puigdemont quan aquest ha aterrat a l’aeroport de l’Alguer per assistir a la trobada internacional Adifolk. La retenció s’hauria fet en el marc de l’ordre d’extradició emesa pel Tribunal Suprem pels fets de l’1-O.

Tan bon punt ha baixat de l’avió Puigdemont ha estat retingut per nombrosos agents de la policia italiana. Es preveu que aquesta nit estigui en dependències de la comissaria i que demà passi a disposició judicial. El TGUE havia retirat al president la seva immunitat com a eurodiputat, després que el Parlament Europeu va aprovar el suplicatori demanat pel jutge instructor Pablo Llarena.

Puigdemont havia previst assistir a l’Aplec Internacional 2021, una trobada de cultura catalana que se celebra des d’aquest divendres fins diumenge. A l’agenda hi figuraven reunions amb el president de la regió autònoma de Sardenya i amb el Síndic de l’Alguer.

L’Oficina del president Puigdemont ha emès aquesta mitjanit un comunicat en el qual anuncia que a primera hora del matí serà posat a disposició dels jutges de la Cort d’Apel·lació de Sàsser, que és competent per decidir la seva posada en llibertat o l’extradició a l’Estat espanyol. Segons ha informat l’Oficina de Puigdemont, el president està assistit pel seu advocat, Gonzalo Boye, i un equip d’advocats italians.

Hi ha confusió al voltant del motiu de la detenció, atès que algunes fonts indiquen que ha estat per l’ordre de detenció internacional que va demanar el jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena mentre altres fonts afirmen que aquestes ordres no estan en vigor perquè Llarena les va retirar. En un tuit l’advocat Gonzalo Boye ha afirmat que les euro ordres estaven formalment suspeses i que en cas necessari el vice president del TGUE es podrien tornar a sol·licitar noves mesures cautelaríssimes.

Reaccions

Segons la presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana, Elisenda Paluzie el que ha passat posa de manifest “la mala fe del Tribunal Suprem que havia dit que l’euroordre estava suspesa”. Paluzie ha anunciat imminents mobilitzacions de protesta. El secretari general de Junts per Catalunya, Jordi Sánchez, explica que Puigdemont “està tranquil, convençut que la justícia espanyola ha mantingut actives unes euro ordres que no haurien d’estar actives”. També afirma que està convençut que els jutges italians li donaran la raó. “No és una bona notícia, estem preocupats però volem donar a l’opinió pública dos missatges: està en marxa tot el suport legal per assistir el president i també tota la xarxa internacional perquè s’estan trepitjant els drets d’un eurodiputat”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

L’Audiència cita les defenses de l’Operació Judes per dilluns de Pasqua

barcelona
guerra a europa

Rússia ataca amb drons i míssils la infraestructura energètica ucraïnesa

barcelona
guerra a europa

Un avió de combat rus s’estavella prop de Sebastòpol, a Crimea

barcelona
POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona